Pasen staat voor de deur en daar hoort natuurlijk een eitje bij. Liefst zo kleurrijk mogelijk. Maar eh… kun je die geverfde eieren eigenlijk zonder zorgen eten?
Lees verder onder de advertentie
Als Pasen nadert, halen we massaal de kwasten, stickers en glitterstiften uit de kast. Maar eerst: eitjes scoren. Ga je dan voor wit of bruin? En wat zegt dat eigenlijk?
Nou, niets spannends. De kleur van een ei hangt af van de kleur van het oorlelletje van de kip (ja, dat lees je goed). Witte oorlel? Wit ei. Rode oorlel? Bruin ei. Qua smaak of voedingswaarde maakt het niks uit, maar voor je artistieke uitspatting is wit net wat makkelijker. Alles komt beter uit de verf, letterlijk.
Lees verder onder de advertentie
Eetbare kunstwerkjes of chemische tijdbommen?
Gekleurde eieren zijn prachtig op de paastafel, maar zijn die geverfde eieren ook veilig om te eten? Het korte antwoord: ja. Die gekleurde supermarkteieren zijn geverfd met veilige kleurstoffen die niet door de schaal dringen. En zelfs als dat een beetje gebeurt, hoef je niet meteen de huisarts te bellen. Geen enkel risico volgens het Voedingscentrum.
Lees verder onder de advertentie
Zelf geverfd met stift, waterverf of eierverf? Ook geen probleem, zegt de Voedsel- en Warenautoriteit. Zolang je geen muurverf, nagellak of spuitbus hebt gebruikt (ja, het is echt nodig om dat te zeggen), is je ei prima eetbaar volgens de Voedsel en Warenautoriteit.
Natuurlijk verven voor de groentemoeders
Wil je het extra verantwoord aanpakken? Kleur je eieren dan met etenswaren. Kurkuma maakt ze zonnig geel, rode kool zorgt voor paars, spinazie geeft groen en bieten toveren ze roze. Hartstikke Instagrammable én helemaal veilig.
Dus ja, je kunt gerust dat felroze, glitterende, met wiebelogen versierde ei opeten. Zolang je kind niet met terpentine in de weer is geweest, zit je goed. Vrolijk Pasen!
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).