Een schone tuin geeft direct een frisse uitstraling, maar je tegels houden zich niet vanzelf netjes. Met de juiste aanpak kun je verkleuring en glibberige tegels voorkomen, zonder dat je urenlang hoeft te boenen. Wij vertellen je samen met HG hoe je snel en effectief te werk gaat, zodat je weer zorgeloos kunt genieten van je terras of pad.
Lees verder onder de advertentie
Waarom tegels vuil worden
Vaak zie je dat tegels na de winter dof en vies ogen. Vocht, weinig zonlicht en bladeren die erop liggen, zorgen voor groene of donkere aanslag. Zeker in schaduwrijke stukken kan dat gebeuren. Wil je groene aanslag verwijderen, begin dan vroeg in het seizoen. Een simpele manier is het schrobben met warm water en een beetje afwasmiddel. Dat is mild voor je tegels. Heb je een hardnekkige laag? Gebruik dan een borstel met stuggere haren. Bleekmiddel kan je tegels aantasten en het milieu schaden, dus kijk of een biologisch middel past. Er bestaan speciale reinigers die gericht zijn op groene aanslag, soms zelfs op basis van natuurlijke enzymen.
Lees verder onder de advertentie
Hoe je aan de slag gaat
Voor een basisbeurt maak je eerst je terras vrij van meubels en losse bladeren. Spoel de tegels af met de tuinslang en strooi er eventueel wat strooizout of zand overheen, zodat je niet uitglijdt. Giet daarna je sop of reinigingsmiddel over de tegels en laat het kort inwerken. Schrob met een stevige borstel en werk in banen, zodat je geen plekken overslaat. Bij sommige tegels moet je oppassen met hoge druk, want dat kan de toplaag beschadigen. Heeft je hogedrukreiniger een terrasreiniger-opzetstuk, dan is dat vaak minder agressief. Let op dat je de spuit niet te dicht op de tegel houdt en geen voegen wegspuit.
Lees verder onder de advertentie
Voorkomen is beter
De grootste truc is om aanslag en verkleuring te voorkomen. Verwijder regelmatig bladeren en mosresten. Dat vermindert de voedingsbodem voor algen. Heb je een boom in de buurt, zorg dan dat je eens per week eventjes veegt of bladblazer gebruikt. Probeer ook te zorgen voor wat meer zon op je terras, als dat mogelijk is. Zo blijft het droger en krijgen schimmels minder kans. Merk je dat je tegels erg poreus zijn, kun je ze impregneren. Dat sluit de poriën af en maakt de kans op vochtindringing kleiner. Daardoor blijf je langer van je mooie tegels genieten.
Lees verder onder de advertentie
Regelmatige aandacht
Als je om de paar weken even met de borstel of tuinslang er overheen gaat, blijf je je tegels goed onderhouden. Zo is er minder kans dat vuil zich stevig vasthecht. Je hoeft dus niet per se elk jaar een zware schoonmaak te doen. Met een halfuurtje onderhoud kun je je terras er al top uit laten zien. Op die manier maak je je tuin in elk seizoen tot een fijne plek voor jezelf, je gezin en je gasten.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).