Als moeder wil je je kind goed voorbereiden op de wereld. En ja, daar horen ook de gesprekken over seks en relaties bij. Toch blijft het voor veel ouders een worsteling om het onderwerp aan te snijden. Deze drie lessen wil jij je kind sowieso meegeven over seksualiteit.
Lees verder onder de advertentie
Seksualiteit is een belangrijk thema om open te bespreken. Uit onderzoek blijkt dan ook dat 88 procent van de Nederlanders vindt dat seksuele voorlichting verplicht moet worden op scholen. Toch kun je als ouder ook al veel belangrijke lessen meegeven aan je kind. Door met hen te praten over liefde, respect, communicatie, grenzen stellen, veiligheid en verantwoordelijkheid help je je kind om een gezonde kijk op seksualiteit te ontwikkelen en geef je de tools die ze nodig hebben om zichzelf én een ander te respecteren.
Lees verder onder de advertentie
Drie belangrijke lessen over seksualiteit
Op Instagram deelt seksualiteitscoach Lieke Radstaak drie belangrijke lessen die jij je kind zéker wil meegeven over seksualiteit.
1. Gebruik anatomisch termen voor lichaamsdelen
”Plassertje, voorbips, meisjesbillen, spleetje, ik heb ze allemaal voorbij horen komen”, vertelt Radstaak in een Instagrampost. “Maar een gezellig ‘kinderwoord’ verzinnen voor vuIva is echt niet nodig. We leren jongens dat ze een piemel hebben, laten we meisjes leren dat ze een vuIva en een vagina hebben, gewoon zoals het is. Voel je weerstand bij dat woord? Realiseer je dan dat dat je eigen weerstand is en niet die van je kind. Voor hen is het gewoon een woord, net als ‘elleboog’.”
Lees verder onder de advertentie
2. Geef uitleg over geslachtsdelen, wensen en grenzen
De tweede les die Radstaak deelt heeft te maken met wensen en grenzen. ”Maak je kind bewust van het feit dat je lichaam alleen van jou is en dat niemand zomaar aan je mag zitten, maar ook van dingen als ‘wat voelt fijn en wat niet?’. Voelt het washandje zacht of ruw op je huid? Is het water warm of koud? Kietelt dit en hoe vind je dat? Vind je het fijn als ik je rug kriebel of niet? Zo leer je hen luisteren naar fysieke signalen en daarover te communiceren.”
Lees verder onder de advertentie
3. Spreek positief over je eigen lichaam
Tot slot vertelt Radstaak dat positief spreken over je eigen lijf essentieel kan zijn voor hun beeld over seksualiteit. ”Kinderen doen niet wat je zegt, ze doen wat je doet. Een moeder die altijd negatief spreekt over haar buik en billen krijgt een dochter die onzeker wordt over haar buik en billen, en dat terwijl je als moeder je eigen kind natuurlijk eigenlijk perfect vindt. Probeer, ondanks je eigen onzekerheden, je kind mee te geven dat een gezond lichaam een cadeau is.”
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een babyshower: je regelt het met alle liefde voor de zwangere, zo ook Nancy voor haar schoonzusje. Je stuurt de uitnodigingen, je verzint de spelletjes, je verzamelt alle babyfoto’s van de genodigden… En je bedenkt natuurlijk het gezamenlijke cadeau.
Soms zit je met een dilemma waar je zelf niet uit komt. Wat doe je dan? Je roept hulp in van andere moeders. Al is het gewoon om even flink te klagen. Wie weet, komt er daadwerkelijk nog nuttig advies uit voort. Deze week: Noortje.
Ben je zwanger en op zoek naar een mooie babynaam? Dan wil je misschien een naam die geliefd is en goed in het gehoor ligt, maar niet de zoveelste Emma of Liam uit de klas. Goed nieuws: er is een slimme manier om wel voor een populaire naam te gaan, zonder dat je kind straks […]
Een babyshower: je hangt ballonnen op, koopt een cadeau waarvan je hoopt dat het in de smaak valt en lacht net iets te hard om spelletjes met wc-rollen. Wat je niet verwacht, is dat één babyshower-cadeau de hele sfeer in één klap kan verpesten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.