Ouders zingen steeds minder vaak slaapliedjes voor hun kinderen

14.11.2023 11:13
slapen slaapliedjes Beeld: Unsplash

Zing jij nog slaapliedjes voor je kind? Dan behoor je tot de minderheid! Steeds minder ouders wagen zich nog aan een liedje voor het slapengaan, zo blijkt uit onderzoek.

Slaapliedjes blijken onder millennials helemaal niet populair. Twee op de drie ouders geven aan nooit een slaapliedje voor hun kind te zingen.

Ouders zingen nauwelijks slaapliedjes

De Britse organisatie The Lullaby Trust liet dit onderzoek uitvoeren onder ouders met kinderen tot vijf jaar. De resultaten zijn teleurstellend. Zangkunsten beoefenen (of die van ouders aanhoren) voor het slapen is namelijk hartstikke goed voor baby’s en kinderen.

De voordelen van slaapliedjes

Zo heeft de University of Montreal eens uitgevogeld dat zang erg kalmerend werkt voor baby’s. Ze worden kalmer wanneer hun ouders voor ze zingen dan wanneer ze tegen hun baby praten. Maar ook voor oudere kinderen werken slaapliedjes positief. Zo zou het positieve invloed hebben op de latere schoolcarrière van een kind en zijn emotionele welzijn.

Pijn verzachten

Het is extra slim om een slaapliedje voor je kind te zingen als hij pijn heeft. Bijvoorbeeld als er tandjes doorkomen of je baby last heeft van darmkrampjes. Het verzacht namelijk de pijn. Onderzoekers kwamen hier achter toen ze honderden baby’s het liedje Deep sleep van het album Bedtime Mozart: Classical lullabies for babies lieten horen terwijl ze de hielprik kregen. Wat bleek? De onderzoekers konden aantonen dat de baby’s die het liedje hoorden minder pijn hadden dan baby’s die de hielprik kregen zonder muziek.

Waar zijn die zingende vaders?

Laat ook je partner eens een moppie voor je kind zingen! Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de ouders die nog wel voor hun kind zingen vooral moeders van 45 jaar en ouder zijn. Millennial-moeders zingen nauwelijks, maar vaders al helemaal niet! Inspiratie voor een leuk slaapliedje nodig? Hebben we voor je:

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >