‘We zijn er bijna, maar nog niet helemaal.’ Die ‘helemaal’ kan weleens heel lang duren, wanneer je reist met kinderen. Daarom: de 10 leukste spelletjes voor op de achterbank, die níet op de iPad hoeven.
Lees verder onder de advertentie
Gekke-woorden-nummerplaten. Verveling uit, fantasie aan: maak woorden van de nummerplaten op de weg. Een 1 is een I, een 3 een E, een 8 een B – of wat voor iedereen maar begrijpelijk is. En natuurlijk mag je sjoemelen met tussenletters. 4-LKK-11 wordt op die manier zomaar ‘Vier lekkere eenden’. Lol gegarandeerd.
Achterbankbingo. Geen zorgen: hoef je niet eerst voor te knutselen. De bingokaarten kun je gewoon gratis downlaoden en uitprinten op de site van de ANWB. Waarom moeilijk doen, nietwaar?
Woordenslang. Bedenk een thema en verzin een woord met de laatste letter van de vorige deelnemer. Is het thema ‘landen’? Als de vorige deelnemer ‘Nederland’ bedacht, kan de volgende ‘Duitsland’ maken, en degene daarna ‘Denemarken’. Doe het met kleuren of dieren voor kleine kinderen, of met hoofdsteden voor de grotere. Geef toe: kan ook geen kwaad voor jóuw hersentraining.
Rekenslang. Want dat kan natuurlijk ook: begin met een som en degene die het antwoord geeft, voegt een vervolgsom toe. Begin je met ‘1+2’, dan zegt de volgende: ‘3+6’ – enzovoorts. Ook handig om sneaky nog even de tafels te oefenen met je bovenbouwer.
Jeugdsentiment. Niks zo leuk als je eigen herinneringen overdragen op je kinderen. Dus: ‘Tel de rode auto’s’, ‘Ik ga op reis en neem mee’ en ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. En dan maar hopen dat je sneller dan vroeger aankomt op je bestemming, maar één voordeel: tegenwoordig hebben we in elk geval airco in de auto. O, en waarschijnlijk dat bloedirritante broertje niet mee.
Wie ben ik. Hoef je niet de hele speldoos voor mee te nemen, hooguit een stapeltje post-its. Alleen al je man met in knalgeel ‘uilskuiken’ op zijn voorhoofd geplakt, houdt je al vrolijk tot de grens met Spanje.
Kamertje verhuren. Benodigdheden: een ruitjesvel en twee potloden. De kinderen kleuren om de beurt een lijntje van een ruitje, en wie als eerste een ´kamertje´ heeft gemaakt, mag zijn initiaal erin zetten en nog een keer. Perfect, want jij hoeft niet per se mee te doen, en kan dus ondertussen lekker met je voet op het gaspedaal mee blèren met Michèl Fugains ‘Une belle histoire’.
Liedjes raden. Hoppa, uit volle borst: ‘Op een klein stationnetje…’ Of: ‘Ik ben vandaag zo vrolijk…’ Wie de volgende twee regels kan meezingen, mag het volgende liedje kiezen.
Fantasieverstoppertje. In je hoofd kan tenslotte alles. Oók schuilen in de trommel van de wasmachine, of achterin het kippenhok. Laat de anderen dát maar eens raden.
Wie is het langst stil. Nog steeds gekibbel in de kinderzitjes? Dan als last maar zeker niet least: speel wie het langst stil kan zijn. Of wie zijn mond kan houden tot de volgende tunnel. Nee: tot aan de vakantiebestemming. Succes!
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.