Vocht vasthouden tijdens je zwangerschap: dit kun je ertegen doen
Zit je dan, met je dikke buik én je dikke enkels. Je bent niet de enige die tijdens haar zwangerschap vocht vasthoudt. Maar hoe komt dit en wat kun je eraan doen? Dat lees je hier.
Als je zwanger bent, krijg je te maken met typische zwangerschapskwaaltjes. Misselijkheid is een bekende, maar ook dat je buik op een gegeven moment zo in de weg zit, dat je je veters niet meer kunt strikken.
Over vocht vasthouden hoor je iets minder vaak. Toch krijgen heel veel zwangere vrouwen hier mee te maken: bijna tachtig procent. Het is vooral een kwaal die opspeelt in het laatste trimester. Het is ook niet zo’n beetje ook: in totaal kan het gaan om wel twee tot drie extra kilo aan vocht. Maar geen zorgen, want na je bevalling trekt het ook gewoon weer weg.
Hoe komt het?
Vocht wordt via je bloedbaan afgestoten naar de weefsels in je lichaam. Hier merk je normaal gesproken weinig van, omdat het om kleine hoeveelheden gaat. Maar als je zwanger bent wordt de wand van je bloedvaten dunner en daardoor ‘stroomt’ het vocht als het ware sneller je weefsels in.
Daarbij komt dat je baarmoeder alsmaar groeit, waardoor er een grote druk komt te staan op je bekken. De bloedafvoer vanuit je benen naar het hart wordt belemmerd. Ook heb je meer bloed in je lichaam als je zwanger bent, dus komt er ook meer druk op je benen te staan.
Lees ook:
Bezorgde moeder Chantal: ‘Ik kon geen seconde genieten van mijn zwangerschap’ >
Wat merk je ervan?
Je enkels, benen en voeten kunnen aan het einde van de dag flink opgezet zijn. Soms zwellen ook je armen en handen op en krijg je een voller gezicht. Bij warm weer nemen de klachten toe.
Wat kun je er aan doen?
Vocht vasthouden kun je niet voorkomen, maar je kunt wel een aantal dingen doen zodat je er wat minder last van hebt. Drink bijvoorbeeld veel water en probeer zo min mogelijk zout te eten, want daardoor houd je juist meer vocht vast.
Het kan ook helpen om je benen wat omhoog te leggen, zodat het vocht makkelijker kan wegzakken. Leg in bed of op de bank bijvoorbeeld en kussen onder je enkels.
Zorg er ook voor dat je voldoende beweegt. Dat is niet alleen goed voor jou en je baby, maar zorgt er ook voor dat je je bloedsomloop stimuleert. Last but not least kunnen steunkousen, hoe sexy ook, helpen.
Zwangerschapsvergiftiging
Houd je veel vocht vast en heb je ook een verhoogde bloeddruk? Dan kan het zijn dat je een zwangerschapsvergiftiging hebt. Dit kan gevaarlijk zijn voor je baby, dus neem bij zulke klachten altijd contact op met je huisarts en verloskundige.
Bron: 24 Baby