Waarschijnlijk heb je het al weleens voorbij zien komen, een score op de verpakkingen van producten in de supermarkt. Dit wordt ook wel de Nutri-Score genoemd, maar waar staat het eigenlijk voor en hoe wordt dit berekend?
Lees verder onder de advertentie
Na een lange dag werken ga je naar de supermarkt om het eten voor vanavond te halen. Je loopt langs de schappen, op zoek naar iets wat de kinderen graag eten en gezond is. Je ziet een bepaald product, met daarbij een score op de verpakking. Misschien heb je toch de neiging om voor het product te gaan die het beste scoort, terwijl je niet precies weet waar die score op gebaseerd is. In dit artikel leggen wij uit wat dit nou precies betekent.
Lees verder onder de advertentie
Waar staat de Nutri-Score voor?
De Nutri-Score is een voedselkeuzelogo die de samenstelling van een product uitdrukt aan de hand van een score. Zo kun je gelijk zien welk product de beste keuze is. Er zijn vijf mogelijke scores, waarbij een donkergroene A de beste score is en een rode E de slechtste. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen wordt de Nutri-Score gebruikt, waaronder België, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland.
Lees verder onder de advertentie
Hoe wordt de Nutri-score berekend?
Achter de Nutri-Score zit een formule. Voor eiwit, vezels, fruit, groenten en peulvruchten krijgt een product pluspunten. Hoe hoger de score, hoe meer van deze voedingsstoffen er in het product zitten. Dan komt er vaak een A-score of B-score op de verpakking te staan. Voor suikers, zout, verzadigd vet en een hoog aantal calorieën worden minpunten gegeven. Ook hier, hoe meer, hoe slechter de score. Dan zal er vaak juist een C-score, D-score of een E-score op komen te staan.
Lees verder onder de advertentie
Deze berekening geldt overal, met uitzondering van een paar producten. Voor deze productgroepen werkt de formule namelijk niet goed genoeg, wat ervoor zorgt dat bijvoorbeeld de calorieën in olie en vet de score te veel naar beneden halen. De score geldt niet voor:
Rood vlees
Vetten, oliën en noten
Kaas
Dranken
Is een product met een A-score altijd het meest gezond?
Niet per se. Het heeft wel een betere samenstelling dan andere vergelijkbare producten. De Nutri-Score is anders dan de schijf van vijf. Deze is meer gericht op de voedingsstoffen die je nodig hebt om gezond te blijven, terwijl de Nutri-Score echt gericht is op producten onderling vergelijken. Het zegt dus iets over de productgroep. Een bepaalde pizza kan een groene A krijgen omdat deze de gezondste is van alle pizza’s, maar dat betekent niet dat het gezonder is dan een salade.
Lees verder onder de advertentie
Bovendien zijn er zaken waar de Nutri-Score geen rekening mee houdt, bijvoorbeeld met of een product biologisch is of niet. De Nutri-Score kan dus een handig hulpmiddel zijn, maar staar je er niet blind op en gebruik je gezond verstand.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als haar dochter model wil worden, denkt Malou een buitenkansje te hebben als een bekende van de tennisclub aanbiedt om voor een prikkie foto’s te maken. Maar wat aantreft in de ‘studio’ van ‘de fotograaf’ tart elke verwachting…
Drie leuke zonen, een huis aan de Loosdrechtse Plassen en allebei een goedlopende carrière: het leven van Kim Kötter en Jaap Reesema lijkt het perfecte plaatje. “Mensen zien alleen dat alles klopt, maar dat is omdat wij keihard werken.”
Het zou een magische vakantie op een Disney-cruiseschip op zee worden. Een cruise vol glitters, Mickey Mouse en zonsondergangen. Maar voor één gezin werd het een moment om nooit te vergeten. En niet om de reden die ze hadden gehoopt.
Ze had zo’n zin in haar welverdiende vakantie met haar gezin. Niet te ver weg, met de auto naar de camping in Frankrijk. Karlijn had alles tot in de puntjes voorbereid en iedereen was er klaar voor. De aankomst op hun vakantiebestemming verliep ietsje anders. Ze kregen ongewenst bezoek van een nest vliegende mieren.
Samen onder de dekens kruipen, de dag nabespreken en lekker dicht tegen elkaar aan in slaap vallen: jarenlang hét romantische ideaalbeeld van samenwonen. Maar uit recent onderzoek blijkt dat de realiteit voor veel stellen anders is. Sterker nog: apart slapen is helemaal geen taboe meer. En dat is misschien wel beter voor je nachtrust én […]