Veel jongeren kampen momenteel met een longontsteking. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is een onderzoek gestart naar de oorzaak van deze uitbraken. Ook waarschuwen ze ouders om alert te zijn op de symptomen van een longontsteking.
Lees verder onder de advertentie
Doorgaans komen longontstekingen vooral voor bij ouderen. Waarom zijn jongeren dan nu massaal de pineut? Die vraag wil het RIVM graag beantwoorden.
Veel jongeren kampen met een longontsteking
Het instituut gaat daarom keel- en neusmonsters van jongeren verzamelen en analyseren. Zo kunnen ze achterhalen welke virussen en bacteriën er nu circuleren. Ook wil het RIVM graag weten welke vaccinaties jongeren met een longontsteking hebben gehad, aangezien sommige infecties door vaccinaties kunnen worden voorkomen. Met al deze gegevens hoopt het RIVM betere preventieve maatregelen in te kunnen zetten om de jongeren beter te kunnen beschermen tegen deze infecties.
Lees verder onder de advertentie
Opvallende toename
Hoe ongewoon zijn de huidige uitbraken dan eigenlijk? “Het is niet ongebruikelijk dat er af en toe clusters van longontstekingen optreden onder jongeren”, vertelt Hetty van den Berg, arts infectieziektebestrijding bij het RIVM. “Echter, de recente toename is opvallend en daarom rechtvaardigt het een nauwkeuriger onderzoek om te bepalen welke factoren hierbij een rol spelen.”
Lees verder onder de advertentie
Jongeren van 10 tot 20 jaar
Het onderzoek focust zich op jongeren tussen de 10 en 20 jaar oud, omdat deze leeftijdsgroep een hogere kans heeft op het ontwikkelen van een ernstige longontsteking. Waarom dat zo is? Er spelen diverse factoren mee, zoals een verminderde weerstand en gedrag dat risico op infecties vergroot zoals roken of het delen van sigaretten.
Lees verder onder de advertentie
Alert zijn als ouders
De uitkomst van het onderzoek kan nog wel enkele maanden op zich laten wachten. In de tussentijd adviseert het RIVM ouders om alert te zijn op symptomen van een longontsteking. Schakel bij twijfel altijd een huisarts in.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).