Schrijver en podcastmaker Liesbeth Rasker (36) heeft tot nu toe geen kinderwens en krijgt daar regelmatig opmerkingen over. ‘Weet je het wel zeker? Krijgt je geen spijt?’ In de docu Heb je geen kinderen? legt Liesbeth bloot hoe de maatschappij nog steeds bewust en onbewust vrouwen het liefst in de moederrol ziet.
Lees verder onder de advertentie
Liesbeth onderzoekt in de documentaire het leven zonder kinderen door te praten met moeders die spijt hebben van hun kinderen, vrouwen die twijfelen en diegenen die zich bewust – met medische tegenwerking – hebben laten steriliseren. Ook onderzoekt Rasker de achtergrond van haar eigen uitgebleven kinderwens en bezoekt ze een workshop waar vrouwen die twijfelen aan het moederschap elkaar ontmoeten – waarom twijfelen zij en waar lopen zij tegenaan? Wat voor gedachtes en ideeën kom er bij zo’n grote afweging kijken?
Lees verder onder de advertentie
Moederschap is de norm
Vanuit de maatschappij wordt er van uitgegaan dat elke vrouw kinderen wil krijgen. Moederschap is de norm. Maar geldt dat wel voor iedereen? Voor Liesbeth, tot nu toe, niet. En dat leidt standaard tot vragen of verbaasde blikken: ‘Waarom wil ze dan geen kinderen?’ Liesbeth vraagt zich af waarom ze nog steeds die vragen krijgt en waarom het nog niet breed geaccepteerd is dat je eventueel geen kinderen wilt?
Lees verder onder de advertentie
”
‘De afwezigheid van een kind betekent niet gelijk dat een leven minder vervuld is’
Niet een minder vervuld leven zonder kinderen
Liesbeth: “Als vrouwen geen kinderen willen – of hebben – wordt dat nog altijd gezien als een afwijzing van een natuurlijke lotsbestemming. Alsof elke vrouw automatisch zit te wachten op het moederschap en de afwezigheid van een kind ook gelijk betekent dat haar leven minder vervuld is. Dat is niet alleen ondermijnend voor zij die simpelweg geen kinderwens hebben, maar ook voor zij bij wie het om wat voor reden dan ook niet is gelukt. Ik denk dat er veel behoefte is aan meer verhalen over het niet-moederschap, met voorbeelden van levens die ook zonder kinderen rijk, vervuld, en gewoon gelukkig zijn.”
Lees verder onder de advertentie
In de documentaire interviewt ze onder andere journalist Antoinnette Scheulderman. Zij vertelt aan Liesbeth waarom ze gelukkig is zonder kinderen: “Ik word vaak weggezet als een koude vrouw wanneer ik zeg dat ik simpelweg niet zoveel heb met kinderen.”
Op Instagram kondigde Liesbeth de documentaire gisteren aan: “Deze documentaire is speciaal voor iedereen die geen kinderen wil, die twijfelt, die spijt heeft, bij wie het om wat voor reden dan ook niet is gelukt, of die om andere redenen een ander leven voor zich ziet. Ik hoop dat dit project één verhaal van de vele zal zijn, omdat er nou eenmaal vele levenspaden te volgen zijn en we daar wel eens wat meer rolmodellen bij kunnen gebruiken.”
De documentaire Heb je geen kinderen? is op maandag 24 maart om 21.20 te zien bij NPO 3 en vanaf zondag 23 maart te streamen via NPO Start.
Liesbeth Rasker schoof al eerder bij Jinek aan tafel, omdat ze een leven zonder kinderen wil normaliseren: ‘Er zijn meer rolmodellen nodig.’ Je leest het hier.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.