Is Het Sinterklaasjournaal te spannend? ‘Het is best wel een soort van paniek voor die kinderen’

27.11.2023 17:05
sinterklaas_zwalk

Het Grote Boek is spoorloos of nee… toch niet. De Pieten kappen ermee… of nouja, toch niet helemaal. Het hele feest gaat gewoon niet door. En heeft Ohzosnel nou een burn-out? Er gebeurt meer in het Het Sinterklaasjournaal en ’talkshow’ Speculasies dan in GTST’s Meerdijk. En dat doet wat met een kind- en zijn ouders.

Want: waar haal je zo snel een – voor je kind – onbekende schoen vandaan om te zetten voor Piet? Je weet wel, die na een serieuze staking in het schoenen-vullen en heuse gesprekken in de Tweede Pietenkamer nu óók zijn schoentje mag zetten. Dat zijn vraagstukken waar je je hoofd – naast het leed in de wereld natuurlijk- over breekt sinds een paar dagen. Of is dit ook alweer passé?

Het Sinterklaasjournaal gaat in flink tempo van cliffhanger naar cliffhanger. Reuze spannend natuurlijk. Al was het vorig jaar wellicht een tikkie té. Toen het schip zonk #neverforget – belden kinderen zelfs de De Kindertelefoon en de Alles Ok? supportlijn om te vragen of het allemaal wel goedkwam. Op X (toen nog Twitter) schreven de ouders van zich af in dikke chocoladeletters.

Boycot

Reden voor sommige scholen om Het Sinterklaasjournaal te boycotten. Zo kijken de kinderen van Jelka van Houten op school geen Sinterklaasjournaal. En thuis ook niet, want hoewel ze het ‘een heerlijk programma’ vindt gaat ze er ‘braaf in mee’, zo vertelde ze aan tafel bij BEAU. “Dan zinkt er een schip… Het is best wel een soort van paniek voor die kinderen vaak. En vanuit school zeiden ze: ‘We vinden het fijn om het een wat zachter feest te maken over geven en nemen’. Dat snap ik eigenlijk ook wel.”

Niet dat zo’n boycot iets doet met de kijkcijfers; er zitten iedere aflevering zo’n ongeveer twee miljoen mensen op het puntje van de bank. Daarmee is het programma weer ongekend (of nee, eigenlijk precies zoals we gewend zijn) populair.

Wij vragen ons af: Geeft Het Sinterklaasjournaal teveel spanning voor de kinderen of valt het reuze mee? Wat vind jij?