Meer dan een kwart van de ouders vindt het binnenklimaat op scholen en de opvang ongezond

28.11.2023 10:15
binnenklimaat scholen opvang ongezond

Meer dan de helft van de ouders vindt een gezond binnenklimaat een van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van een school voor hun kind. Toch is dit niet altijd in de haak, blijkt uit onderzoek in opdracht van kennisinstituut Gezond Binnen.

Maar liefst 26% van de ouders is namelijk ontevreden over het binnenklimaat. Niet alleen dat van basisscholen, maar ook van middelbare scholen en de kinderopvang. Dat terwijl ouders dit een van de belangrijkste vereisten vinden, naast kwalitatief onderwijs en een gunstige locatie.

Ouders ontevreden over binnenklimaat op scholen

Wat ouders dan precies niet goed vinden aan dat binnenklimaat? 24% van de ouders vindt dat het niet voldoende doortocht in de lokalen. 20% mist goede akoestiek. Maar liefst 22% merkt klachten bij hun kind na een dag op de opvang of op school. Bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid, sufheid, droge ogen of allergieën. Dit wijten ze aan het binnenklimaat. Ook is 22% van de ouders bang dat hun kind een leerachterstand oploopt door de verminderde luchtkwaliteit op scholen.

In gesprek met de directie

Of ouders hier ook over in gesprek gaan met de directie van de school of opvang? 21% zegt van wel. Vooral vaders gaan het gesprek aan: 31% van de mannelijke respondenten zou dit doen, tegenover 13% van de vrouwelijke respondenten.

Effect op de leerprestaties

Remi Hompe, directeur Binnenklimaat Nederland en voorzitter van Gezond Binnen laat weten: “Te weinig frisse lucht, een verhoogd CO2-gehalte of onvoldoende daglicht hebben allemaal effect op de gezondheid en leerprestaties van kinderen. Met deze toch wel verontrustende cijfers hopen wij de gesprekken met scholen te openen, zodat ouders hun kinderen met een gerust hart kunnen achterlaten op deze locaties.”

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >