Een nacht vol slapeloze ellende achter de rug? Baby die feestviert om drie uur ‘s nachts of een peuter die besluit dat vijf uur een prima tijd is om op te staan? Geen paniek, je moet de dag door en dat kan. Met deze tips red jij het wel – zonder volledig in te storten op je toetsenbord.
Lees verder onder de advertentie
Met deze tips kom jij die werkdag op 3 uur slaap wél door
Maak je aantekeningen?
1. Plan je herstelmomenten
Je hebt geen uren slaap kunnen pakken, dus moet je slim zijn. Grijp elk micro-momentje om bij te tanken: een powernap van 20 minuten in je lunchpauze (lang leve oordopjes en een zonnebril), even twee minuten meditatief staren uit het raam of ‘s avonds als eerste je bed in duiken zodra de kids op bed liggen om 20:00 uur.
Lees verder onder de advertentie
2. Vraag hulp aan je collega’s
Collega’s zijn er niet alleen om mee te kletsen bij de koffie-automaat. Durf om hulp te vragen! Laat iemand anders uit je team die lastige taak oppakken, vraag om hulp en wees eerlijk dat je (over)vermoeid bent. Hulp vragen is geen zwakte. Iedereen zit er weleens een dag doorheen. Op een ander moment neem jij weer iets over van een collega.
Dat croissantje met twee havercappuccino’s lijkt een goed idee, maar je energie crasht harder dan je humeur na een nacht zonder slaap. Kies voor eiwitten, fruit en volkoren producten. Denk aan een havermoutontbijt met een lepeltje pindakaas. Ja, je innerlijke fitgirl zal trots op je zijn.
4. Blijf bewegen – ook al voelt je lijf zwaar als beton
Nee, je hoeft geen marathon te lopen, maar blijf in beweging. Loop een blokje om tijdens je lunchpauze, neem de trap in plaats van de lift of rek je even uit. Beweging geeft je een energieboost, en ja, zelfs als je je voelt als een wandelende zombie.
5. Zorg dat je vannacht wél fatsoenlijk slaapt
Vanavond ga je het anders doen en nu echt! Creëer een slaapritueel: geen schermen in bed (ja, dat betekent ook geen Instagram en TikTok) en ga er op tijd in. Besluit van tevoren hoe laat je wil slapen en reken terug hoe laat je dan naar boven moet. Als je om 22:00 uur wilt slapen, begin dan om 21.30 uur om je klaar te maken om naar bed te gaan. Je lijf zal je dankbaar zijn.
Lees verder onder de advertentie
6. Blijft slaapgebrek structureel? Schakel hulp in
Als je chronisch op slaaptekort overleeft, is het tijd om serieus te kijken naar oplossingen. Ga naar een huisarts of slaapcoach en voorkom dat je jezelf naar een permanente staat van oververmoeidheid werkt. Vraag hulp aan familie of vrienden. Laat ze overdag oppassen op je kinderen, zodat jij even kan bijslapen of rusten.
Lees verder onder de advertentie
Je bent niet de enige die slapeloze nachten overleeft – maar met deze tips kun je tenminste nog enigszins functioneren. Mom, you got this!
Hoewel slaaptekort helemaal niet grappig is, zijn de acties die eruit voortkomen dat soms wel. Lees hier de meest hilarische en herkenbare blunders die moeders deden toen ze doodmoe waren.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).