Veel basisschoolkinderen trainen buiten schooltijd voor toetsen, zo schat 60 procent van de leerkrachten. De toetscultuur zet jonge kinderen onder druk, en dat brengt stress en fysieke klachten met zich mee. Dat blijkt uit een enquête van journalistiek platform Pointer en DUO Onderwijsonderzoek & Advies onder vierhonderd leerkrachten van groep 5, 6, 7 en 8.
Lees verder onder de advertentie
De vragenlijst toont aan dat bijna driekwart van de leerkrachten merkt dat de druk om te scoren toeneemt in hogere klassen. Vanaf dat moment tellen de resultaten mee voor het schooladvies. Ruim de helft van de juffen en meesters merkt dat leerlingen buiten schooltijd gaan trainen voor toetsen, zoals die van Cito.
Lees verder onder de advertentie
Bleke snoetjes en korte lontjes
Al die voorbereidingen op toetsperiodes zorgen bij leerlingen voor stress en fysieke klachten. Dat blijkt ook uit de cijfers: 89 procent van de leerkrachten ziet dat kinderen onder spanning staan. Ze noemen klachten als korte lontjes, bleke snoetjes, slecht eten en slapen, snel huilen, buikpijn en nerveus gedrag. Kinderen zijn soms bang om te falen en voelen de druk van hun ouders. Ook hebben leerkrachten het over wiebelig gedrag, hoofdpijn, ruzies, paniek, ziekmeldingen en blackouts. Gonneke Stevens, hoogleraar Adolescent Health and Wellbeing bij de Universiteit Utrecht, herkent dit probleem. “Onder zowel leerlingen in groep 8 als in het voortgezet onderwijs is het percentage dat veel druk door schoolwerk ervaart in de laatste 20 jaar verdrievoudigd.”
Scholen zijn verplicht om leerlingen te volgen met een leerlingvolgsysteem (lvs). Kinderen maken gemiddeld negen toetsen per jaar. Veel leerkrachten hechten waarde aan de resultaten van het leerlingvolgsysteem bij het bepalen van het schooladvies. Dat zorgt voor te veel druk, vindt toetsexpert Karen Heij. “We hechten te veel waarde aan toetsen en selecteren te vroeg. Ik schrik ervan als ik zie hoeveel druk het oplevert bij jonge kinderen en leerkrachten.” Als het aan de Onderwijsraad ligt, worden kinderen pas geselecteerd op niveau na een driejarige brede brugklas. Vanwege ‘ingewikkelde omstandigheden’ in het onderwijs kan Dennis Wiersma, minister van Onderwijs, daar niet aan voldoen. Wel vindt hij trainen voor toetsen ‘zeer onwenselijk’ en gaat hij uitzoeken hoe dit ontmoedigd kan worden.
Meer weten over de toetscultuur op basisscholen? Kijk de aflevering van Pointer hier terug.
Bron: PointerOntvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Toen de dochter van Leah vijf werd, wist ze precies wat ze wilde: haar kinderfeestje vieren in een ballenbak. En dat werd een onvergetelijke verjaardag.
Laten we eerlijk zijn: niet iedereen loopt warm voor kerst. Waar de ene groep helemaal losgaat met kerstbomen, kerstmuziek en uitgebreide diners, zijn er ook sterrenbeelden die Kerstmis het liefst overslaan.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.