Steeds meer longontstekingen bij jongeren: het RIVM waarschuwt ouders om alert te zijn

05.12.2023 11:09
Steeds meer longontstekingen onder jongeren: het RIVM waarschuwt ouders om alert te zijn

Veel jongeren kampen momenteel met een longontsteking. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is een onderzoek gestart naar de oorzaak van deze uitbraken. Ook waarschuwen ze ouders om alert te zijn op de symptomen van een longontsteking.

Doorgaans komen longontstekingen vooral voor bij ouderen. Waarom zijn jongeren dan nu massaal de pineut? Die vraag wil het RIVM graag beantwoorden.

Veel jongeren kampen met een longontsteking

Het instituut gaat daarom keel- en neusmonsters van jongeren verzamelen en analyseren. Zo kunnen ze achterhalen welke virussen en bacteriën er nu circuleren. Ook wil het RIVM graag weten welke vaccinaties jongeren met een longontsteking hebben gehad, aangezien sommige infecties door vaccinaties kunnen worden voorkomen. Met al deze gegevens hoopt het RIVM betere preventieve maatregelen in te kunnen zetten om de jongeren beter te kunnen beschermen tegen deze infecties.

Opvallende toename

Hoe ongewoon zijn de huidige uitbraken dan eigenlijk? “Het is niet ongebruikelijk dat er af en toe clusters van longontstekingen optreden onder jongeren”, vertelt Hetty van den Berg, arts infectieziektebestrijding bij het RIVM. “Echter, de recente toename is opvallend en daarom rechtvaardigt het een nauwkeuriger onderzoek om te bepalen welke factoren hierbij een rol spelen.”

Jongeren van 10 tot 20 jaar

Het onderzoek focust zich op jongeren tussen de 10 en 20 jaar oud, omdat deze leeftijdsgroep een hogere kans heeft op het ontwikkelen van een ernstige longontsteking. Waarom dat zo is? Er spelen diverse factoren mee, zoals een verminderde weerstand en gedrag dat risico op infecties vergroot zoals roken of het delen van sigaretten.

Alert zijn als ouders

De uitkomst van het onderzoek kan nog wel enkele maanden op zich laten wachten. In de tussentijd adviseert het RIVM ouders om alert te zijn op symptomen van een longontsteking. Schakel bij twijfel altijd een huisarts in.

Symptomen van een longontsteking

  • hoesten
  • benauwd zijn
  • koorts (38 graden of hoger)
  • sneller of moeilijker ademen
  • sneller kloppen van het hart
  • een slap en lusteloos gevoel
  • erg moe zijn
  • soms: pijn bij diep inademen

Bron: AD

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >