Geen zin in file? Dit zijn de zwarte zaterdagen van deze zomer

29.06.2022 14:16
autovakantie_kind_tips

Met de auto op vakantie deze zomer? Probeer de beruchte zwarte zaterdagen te vermijden, zo voorkom je onnodig lang in de file staan. Wel zo lekker! Maar lang niet alleen de zaterdagen zijn druk. Wij zetten alle drukke dagen voor je op een rijtje.

De ANWB maakt handige roosters waarop drukke dagen in verschillende landen te zien zijn. De dagen worden gemarkeerd als ‘druk’, ‘zeer druk’ en ’topdrukte’. Ook geven ze aan in welke richting de drukte verwacht wordt.

In Nederland zelf staan vrijdag 1 juli en vrijdag 9 juli aangemerkt als drukke dagen. En dan uiteraard vooral in zuidelijke richting.

België

Op doortocht in België of is dit je eindbestemming? Hou dan rekening met meer drukke dagen dan je zou verwachten. Alle zaterdagen in juli en augustus staan aangemerkt als drukke dagen. De belangrijkste les is dus: vertrek op een andere dag dan zaterdag, dat scheelt je een hoop drukte.

Op 2, 9 en 16 juli wordt de drukte verwacht in de richting van het zuiden (de heenweg dus), maar op 30 juli en 6, 13, 20 en 27 augustus in zowel de richting van het noorden als het zuiden.

Drukte-belgie

Bron: ANWB

Ook goed om te weten: op 21 juli en 15 augustus zijn Nationale feestdagen in België. Check dus goed of winkels, restaurants of andere activiteiten wel geopend zijn.

Frankrijk

Reizigers naar Frankrijk hebben weer andere dagen om op te letten. Zaterdag 2 en 9 juli zijn de eerste drukke dagen van de zomervakantie. Op woensdag 13 en donderdag 14 juli is het ook druk, omdat op de 14e de belangrijkste feestdag van Frankrijk gevierd wordt.

Dan volgen een rits aan drukke dagen, met zelfs een aantal dagen van topdrukte. Heb je de mogelijkheid? Rij dan zoveel mogelijk doordeweeks, dan rij je tussen de drukke dagen door. Hieronder een overzichtje:

Drukte-frankrijk

Bron: ANWB

Ook op maandag 15 augustus is het een Nationale feestdag in Frankrijk, dus hou hier rekening mee in je planning. Winkels, restaurants en attracties kunnen gesloten zijn.

Op 3 september is de laatste drukke dag op de weg in Frankrijk. Het is dan druk in de richting van het noorden.

Duitsland

Ook in Duitsland is het lekker druk op de weg. Ook hier geldt het advies om doordeweeks te reizen als je die mogelijkheid hebt. Scheelt weer drukte, hitte en jengelende kinderen op de achterbank…

Drukte-duitsland

Bron: ANWB

Tips

Ook voor andere landen zoals Oostenrijk, Italië en Spanje kun je bij de ANWB terecht om de drukke dagen te checken. Ontkom je er echt niet aan om op een drukke dag te vertrekken? Hier vind je de leukste tips om het gezellig te houden op de achterbank, dan maak je er gewoon een feestje van!

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:
*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden
Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.