Kinderen in Nederland geven hun leven een dikke voldoende

18.11.2022 11:42
kinderen de juf nablijven moeder respect Beeld: Shutterstock

De kinderen in Nederland zijn over het algemeen dik tevreden over hun leven. Ze geven het gemiddeld een 7,7, zo blijkt uit onderzoek van de Kinderombudsman.

Online vragenlijst

De organisatie heeft twee maanden geleden een online vragenlijst aangeboden op de website. Kinderen tussen 8 en 18 jaar werden via sociale media en jongerenorganisaties benaderd om deze in te vullen. 2347 jongens en meisjes deden dat. Veel kinderen geven hun leven een ruim voldoende; 13 procent van de overvraagden geeft het leven een 5 of minder.

Lees ook: ‘Ik hou van mijn kinderen, maar ik heb graag tijd voor mezelf’

Kinderen maken zich zorgen

Er zijn een paar opvallende dingen te lezen in dit onderzoek. Zo maken kinderen zich zorgen over de oorlog in Oekraïne en het klimaat. Ook willen ze onder meer extra inspraak en een goede aanpak van armoede. Kinderen zijn verder ontevreden over de steun die ze krijgen van volwassenen om hen heen.

Zoeken oplossing bij zichzelf

Kinderen vertellen vaak dat ze vinden dat ze hun eigen gedrag of gevoel moeten verbeteren. De organisatie Kinderombudsman noemt dat zorgelijk. “Ze zoeken de oplossing van veel problemen bij zichzelf. Wij denken dat dat komt doordat zij er steeds minder vertrouwen in hebben dat volwassenen, niet hun ouders overigens, de problemen in de samenleving oplossen”, aldus een woordvoerster. Volwassenen moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen, vindt de Ombudsman. “Het is belangrijk om te kijken naar je eigen gedrag als ouder. Geef het goede voorbeeld, bijvoorbeeld over hoe je met elkaar omgaat en hoe je problemen samen oplost.”

Bron: RTL Nieuws.

Nog meer Kek Mama?

Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >