Mannen en vrouwen hebben verschillende manieren van omgaan met geld binnen het gezin. En nee, dan hebben we het niet alleen over wie het meest nieuwe kleding voor de kinderen koopt, maar over de manier waarop ouders sparen voor de toekomst van hun kroost.
Lees verder onder de advertentie
Volgens het Nibud en andere studies, zoals die van Rabobank en ING, blijkt dat moeders vaker de financiële planners zijn van het gezin. Vaders houden zich dan weer meer bezig met grote uitgaven.
Lees verder onder de advertentie
Moeders denken lange termijn
Moeders houden zich vaker bezig met het budgetteren van dagelijkse uitgaven en sparen voor de lange termijn – denk aan een studie spaarpotje voor de kinderen, pensioenen en het opbouwen van een financiële buffer. Vrouwen zijn daarnaast meestal de “veilige” spaarders: ze kiezen vaker voor opties met minder risico, zoals het sparen op een spaarrekening of het investeren in veilige fondsen.
Lees verder onder de advertentie
Vaders nemen risico’s
Vaders, aan de andere kant, blijken vaker te sparen voor grotere uitgaven zoals een nieuwe auto of een grotere woning. Dit is vaak een reactie op hun wens om grotere financiële doelen te behalen. Mannen durven ook vaak meer risico te nemen met hun spaargeld en zijn vaker geneigd om te investeren in aandelen of vastgoed.
Lees verder onder de advertentie
Verschillen
Interessant is dat deze verschillende benaderingen kunnen helpen om het gezin als geheel financieel gezond te houden. Het zorgt ervoor dat er enerzijds een veilige spaargroeimarge is, maar anderzijds ook de kans is om grotere investeringen te doen. Terwijl de ene ouder de noodzaak ziet om een financieel vangnet te creëren, denkt de andere vaak verder en streeft naar mogelijkheden om vermogen op te bouwen.
Lees verder onder de advertentie
Team
Dus, wie is er nu de grootste spaarder? Het antwoord is simpel: het ligt eraan hoe je het bekijkt. Terwijl moeders vaak het dagelijkse beheer op zich nemen en veiligheid zoeken, zijn vaders vaak meer bereid risico’s te nemen. Maar het is duidelijk dat beide stijlen waardevolle rollen spelen in de gezinsfinanciën.
Verena heeft drie kinderen en een druk gezin, maar ook een diep verlangen naar af en toe een momentje voor zichzelf. Haar vriendin Lisa denkt hier anders over. Ze besloot haar drie kinderen mee te nemen naar het feestje dat eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld was.
Heeft een groot leeftijdsverschil invloed op je relatie? Leeftijd is maar een getal, zeggen ze. Maar als je moeder je aankeek alsof je gek was toen je een oudere date meenam naar het kerstdiner, dan weet je: het speelt tóch een rol. En niet alleen in de ogen van de buitenwereld, maar soms ook als […]
Je kind gaat uit logeren, leuk! Totdat er ongewenste souvenirs mee naar huis komen. Dat ontdekte Nina, moeder van Alina (7), toen haar dochter na een gezellig logeerweekend ineens hevig begon te krabben. Wat een klein ongemak had kunnen zijn, ontaardde al snel in een drama én een nogal opmerkelijke Tikkie.
Anna (28) kreeg uit het niets een telefoontje van haar zus Jamie (36), met de mededeling dat ze even een paar weken op haar drie kinderen moest passen. Jamie had een babymoon geboekt met haar vriend en geen budget voor een oppas.
Iedere ouder kent het: je wilt een goede indruk maken, maar soms heb je gewoonweg geen tijd of energie om alles zelf te doen. Dus ga je voor een slimme oplossing die toch niet zo slim blijkt.
Sommige kinderen trekken vanaf dag één naar dieren toe alsof ze een magneet in hun kleine knuistje hebben. Ze aaien élke hond die ze tegenkomen, stoppen slakken in hun jaszakken (want hij had het koud) en houden fanatiek bij welke eenden er in de sloot wonen.