Veel jongeren kampen momenteel met een longontsteking. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is een onderzoek gestart naar de oorzaak van deze uitbraken. Ook waarschuwen ze ouders om alert te zijn op de symptomen van een longontsteking.
Lees verder onder de advertentie
Doorgaans komen longontstekingen vooral voor bij ouderen. Waarom zijn jongeren dan nu massaal de pineut? Die vraag wil het RIVM graag beantwoorden.
Veel jongeren kampen met een longontsteking
Het instituut gaat daarom keel- en neusmonsters van jongeren verzamelen en analyseren. Zo kunnen ze achterhalen welke virussen en bacteriën er nu circuleren. Ook wil het RIVM graag weten welke vaccinaties jongeren met een longontsteking hebben gehad, aangezien sommige infecties door vaccinaties kunnen worden voorkomen. Met al deze gegevens hoopt het RIVM betere preventieve maatregelen in te kunnen zetten om de jongeren beter te kunnen beschermen tegen deze infecties.
Lees verder onder de advertentie
Opvallende toename
Hoe ongewoon zijn de huidige uitbraken dan eigenlijk? “Het is niet ongebruikelijk dat er af en toe clusters van longontstekingen optreden onder jongeren”, vertelt Hetty van den Berg, arts infectieziektebestrijding bij het RIVM. “Echter, de recente toename is opvallend en daarom rechtvaardigt het een nauwkeuriger onderzoek om te bepalen welke factoren hierbij een rol spelen.”
Lees verder onder de advertentie
Jongeren van 10 tot 20 jaar
Het onderzoek focust zich op jongeren tussen de 10 en 20 jaar oud, omdat deze leeftijdsgroep een hogere kans heeft op het ontwikkelen van een ernstige longontsteking. Waarom dat zo is? Er spelen diverse factoren mee, zoals een verminderde weerstand en gedrag dat risico op infecties vergroot zoals roken of het delen van sigaretten.
Lees verder onder de advertentie
Alert zijn als ouders
De uitkomst van het onderzoek kan nog wel enkele maanden op zich laten wachten. In de tussentijd adviseert het RIVM ouders om alert te zijn op symptomen van een longontsteking. Schakel bij twijfel altijd een huisarts in.
Op sociale media regent het reacties na de uitzending van Uit de Schulden. Veel kijkers begrijpen niet hoe het zo ver heeft kunnen komen. “Een erfenis van 3000 euro en dan meteen alles opmaken? Dat is toch onbegrijpelijk”, is een veelgehoorde mening.
Gisteravond keken maar liefst 470.000 mensen naar een nieuwe aflevering van Steenrijk, Straatarm. Alleenstaande moeder Roosmarie zorgde voor heftige reacties: “Nooit gewerkt? Hoe dan?”
Er zijn moeders die hun wasmand altijd leeg hebben, die op maandag het weekmenu klaar hebben en wiens aanrecht altijd blinkt. En dan heb je de moeders die het huishouden gewoon nooit helemaal onder controle krijgen.
Dat scholen bezig zijn met een gezond voedingsbeleid en beleg op brood, is natuurlijk alleen maar goed. Maar je kan ook overdrijven. Zeker voor moeders met zeer kieskeurige eters kan een streng beleid veel stress opleveren, vindt Ilse.
Influencer Rianne Meijer is zwanger van haar tweede kindje. De aankondiging kwam op haar eigen kenmerkende manier: met een flinke dosis zelfspot en humor.
Met een baby op vakantie gaan klinkt op papier als een leuk idee: zon, zee, qualitytime. Alleen vergeet je dan het hele stuk voor je aankomt op je bestemming. Zoals bepakt en bezakt het vliegtuig in komen met een kleintje.