Alles wat je moet weten over de navelstreng

20.05.2020 14:22
alles over navelstreng baby Beeld: Shutterstock

Tijdens je zwangerschap geeft de navelstreng zuurstof en voedingsstoffen aan je baby. Maar hoe lang is hij eigenlijk, en kan het kwaad als je baby er in knijpt? Je leest er hier alles over.

De navelstreng is tijdens je zwangerschap ontzettend belangrijk. Hij verbindt je baby met de placenta, die voedingsstoffen en zuurstof uit jouw bloed opneemt en die doorgeeft naar je baby. Ook krijgt je baby op die manier hormonen en antistoffen toegediend die hem de eerste maanden na zijn geboorte beschermen tegen infecties.

Maar het is niet alleen eenrichtingsverkeer: de afvalstoffen en het koolzuur van je baby gaan via de navelstreng naar de placenta toe. Ze komen uiteindelijk in jouw bloed terecht en je lichaam ruimt ze netjes op.
 

Dik en stug

Na verloop van tijd beweegt je baby volop in je buik. Hij maakt niet alleen koprollen of draait om zijn as, maar kan ook in de navelstreng knijpen. Dat kan geen kwaad. Het is geen dun, teer lijntje – net als je baby, groeit de navelstreng tijdens je zwangerschap.

Aan het einde van die negen maanden is hij ongeveer een halve meter lang en zo’n twee centimeter dik. Hij voelt dik en stug aan, net als rubber. Rondom de bloedvaten zit een soort dikke gelei die als bescherming dient. Oftewel: hij kan een stootje hebben.

Doorknippen

Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt: een bijzonder moment. Vanaf dat moment nemen de organen van je baby het over en sta jij fysiek niet meer in verbinding met hem.
Door de navelstreng lopen geen zenuwen, dus je baby voelt er niets van. De verloskundige of gynaecoloog klemt de navel af met een navelklemmetje en daarna kan de navelstreng worden doorgeknipt.   

Meestal wordt de navelstreng tussen de tien en vijftien seconden na de bevalling afgeklemd. Je kunt er ook voor kiezen om een paar minuten te wachten en de navelstreng te laten ‘uitkloppen’. Dit zou een positief effect hebben op de gezondheid van je baby, omdat er dan meer bloed van de placenta naar je baby gaat. Het aantal rode bloedlichaampjes neemt toe en dat helpt onder meer tegen bloedarmoede.

Kies je voor een zogeheten lotusbevalling, dan knip je de navelstreng niet door maar wacht je tot die is opgedroogd en er na een paar dagen of weken vanzelf afvalt. Je baby blijft dan dus verbonden aan de placenta en zou volgens onderzoeken minder vatbaar zijn voor ziektes.
 

Navelstompje

Na het doorknippen van de navelstreng heeft je baby niet meteen een gave navel. Er blijft een restje van de navelstreng zitten: het navelstompje. Dat droogt in de kraamweek in en wordt hard en zwart van kleur.

Uiteindelijk valt het stompje er vanzelf af, meestal in de kraamweek of een paar dagen daarna. Er blijft een litteken achter: de navel van je baby.
 

Stamceldonatie

Je kunt ervoor kiezen om het bloed uit de navelstreng te doneren voor stamceltransplantaties, want het zit vol met stamcellen. Dit moet je wel van tevoren bespreken met je verloskundige en aangeven in je geboorteplan, want het bloed moet direct na het doorknippen van de navelstreng worden afgenomen.
 

Bron: 24Baby & Ouders van Nu

 

 

Lees ook:
Zwanger? Dit zijn veelvoorkomende kwaaltjes >