Petitie 21e-Eeuws Verlof massaal ondertekend: ‘Langer, beter betaald, én gendergelijk verlof voor alle ouders’

23.11.2022 14:31

In Noord-Europa weten ze allang hoe het moet. Er is daar langer, beter betaald, en gendergelijk verlof voor álle ouders. In Nederland blijven we daarin achter. Dat moet anders, vinden veel mensen. Het is tijd voor het 21-eeuwsverlof in Nederland en daarom is er een petitie gestart.

Het Buikencollectief

Eline Leijten is mede-initiatiefnemer van de Petitie 21-eeuwsverlof.nl en ondernemer en voorzitter van stichting Het Buikencollectief, een landelijke cliëntorganisatie van zwangeren in de Nederlandse geboortezorg. Zij vindt dat het ook tijd is dat Nederland systematische veranderingen rondom verlof gaat doorvoeren. Roanne van Voorst, een Nederlands antropoloog, vraagt op Instagram extra aandacht voor deze petitie.

Daling inkomen

‘Na de geboorte van een kindje, daalt het inkomen van de Nederlandse vrouwen met maar liefst 46 procent. Het inkomen van de vader daalt vrijwel niet. Mannen kunnen na de geboorte wel verlof opnemen, maar krijgen veel minder betaald dan het normale salaris. In Nederland heb je bovendien geen recht op verlof na een miskraam voor de 24 weken zwangerschap. En de eerste periode hebben 8 op de 10 zwangere vrouwen last van kwalen zoals misselijkheid, maar er wordt van ze verwacht dat ze gewoon op volle kracht doorwerken. Allemaal zaken die anders moeten’, aldus Roanne.

Lees ook – Ouderschapsverlof 2022: waar heb je recht op?’ >

Scandinavië

Er zijn veel inspirerende voorbeelden in Scandinavië te vinden. Daar zien we langer betaald verlof voor beide ouders en meer respect en ruimte voor ouderschap en alle zorg die daarbij komt kijken. Nederland is goed op weg met het uitbreiden van de verlofregeling, maar het kan allemaal wat sneller als we gendergelijkheid willen, vertellen de vrouwen.

21-eeuwsverlof

Daarom is de petitie 21-eeuwsverlof in het leven geroepen. Een groep mannen en vrouwen probeert op deze manier aandacht te vragen voor deze situatie en de Nederlandse regering op te roepen om echt een moderne verlofregeling in te voeren. Waar ze precies om vragen? Gelijke rechten op verlof na de geboorte van een kind voor beide ouders, beiden een financiële vergoeding in deze weken, langer recht op betaald ouderschapsverlof, recht op verlof na een miskraam en doodgeboorte voor de 24 weken en het verlengen van de Werkurenwet om zwangere vrouwen meer recht te geven op werkpauze.

Petitie

Ben jij ook van mening dat dit anders moet in Nederland? Wil je er meer over lezen? Vind hier de petitie 21-eeuwsverlof met een uitgebreide uitleg en de kans om het te ondertekenen.

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel

*Lees elke maand als eerst Kek Mama

*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.