Mobiele telefoons vanaf nieuw schooljaar ook verboden op basisscholen

07.11.2023 11:29
groepsapps Beeld: Getty Images

De kogel is door de kerk: vanaf het schooljaar 2024-2025 is het gebruik van mobiele telefoons in de klas ook in het primair en voortgezet speciaal onderwijs verboden. Dat maakte minister van Onderwijs Mariëlle Paul dinsdag bekend.

In de zomer werd al bekend dat het gebruik van telefoons in de klas vanaf 2024 niet meer is toegestaan op middelbare scholen. Nu volgen ook basisscholen en scholen in het gespecialiseerd onderwijs deze afspraak. Er zijn een paar uitzonderingen. In noodzakelijke gevallen of als een kind afhankelijk is van een telefoon, bijvoorbeeld vanwege medische redenen, mag een mobieltje wel gebruikt worden.

Te veel afleiding

De regel wordt ingesteld omdat mobiele telefoons in de klas te veel zouden afleiden. “Veel kinderen hebben al op jonge leeftijd een mobieltje. Daarom ben ik blij dat we nu voor alle scholen hebben afgesproken dat mobieltjes in principe niet meer zijn toegestaan in de klas,” zegt Mariëlle Paul. “Zo beschermen we de leerlingen, waarbij het mogelijk blijft om een mobieltje te gebruiken als dat écht nodig is. Geen mobieltje meer in de klas biedt duidelijkheid voor iedereen. We hebben in het voortgezet onderwijs gemerkt dat het snel went en rust geeft aan leerlingen en leraren.”

Bron: RTL Nieuws, NU.nl