Ben jij zwanger en snurk je als een os? Schaam je niet! Het is hartstikke normaal. Wij vertellen je hoe het komt en geven je tips.
Lees verder onder de advertentie
Snurken tijdens de zwangerschap
Veel vrouwen hebben nog nooit gesnurkt en beginnen daar toch plots mee als ze zwanger zijn. Dat heeft een logische verklaring. Als je zwanger bent, houdt je lichaam extra veel vocht vast. Daarom hebben veel hoogzwangere vrouwen last van opgezwollen enkels. Aan vocht vasthouden ontkom je bijna niet. Zo’n 80% van de zwangere vrouwen heeft hiermee te maken.
Lees verder onder de advertentie
Opgezwollen slijmvliezen
Ook de slijmvliezen in je neus kunnen hierdoor opzwellen. Er is dan minder ruimte voor het in- en uitademen van lucht. Hierdoor ontstaat snurken. Naar schatting snurkt één op de drie zwangere vrouwen. De kans hierop is het grootst hoe verder je in je zwangerschap bent. Vanaf de 15e week neemt de kans toe, omdat er dan meer vocht wordt vastgehouden in het lichaam.
Lees verder onder de advertentie
Er zijn een aantal factoren die de kans op snurken kunnen vergroten:
Meerlingzwangerschappen
Gebruik van medicatie
Een hoge bloeddruk
Een hogere leeftijd
Diabetes en andere aandoeningen
Overgewicht
Wat kun je doen?
Het snurken is vaak onschuldig. De kans is groot dat je er na bevalling geen last meer van zult hebben. Het kan wel vervelend zijn voor jou, maar ook voor je partner. Nog even genieten van een goede nachtrust voordat de baby er is: door het snurken kan dat lastig zijn. Gelukkig kun je een aantal dingen doen.
Lees verder onder de advertentie
Slaap op je zij en niet op je rug. Als je op je rug ligt, wordt de doorgang in je neus nauwer.
Gebruik een extra kussen om wat hoger te liggen met je hoofd.
Zorg voor goede luchtkwaliteit in de slaapkamer: ventileer goed en gebruik eventueel een luchtbevochtiger.
Er zijn hulpmiddelen te koop. Denk aan neuspleisters, een antisnurkbeugel en neusspreiders. Deze kun je veilig gebruiken tijdens de zwangerschap.
Helpt niks en maak je je zorgen? Bespreek het met je verloskundige of met je huisarts. Neem ook contact op met die laatste als je denkt dat er meer aan de hand is, zoals zwangerschapsdiabetes of als je hulp wil bij een gezondere leefstijl.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).