wat-is-black-friday

Ken je die beelden van koopjesjagers die met duizenden tegelijk een electronicazaak binnenstormen en álles met een kortingssticker in hun kar knallen? Goed. Dat is dus Black Friday: een typisch Amerikaanse traditie die langzaam ook Nederland bereikt.

Maar wat houdt die ene dag in het jaar precies in? Wij leggen het je uit.

Article continues after the ad

 

De vrijdag na Thanksgiving

Black Friday (of zoals wij zeggen: Zwarte Vrijdag) komt oorspronkelijk uit de VS en vindt plaats op de vrijdag na Thanksgiving: de dag waarop veel Amerikanen traditiegetrouw beginnen met hun kerstinkopen. Om klanten naar hun winkels te trekken, adverteren merken met spectaculaire aanbiedingen, fikse kortingen of acties die alleen op die dag gelden. Met als gevolg dat er duizenden mensen al ver voor de openingstijden voor winkels bivakkeren. 

Er bestaan verschillende theorieën over waar de term Black Friday vandaan komt, maar de meestgenoemde is dat winkeliers op deze dag voor het eerst grote winsten draaien en geen 'rode', maar 'zwarte' cijfers in hun kasboekje zetten.

 

Lees ook
Oh, kom er eens kijken: dit geven ouders gemiddeld uit aan Sinterklaascadeaus >

 

29 november

In Nederland vindt Black Friday dit jaar op 29 november plaats. En hoewel het op deze dag zeker drukker wordt in onder meer parfumerieën, kleding-, woon- en electronicawinkels, hoef je niet bang te zijn voor hysterische taferelen. Daarbij kun je net zo makkelijk online van de meeste aanbiedingen profiteren. Zo scoor jij - terwijl Amerikanen elkaar de tent uit vechten - de Sinterklaascadeaus mooi vanuit je luie stoel.

Benieuwd welke winkels meedoen aan de Black Friday-gekte? hier vind je een fijne lijst.

 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >