Fauve organiseert een retreat voor moeders die verlies hebben meegemaakt: ‘Samen verwerken is belangrijk’ 

08.08.2023 20:50
Bron: Getty Images

Het leven van een moeder is niet altijd rozengeur en maneschijn. Achter de glimlachende gezichten op het schoolplein, bij de speeltuin of dat ene koffietentje schuilen soms verhalen van verlies en pijn. Voor die moeders en vrouwen organiseert Fauve het One Day Retreat.

“Voor mothers of unborn souls”, zoals Fauve dat zelf zo mooi beschrijft. Het zijn mama’s to be, moeders met meerdere kinderen, vrouwen die opnieuw zwanger proberen te raken of vrouwen die hier juist niet mee bezig zijn en nog vol in het proces van verwerken zitten. “Iedere mother of an unborn soul is welkom”, legt ze uit.

Lees ook: Wel of geen abortus: ‘Vrouwen moeten de ruimte voelen de keuze te maken die bij ze past’

Want een miskraam of abortus kan diepe sporen achterlaten in het hart van een vrouw. Sporen die vaak verborgen blijven omdat er niet genoeg ruimte en begrip is om erover te praten. Het is iets dat Fauve zelf ook heeft ervaren. “Ook tijdens mijn eigen proces miste ik nazorg, steun en verbinding. Je kan je als vrouw eenzaam en onbegrepen voelen in het verwerkingsproces, terwijl samenkomen en delen dan juist zo’n krachtige ervaring is.” 

Een veilige plek voor vrouwen

Fauve combineert haar eigen ervaring met haar baan als psycholoog. “Ik voel een diepe missie om vrouwen een stapje verder te helpen in hun proces. Bewust aandacht besteden aan de ervaring is een belangrijke stap in de verwerking ervan. Het kan ook prettig zijn om je verlies een plekje te geven voor een eventuele volgende zwangerschap. De One Day Retreat voor Mothers of Unborn Souls is dan ook ontstaan vanuit de behoefte om een veilige en ondersteunende plek te creëren voor vrouwen die een ongeboren kindje hebben verloren. Hier kunnen we samen komen, onze ervaringen delen en helen.”

Helende activiteiten en ontspanning

Gedurende deze dag krijg je de kans om deel te nemen aan verschillende helende activiteiten, zoals yin yoga, meditatie, lichaamswerk en, wellicht het belangrijkste, het delen van je verhaal. Maar er is ook voldoende ruimte voor rust, ontspanning en reflectie. Of je nu een aanstaande moeder bent, al moeder bent van meerdere kinderen, opnieuw probeert zwanger te worden of gewoon een vrouw die haar verlies wil verwerken – alle mothers of unborn souls zijn welkom.

“Laten we samen de stilte verbreken en het verlies dat we hebben geleden eren en verwerken. Je staat er niet alleen voor.” De volgende retreat staat gepland op 8 oktober van 11:30 tot 18:00 uur bij Kula in Rotterdam. Voor meer details en om je aan te melden, kun je terecht op deze website.