Halve finale EK: kind naar bed of laten opblijven? Deskundige geeft advies

10.07.2024 10:11

Nederland staat voor het eerst in twintig jaar in de halve finale van het EK voetbal! Wat een feest, maar ook een dilemma: laat je je kleintje opblijven om de spanning mee te beleven, of is een goede nachtrust belangrijker?

Geef slim toe

Vanavond om 21.00 uur begint de clash der titanen: Nederland vs. Engeland. Normaal gesproken liggen onze kleine spruiten dan al op één oor. Maar wat als je kind smeekt om de wedstrijd te zien? Deskundigen zeggen: geef toe, maar slim. Volgens gz-psycholoog en slaapdeskundige Arina de Vries hangt het af van hoeveel slaap je kind nodig heeft. “Kinderen jonger dan zes? Echt niet doen. Die houden het niet vol tot 23.00 uur, en dan kun je zelf ook de wedstrijd niet genieten,” vertelt ze aan het Nederlands Dagblad.

Gouden tip

Voor de twijfelende ouders heeft Arina een pro-tip: laat je kind van tevoren even tukken, net als met oud en nieuw. “Laat ze tussen zeven en half negen even slapen. Een slaapcyclus duurt anderhalf uur, dus daarna zijn ze weer fris.” Geen paniek over het biologische ritme: “Voor een keertje kan het geen kwaad.” Maar pas op, kinderslaapcoach en socioloog Ewelina de Groot prikt het ballonnetje iets door: “Realistisch? Misschien niet. Vooral oudere kinderen zullen niet zo snel even gaan slapen.”

De afterparty

Beide experts zijn het over één ding eens: stuur je kind niet direct na de wedstrijd naar bed. Neem de tijd om tot rust te komen. “Het is een avond vol prikkels, de overgang naar slapen is groot,” zegt Ewelina. “Laat ze even douchen of een boekje lezen, hou vast aan het slaapritueel. Dat halfuurtje extra maakt dan ook niks meer uit,” voegt Arina toe.

En voor de ouders die balen: “Je bent echt niet meteen een slechte ouder als je kind wat later gaat slapen.” Zoek je een middenweg? Arina heeft een suggestie: kijk samen de eerste helft en geniet de volgende ochtend van de tweede helft tijdens het ontbijt of kijk de samenvattingen terug.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.