Hitte tijdens de zwangerschap kan zorgen voor gezondheidsproblemen bij de baby

22.06.2024 11:17
hitte tijdens de zwangerschap Bron: Pexels

De zomers lijken steeds heter te worden en dat is niet zonder gevolgen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat extreme hitte tijdens de zwangerschap serieuze gezondheidsproblemen kan veroorzaken bij baby’s.

Klimaatverandering zorgt ervoor dat temperaturen blijven stijgen en op de langere termijn kan dit gevaarlijk zijn, vooral voor zwangere vrouwen en hun opgroeiende kinderen.

Wat zijn de risico’s van hitte tijdens je zwangerschap?

Als je tijdens je zwangerschap wordt blootgesteld aan extreme hitte, kan dit leiden tot aangeboren afwijkingen of een laag geboortegewicht. Wetenschappers hebben al eerder ontdekt dat hitte het risico op vroeggeboorte en doodgeboorte vergroot. Nieuw onderzoek laat zien dat er nog meer zorgwekkende verbanden zijn. Denk aan hogere bloeddruk, verergering van zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes. Ook op de langere termijn levert extreme hitte problemen op bij opgroeiende kinderen.

De gevolgen bij opgroeiende kinderen

Baby’s die in de baarmoeder aan extreme hitte worden blootgesteld, kunnen hier hun hele leven last van hebben. In de VS is zelfs gebleken dat het jaarinkomen op 30-jarige leeftijd daalt met 56 dollar (waarde in 2008) voor elke extra dag boven de 32°C tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Verder staan een verhoogd risico op hartziekten, hoge bloeddruk, astma en longontsteking op het lijstje.

Het risico op longontsteking bij kinderen stijgt met 85% voor elke graad extra tijdens de zwangerschap. Daarnaast is er een verband gevonden met obesitas en psychische aandoeningen. Uit sommige onderzoeken blijkt zelfs dat mensen die tijdens de zwangerschap aan hitte waren blootgesteld, jonger sterven.

Dit kun je zelf doen aan de hitte als je zwanger bent

Het is duidelijk dat er meer onderzoek nodig is naar de effecten van hitte tijdens de zwangerschap. Maar jij kunt nu al maatregelen nemen om jezelf en je baby te beschermen. Vermijd de heetste momenten van de dag, blijf in de schaduw en drink voldoende water. Een koud voetenbadje kan ook wonderen doen om af te koelen. Zorg goed voor jezelf en je kleintje tijdens die hete zomerdagen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.