In Noord-Europa weten ze allang hoe het moet. Er is daar langer, beter betaald, en gendergelijk verlof voor álle ouders. In Nederland blijven we daarin achter. Dat moet anders, vinden veel mensen. Het is tijd voor het 21-eeuwsverlof in Nederland en daarom is er een petitie gestart.
Lees verder onder de advertentie
Het Buikencollectief
Eline Leijten is mede-initiatiefnemer van de Petitie 21-eeuwsverlof.nl en ondernemer en voorzitter van stichting Het Buikencollectief, een landelijke cliëntorganisatie van zwangeren in de Nederlandse geboortezorg. Zij vindt dat het ook tijd is dat Nederland systematische veranderingen rondom verlof gaat doorvoeren. Roanne van Voorst, een Nederlands antropoloog, vraagt op Instagram extra aandacht voor deze petitie.
Lees verder onder de advertentie
Daling inkomen
‘Na de geboorte van een kindje, daalt het inkomen van de Nederlandse vrouwen met maar liefst 46 procent. Het inkomen van de vader daalt vrijwel niet. Mannen kunnen na de geboorte wel verlof opnemen, maar krijgen veel minder betaald dan het normale salaris. In Nederland heb je bovendien geen recht op verlof na een miskraam voor de 24 weken zwangerschap. En de eerste periode hebben 8 op de 10 zwangere vrouwen last van kwalen zoals misselijkheid, maar er wordt van ze verwacht dat ze gewoon op volle kracht doorwerken. Allemaal zaken die anders moeten’, aldus Roanne.
Er zijn veel inspirerende voorbeelden in Scandinavië te vinden. Daar zien we langer betaald verlof voor beide ouders en meer respect en ruimte voor ouderschap en alle zorg die daarbij komt kijken. Nederland is goed op weg met het uitbreiden van de verlofregeling, maar het kan allemaal wat sneller als we gendergelijkheid willen, vertellen de vrouwen.
Lees verder onder de advertentie
21-eeuwsverlof
Daarom is de petitie 21-eeuwsverlof in het leven geroepen. Een groep mannen en vrouwen probeert op deze manier aandacht te vragen voor deze situatie en de Nederlandse regering op te roepen om echt een moderne verlofregeling in te voeren. Waar ze precies om vragen? Gelijke rechten op verlof na de geboorte van een kind voor beide ouders, beiden een financiële vergoeding in deze weken, langer recht op betaald ouderschapsverlof, recht op verlof na een miskraam en doodgeboorte voor de 24 weken en het verlengen van de Werkurenwet om zwangere vrouwen meer recht te geven op werkpauze.
Lees verder onder de advertentie
Petitie
Ben jij ook van mening dat dit anders moet in Nederland? Wil je er meer over lezen? Vind hier de petitie 21-eeuwsverlof met een uitgebreide uitleg en de kans om het te ondertekenen.
Elke moeder weet: zodra het stil is, moet je heel rap bij je kinderen gaan kijken, want dan gebeurt er van alles waar jij niet blij van wordt. Dat wist Claudia ergens ook heus wel, maar toch lag ze te lekker op de bank. Dat heeft ze geweten.
Nicole Huisman is al met 25 weken bevallen van dochter Ola, zo laat de styliste en podcastmaker weten op Instagram. ‘Sinds het moment dat ze er is draag ik mijn hart buiten mijn lijf.’
Elke dag je schoen mogen zetten, dat klinkt als een droom voor elk kind. De kinderen van Stella mogen het: vanaf de intocht tot pakjesavond zetten ze elke dag hun schoentje voor de deur.
Monique Westenberg komt na vijf jaar met haar tweede kinderboek. Deze keer over Frenkie, haar adoptiehond. Wat ons betreft: dé tip voor onder de kerstboom.
Wie jarig is, trakteert! Als moeder wil je natuurlijk iets leuks bedenken zonder dat je urenlang in de keuken hoeft te staan. Dat dacht ook Bibi Breijman, die voor de verjaardag van dochter Teddy een lekkere en supersnelle traktatie in elkaar flanste.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.