Bouchra helpt duizend dagen lang kwetsbare moeders met een migratieachtergrond

30.03.2022 07:20
Beeld: Getty Images

Bouchra Margoum (40) is getrouwd en moeder van een zoon (13) en twee dochters (11 en 6).

Ze werkt bij Al Amal, een Utrechtse stichting die zich inzet voor de verbetering van de positie van inwoners met een migratieachtergrond. Bouchra werkt als coördinator voor het project ‘De eerste 1000 dagen’, waarbij moeders (‘ma-maatjes’) duizend dagen lang kwetsbare moeders met een migratieachtergrond helpen.

“Het grappige is dat je de laatste tijd veel hoort over het belang van de eerste duizend dagen na de geboorte. Hoe cruciaal die zijn voor het kind om een kansrijke start te maken. Terwijl wij ons al veertien jaar lang richten op die eerste dagen, met ons project ‘De eerste 1000 dagen’. De vrouwen die wij helpen weten niet wat hier in Nederland gebeurt als je moeder wordt en dreigen tussen wal en schip te raken als niemand ze helpt. Wij weten hen wel te bereiken, omdat we zelf verschillende achtergronden hebben. We kennen hun normen en waarden.

Het liefst ontmoeten we de moeders als ze nog zwanger zijn. Dan is er tijd om te kijken wat er nodig is, wat er in het gezin speelt, of er geldproblemen zijn. En dan kunnen we ze rustig voorbereiden op wat hun hier te wachten staat. Ze zijn vaak verbaasd als we ze vertellen dat je in Nederland thuis mag bevallen. En dat je niet in het ziekenhuis blijft, maar thuis wordt geholpen met kraamzorg.

 

Meer verhalen van moeders over alles dat met mombracing te maken heeft lees je hier.

 

De eerste duizend dagen

In die duizend dagen groeien we in de familie. We regelen babyspullen, we zorgen voor broertjes en zusjes, kopen schoenen, soms koken we. We leren de moeder en haar partner over voeding, hechting, hygiëne. De vrouwen hebben hier geen netwerk; wij zijn hun vriendin, hun moeder, hun alles. Soms heeft een vrouw geen partner en knipt een van onze ‘ma-maatjes’ de navelstreng door na de bevalling; sommige vrouwen uit ons team hebben zelfs een naam mogen bedenken voor het kindje.

“Wij zijn hun vriendin, hun moeder, hun alles”

Als het kind naar de voorschool gaat, trekken we ons geleidelijk terug. Soms is dat moeilijk, maar het geeft ook een goed gevoel om het los te laten. Je ziet een vrouw groeien, je bent als maatje minder nodig. En ik weet: deze moeder kan het nu, er staan andere moeders te trappelen om ook geholpen te worden.

 

Lees ook – Wauw: moeder steunt andere ouders financieel op een wel heel bijzondere manier >

 

Samen

Wij werken alleen met vrouwen, allemaal moeders. We dragen het samen, ik sta er nooit alleen voor. Als ik een heftige case heb gehad, bel ik altijd iemand uit ons team. Zoals na die keer dat ik een zwangere vrouw op Schiphol had geholpen. Ze was net aangekomen met haar driejarige zoontje toen de bevalling begon. Stond ze daar op de luchthaven, alleen met haar kind, met al die vreemde mensen om haar heen die ze niet verstond, in een zomerjurkje terwijl het hier koud was.

De vrouw moest direct naar het ziekenhuis voor een keizersnee, haar oudste werd voor een paar dagen ondergebracht bij een pleeggezin. Niemand kon hem uitleggen wat er allemaal gebeurde – het valt ook niet uit te leggen. Toen ik de moeder in haar eigen taal aansprak en vertelde wat er ging gebeuren, zag ik de opluchting op haar gezicht. Dat is zo bijzonder, daar doe ik het voor.

 

Voldoening

Iedereen die voor Al Amal werkt heeft een passie voor dit werk – of je vrijwilliger bent of hulpverlener. Ik begon er zelf veertien jaar geleden als vrijwilliger en stopte af en toe als ik het te druk kreeg met mijn gezin. Maar altijd kwam ik terug. Het blijft trekken; het geeft me zoveel voldoening om iemand te helpen. Dat het nu mijn baan is, voelt alsof ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt. Er is niets mooier dan dat.”

 

Dit artikel staat in de Kek Mama Mombracing Special 2022.

77% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.