Marieke Elsinga heeft extreem last van jeuk na haar zwangerschap: ‘Erger dan pijn’

02.01.2023 14:22

Marieke Elsinga is moeder geworden van zoon Jip, maar kan niet optimaal genieten van de kraamtijd. Dat laat ze nu in een eerlijk bericht op Instagram weten.

“Jeuk is erger dan pijn” hoor je wel eens zeggen. Leek mij altijd een beetje onzin. Nou, daar ben ik van teruggekomen. In mijn zwangerschap ontdekte ik één jeukend plekje op mijn linkerbeen. Het groeide uit tot meerdere plekken op beide benen, werd bestempeld als zwangerschapsjeuk en zou na de bevalling wel verdwijnen. Voorgeschreven zalfjes en crèmes hielpen maar matig en in de eerste week na Jip z’n geboorte trok het niet weg maar werd het alleen maar erger. Eczeem zou het zijn. Maar de behandeling sloeg niet aan.

Inmiddels – bijna 8 weken na mijn bevalling – doet staan zeer, ga ik soms gek van de jeuk onder een koude douche en neemt m’n vriend me dansend mee door de woonkamer om me af te leiden (Hollandse hits zijn favoriet!). Vanmiddag heb ik een afspraak bij een heel erg goede dermatoloog. Ik heb de nachtjes afgeteld. Vandaag hoop ik op de juíste diagnose en dus ook de juíste aanpak. Ik kom er heus vanaf.

Waarom ik dit deel? Omdat ik het onderdeel vind van mijn zwangerschapsverhaal en wil vertellen dat een lijf tijdens en na een zwangerschap een flinke klap krijgt, fysiek én mentaal. Mijn kraamtijd met Jip is zalig, maar ik heb ook verdriet omdat ik voor mijn gevoel soms geen ruimte in mijn hoofd heb voor die kleine, omdat de jeuk zoveel plek inneemt. Je ziet hier alleen de vrolijkheid, de blije koppies, misschien het terugverende lijf, maar ontzwangeren is soms een f*cking zwaar proces. Niet erg, want het is het allemaal meer dan waard, maar misschien is dit een hart onder de riem voor andere (wens)moeders. Of het schrikt juist af… 🤔

Zo. Duurde even om dit te tikken. Heb zeker 13 min niet gekrabd 😆’

Ze ontvangt op haar bericht duizenden steunbetuigingen en veel vrouwen herkennen haar probleem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marieke Elsinga (@mariekeelsinga)

Bron: Instagram, Mama Magazine