Zwanger zijn is iets bijzonders. Er groeit een nieuw persoon op in jouw buik, maar tijdens de zwangerschap kunnen kwaaltjes voorkomen zoals bijvoorbeeld zwangerschapsischias. Ellis is moeder van twee kinderen en heeft hier in beide zwangerschappen mee te maken gehad.
Lees verder onder de advertentie
Wat is het?
Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam. Dit heeft niet alleen gevolgen voor je buik, maar ook voor organen eromheen, zo ook de zenuwen. De langste zenuw in het lichaam is de ischias. Deze loopt van je ruggenmerg tot aan je voet. Bij zwangerschapsischias is er te veel druk op de wortels van de ischiaszenuw. Door hormonen worden je gewrichten soepeler, waardoor je zenuwen eerder bekneld kunnen raken en de kans op dit zwangerschapskwaaltje toeneemt. Dit kan mogelijk de onderstaande klachten tot gevolg hebben.
‘De pijn straalde uit van mijn rug naar mijn benen’
Ellis begon tijdens haar eerste zwangerschap na 23 weken last te krijgen van veel rugpijn. Tijdens haar tweede zwangerschap was dit al na 17 weken. “De pijn straalde uit van mijn rug naar mijn benen. Af en toe moest ik zelfs mensen in de bus vragen om mij te helpen opstaan,” zegt Ellis. Ook geeft ze aan dat tijdens het slapen er ineens een pijnscheut door haar rug kon schieten, wat voor slaapproblemen zorgde. Bij Ellis was de zwangerschapsischias mede te danken aan retroversie (een gekantelde baarmoeder).
Lees verder onder de advertentie
Wat is ertegen te doen?
Deze klachten gaan na de zwangerschap weer helemaal weg, maar de pijn blijft natuurlijk wel vervelend. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de pijn iets te verlichten, zoals het doen van oefeningen om meer kracht en flexibiliteit te krijgen in je rugspieren. Mocht er echt heel veel pijn zijn dan kan er gebruik worden gemaakt van ultrasoundterapie, laserterapie of elektrische stimulatie.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).