Zin in een stukje Italië op je paastafel? Deze focaccia met tomaat is zó luchtig en smaakvol dat je ‘m het liefst direct uit de oven opeet (en dan nog een stukje… of drie). Dankzij de Looye Honingtomaten wordt elk hapje een bommetje van smaak.
Lees verder onder de advertentie
En het beste van alles? Je hoeft niet eens te kneden! Ja echt, zelfs als je normaal bang bent voor gistdeeg, kun je dit. Dus trek die ovenschaal uit de kast, gooi de stress overboord en ga voor goudbruin geluk uit de oven.
Rutger Bakt: “Met dit recept maak je een luchtige focaccia met tomaat die super smaakvol is door de lange rijstijd. Hoewel het deeg snel gemaakt is, moet je dus wel even wachten voordat je het verder kunt verwerken. Maar geloof me, dit brood is het wachten meer dan waard!”
INGREDIËNTENLIJST
Voor het deeg
400 ml lauw water (zo’n 25-27 °C)
4 gr gedroogde instant gist
500 gr bloem (met minimaal 12% eiwit, bijvoorbeeld (Amerikaanse) patentbloem of typo 00 pizzabloem)
1-2 takjes vers rozemarijn, de naalden eraf gerist
AAN DE SLAG
Dag 1: Focaccia deeg maken en laten rijzen
Doe het water met het gist in een kom en roer door. Voeg de bloem, het zout en de olijfolie toe en meng alles met een spatel door elkaar. Het deeg is heel nat, dat hoort zo. Dek de kom af en laat 30 minuten staan op kamertemperatuur.
Voer vervolgens de eerste stretch & fold uit: trek met natte handen een deel van het deeg aan een zijkant omhoog en vouw het over zichzelf heen. Draai de kom een kwartslag en herhaal dit nog drie keer. Dek het deeg weer af en laat het opnieuw 30 minuten.
Herhaal de stretch & fold (dus het deeg aan alle 4 de kanten uittrekken en over zichzelf heen vouwen) en laat het deeg weer 30 minuten rijzen. Voer daarna de derde (en laatste) stretch & fold uit. Laat het deeg, afgedekt met plasticfolie, nogmaals 30 minuten op kamertemperatuur rijzen. Zet het deeg vervolgens een nacht (tot 24 uur) in de koelkast.
Dag 2: Deeg vormen, topping toevoegen en focaccia bakken
Gebruik een bakvorm of braadslee van ongeveer 23 x 33 centimeter en vet deze goed in met olijfolie. Vet ook je handen licht in met olie. Haal het deeg met geoliede handen uit de kom en leg het in de vorm. Trek het voorzichtig uit tot het bijna de hele vorm bedekt. Besprenkel het deeg met extra olijfolie, dek de vorm af met plasticfolie en laat het op kamertemperatuur zo’n 3 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 230 °C. Druk het deeg met natte vingers op verschillende plekken in, om het kenmerkende focacciapatroon te creëren. Verdeel de Looye Honingtomaten met de snijkant omhoog over het deeg. Besprenkel met nog wat extra olijfolie en strooi de rozemarijn en het zeezout erover. Bak de tomaten focaccia in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Serveer het brood zo vers mogelijk.
Nu de meivakantie achter de rug is, gaat het snel: nog maar twee maanden en dan begint de zomervakantie. Gaan jullie dit jaar voor weekje zon, zee en strand in Spanje of met de auto naar Zeeland? De eerste vraag die opborrelt bij het zoeken naar een vakantie is vaak: wat mag het kosten?
Je zegt “nee”, zij horen “misschien”. Jij dacht dat jij de ouder was, maar sinds deze kleine in je leven is, lijkt het alsof jíj bij hém op tijd naar bed moet. Herkenbaar? Dan heb je misschien een kind met een van deze sterrenbeelden – geboren bazen met een flinke wil.
Je denkt misschien dat een relatie zomaar eindigt, maar het tegendeel is waar. Onderzoekers ontdekten dat het einde meestal al jaren van tevoren zichtbaar is – in twee duidelijke fases.
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (4 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.
Als jouw kindje nog niet rondstapt terwijl leeftijdsgenootjes al rennen, voel je je misschien ongerust. Maar goed nieuws: laat lopen kan juist wijzen op iets positiefs. Volgens een nieuw onderzoek doen baby’s die wat langer de tijd nemen met hun eerste stapjes het later beter op school.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.