Comédienne legt uit hoe weinig er voor nodig is om de stempel ‘shitty mom’ te krijgen en krijgt veel bijval

17.10.2023 12:50
Beeld: The Female Quotient®

Op het Instagram-account van The Female Quotient® staat een video waarin de Amerikaanse comédienne Ali Wong haarfijn uitlegt hoe mannen vrij snel als geweldige vader bestempeld worden, terwijl er voor vrouwen ook erg weinig hoeft te gebeuren om als slechte moeder gezien te worden. Met een voorbeeld uit haar eigen leven legt ze uit hoe er nog altijd een dubbele standaard heerst als het op genderrollen en ouderschap aan komt.

Ster van de show

In de korte clip geeft Wong een voorbeeld van hoe het er aan toe ging tijdens haar eigen zwangerschap: “Er is een gekke dubbele standaard in onze maatschappij, waarin het erg weinig nodig heeft om als goede vader bestempeld te worden. Maar er is ook érg weinig nodig, om als ‘shitty mom’ beschouwd te worden. Mensen zijn lovend over mijn man als hij meegaat naar alle afspraken bij de verloskundige. Oh my god, hij gaat mee met álle afspraken! Hij is zo behulpzaam. Nou, weet je wie er nog meer bij al die afspraken is? IK! Ik ben de ster van de show, zonder mij is er niets te zien en gaat de hele boel niet door. Maar HIJ is de held, die Candy Crush speelt op zijn telefoon terwijl ik bloed laat afnemen.”

Dubbele genderstandaard

Het bijschrift legt uit dat de dubbele standaard geen verrassing is, maar dat het op het gebied van gender zowel mannen als vrouwen beschadigt. “Iedereen lijdt als de samenleving andere verwachtingen heeft, simpelweg vanwege ons geslacht,” aldus The Female Quotient®.

Lees ook –
Merel uit Oogappels heeft een belangrijke boodschap voor alle vaders die een ‘papadag’ willen

Ook lichten ze toe dat een vrouw in Amerika, voor elk kind dat zij krijgt, gemiddeld 4% minder gaat verdienen, terwijl het inkomen van de man met ongeveer 6% stijgt als hij vader wordt. Dit verwijst naar de zogeheten ‘boete van het moederschap’ en de ‘vaderschapsbonus’.

“Terwijl moeders worden gezien als minder toegewijd aan hun werk, minder betrouwbaar, minder gezaghebbend en emotioneler als ze moeder worden (ondanks bewijs van het tegendeel), wordt van vaders gezien dat ze meer betrokken zijn bij hun werk dan kinderloze mannen, en dat ze hogere startsalarissen krijgen, bovendien wordt er minder van ze verwacht en krijgen ze meer speling” schrijven ze.

Hear, hear!

De reacties zijn vooral van vrouwen die het erg eens zijn met Ali Wong en hun ervaringen delen. Zo schrijft één user: “Papa gaat met de kinderen naar McDonald’s en ze eten in het park: hij is een geweldige vader. Moeder doet hetzelfde en wordt beschaamd omdat ze de kinderen fastfood geeft.”

Een ander post: “Mijn man en ik namen allebei 6 maanden verlof na het krijgen van onze baby. Drie keer raden wie ‘de beste ouder van de wereld’ werd genoemd en wie lui en ’te comfortabel’?”

Bron: The Female Quotient®