Een jongen of meisje op komst? Een pretecho geeft al vroeg in de zwangerschap antwoord op deze prangende vraag, maar wist je dat de hersenen van de baby ook veel kunnen verraden? Volgens een Cambridge-studie zijn er namelijk duidelijke verschillen in de hersenstructuur van jongens en meisjes.
Lees verder onder de advertentie
Volgens het onderzoek hebben jongens gemiddeld een groter hersenvolume dan meisjes. Maar het wordt nog interessanter: als je dat volume meerekent, blijkt dat meisjes meer grijze stof hebben en jongens meer witte stof.
Lees verder onder de advertentie
Grijze stof: Dit is de superprocessor van je brein. Hier gebeurt alles wat met leren, spraak en cognitie te maken heeft.
Witte stof: Denk aan een razendsnel glasvezelnetwerk dat alle hersengebieden met elkaar verbindt.
Oftewel, grijze stof verwerkt de informatie, terwijl witte stof ervoor zorgt dat die informatie op de juiste plek terechtkomt.
Wat betekent dit voor het babybrein?
Het onderzoek laat zien dat meisjes al vanaf de geboorte meer grijze stof hebben in gebieden die te maken hebben met geheugen en emotionele regulatie. Jongens hebben meer witte stof in hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor prikkelverwerking en motorische controle.
Volgens hoofdonderzoeker Yumnah Khan van het Autism Research Centre in Cambridge beantwoordt dit onderzoek een eeuwenoude vraag. “Onze studie toont aan dat de hersenen van jongens en meisjes al vanaf de geboorte verschillen. We wisten al dat deze verschillen bestaan bij oudere kinderen en volwassenen, maar nu is ook vast komen te staan dat ze er al zijn in de allereerste dagen na de geboorte.”
Aangeboren versus aangeleerd
De hersenen van jongens en meisjes ontwikkelen zich dus vóór de geboorte al op een eigen manier. Later, met een vleugje opvoeding en een snufje omgevingsinvloeden, kunnen die verschillen nog groter worden. Het team onderzoekt nu verder waarom deze verschillen in grijze en witte stof bestaan. “We bestuderen de omstandigheden tijdens de zwangerschap, zoals hormonale invloeden en de rol van de placenta. Hierbij maken we gebruik van in vitro-modellen van de hersenontwikkeling om te begrijpen hoe deze verschillen ontstaan”, aldus onderzoeker Alex Tsompanidis.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
En nu?
Jongens en meisjes zijn dus echt anders. Simon Baron-Cohen, directeur van het Autism Research Centre, zegt hierover: “Dit onderzoek kan ons mogelijk helpen bij het begrijpen van andere vormen van neurodiversiteit, zoals bij de hersenen van kinderen die later de diagnose autisme krijgen, een aandoening die vaker voorkomt bij jongens.”
Lees verder onder de advertentie
Genderneutraal opvoeden
De laatste jaren horen we steeds vaker dat je kinderen genderneutraal zou moeten opvoeden, omdat veel verschillen door de omgeving zouden ontstaan. Voor moeder Astrid is een genderneutrale opvoeding, waar ze in dit artikel meer over vertelt, heel normaal. Maar het fascinerende feit dat de hersenen van jongens en meisjes al vanaf dag één verschillen, geeft een interessante draai aan het genderdebat. Er zit al meer in dat kleine koppie dan je denkt.
Je zou denken dat de royals alles in huis hebben wat hun hartje begeert én nog een beetje meer. Maar wanneer Koningin Máxima terugblikt op haar tijd als kersverse moeder, doet ze een bijzondere onthulling.
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Een leerkracht vertelt iedere week aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Saar (33) geeft les aan groep vier als een leerling een geheimpje komt vertellen.
Je in je tienerjaren aangetrokken voelen tot iemand die wat ouder is, is niet ongewoon. Maar wat doe je als je dochter van vijftien verliefd wordt op de buurman? Een man van 35, die ook nog eens een paar deuren verderop woont?
Louise (37) heeft samen met haar man Gijs (40) drie kinderen. Twee dochters Beau (7), Lauren (5) en de grote trots van haar man, zoon Julian (3). Voordat ze aan kinderen begonnen hebben ze besproken hoe ze de opvoeding en rolverdeling zouden aanpakken, alleen van die afspraken is niks terechtgekomen. Hij doet zich voor als […]
Zakgeld. We hebben er allemaal onze eigen ideeën over. De één begint als hun kind acht jaar is met 1 of 2 euro per week. De ander wacht tot hun kind twaalf jaar is en geeft 6 of 7 euro. Maar Ceyda’s broer? Die heeft dat bedrag gewoon keer honderd gedaan. Zijn kinderen krijgen maar […]