voordelen-koud-douchen

Klinkt allesbehalve aantrekkelijk: héb je een keer de tijd om uitgebreid te douchen, moet-ie op standje vries. Toch blijkt zo'n ijskoude waterval uit wetenschappelijk onderzoek een holy grail te zijn. 

Waarom? Hierom.

Article continues after the ad

 

Een koude douche zorgt voor stressafname

Dit komt omdat een koude douche de afgifte van endorfine stimuleert. Endorfine is een stofje dat werkt als een natuurlijke ‘feel good drug’: het zorgt voor aangename gevoelens, heeft een remmende werking op stresshormonen én reguleert de afgifte van serotonine en dopamine. Ook dit zijn hormonen die onder andere invloed hebben op onze stemming, zelfvertrouwen, geheugen, seksuele activiteit en eetlust. 

 

Lees ook
Hierom hebben vrouwen het vaak sneller koud dan mannen >

 

Een koude douche draagt bij aan sneller herstel na het sporten

Als gevolg van de kou spannen de spieren van je bloedvaten aan. Dit zorgt ervoor dat je bloedvaten vernauwen. Hierdoor neemt de bloeddruk toe, pompt het hart krachtiger en neemt de doorbloeding in je spieren toe. Als gevolg hiervan kunnen afvalstoffen sneller worden afgevoerd, en worden zuurstof en voedingsstoffen sneller in de vermoeide spierweefsels opgenomen. Mócht je aan sporten toekomen, dan...

 

Een koude douche remt ontstekingen

Bij een ontsteking denken wij automatisch aan een rode, gezwollen en pijnlijke plek aan de oppervlakte van de huid. Wat echter weinig mensen weten, is dat er ook zoiets bestaat als ‘laaggradige ontstekingen’. Dit zijn sluimerende ontstekingen in het lichaam die je gezondheid en weerstand kunnen aantasten. Ze worden onder meer veroorzaakt door stress, ongezond en vet eten, overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging. Een koude douche zorgt voor een toename van het stofje interleukine, wat een onstekingsremmende werking heeft. Daarnaast verhoogt het de ‘natural killer cellen’ die de natuurlijke functie hebben om zieke cellen dood te maken.

Bron: StyleToday

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >