Waarom je met je kind naar de mondhygiënist moet gaan (ook als ‘ie nog bijna geen tandjes heeft)

20.03.2024 13:47
kindertandarts angst tandarts Beeld: Getty Images

Steeds meer kinderen hebben last van tandproblemen. Mondhygiënisten trekken aan de bel in, jawel, De Week van de Mondhygiënisten. Want: door vroeg te beginnen met controles voorkom je vervelende gebitsproblemen op latere leeftijd. Uit onderzoek van het NVM blijkt dat maar 56 procent van de ouders hier bewust van is

Zet je baby het al op het krijsen bij het zien van de tandenborstel? Sabbelt je dreumes alleen de tandpasta van de borstel en houdt daarna de kaken op elkaar? Herkenbaar voor veel ouders. Wat weinig van hen weten is, slechts 23 procent, is dat mondhygiënisten juist kunnen helpen om mondverzorging bij baby’s aan te leren.

Beter voorkomen dan genezen

Kinderen die vanaf hun eerste tandje een bezoek aan de mondzorgspecialist brengen, hebben later minder gaatjes of andere complicaties in de mond. “We zien vaak dat ouders pas gaan wanneer kinderen een volledig melkgebit hebben. Maar al vanaf vijf jaar ervaren veel kinderen al gaatjes of tandvleesproblemen. Het is echt essentieel dat ouders tijdig langskomen, zodat we dergelijke problemen kunnen helpen voorkomen,” zegt Hennie Zoontjes van NVM-Mondhygiënisten aan LINDA.  Veel ouders weten ook niet dat een bezoekje aan de mondhygiëniste voor kinderen vaak wordt vergoed.

Week van de Mondhygiënisten

De Week van de Mondhygiënisten richt zich op kinderen tot 12 jaar. “Tot die leeftijd krijgen kinderen hun volwassen gebit, en het is de tijd waarin de voorbereidingen voor een beugel beginnen. Helaas neemt het aantal tandproblemen bij kinderen toe, mede door de frequente eet- en drinkmomenten.”  Denk aan peuters die met een flesje melk naar bed gaan. “Dat is desastreus. Het is veel beter om wat water mee te geven. Zo voorkom je veel problemen op latere leeftijd.”

Gaan dus! Je kan vast wel een gaatje in je agenda vinden.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.