Over aambeien wordt vaak geheimzinnig gedaan. Toch is het een veel voorkomend kwaaltje tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Aambeien zijn gelukkig onschuldig, maar kunnen wel heel vervelend zijn. Hoe zit het nou eigenlijk precies en wat kun je eraan doen?
Lees verder onder de advertentie
Zo ontstaan ze
Aambeien zijn ontstoken, uitgezakte aderen in het slijmvlies van de anus. Dit kan pijn, jeuk en een branderig gevoel geven tussen je billen. Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam hormonen aan waardoor het bindweefsel en de spieren soepeler worden. Als je baby groter en zwaarder wordt, neemt de druk op de bloedvaten in jouw onderlichaam toe. Hierdoor kunnen aambeien ontstaan, tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens het persen bij de bevalling.
Lees verder onder de advertentie
Weer die hormonen
De veranderingen in jouw hormoonhuishouding zorgen ook dat de darmen trager werken. Lees: verstopping. Ook dit geeft extra druk op de vaatwanden en vergroot de kans op aambeien. Zit dus niet te lang op het toilet (dus weg daar, die smartphone!) en pers niet te hard.
Wat kun je doen?
Helaas kun je aambeien niet helemaal voorkomen. Wat je wél kunt doen; de kans op aambeien verkleinen en de klachten verminderen. Zorg bijvoorbeeld dat je genoeg water drinkt, blijf bewegen en eet extra vezelrijke voeding. Tip: vervang wit brood door volkorenbrood, witte rijst door zilvervliesrijst, cornflakes door muesli of havermout en neem bijvoorbeeld worteltjes, snoeptomaatjes en schijfjes komkommer als tussendoortje. Kies eens een salade als lunch. En maak een fijn ommetje na het avondeten.
Lees verder onder de advertentie
Helpende hand
Om de pijn, jeuk en het branderige gevoel te verlichten, kun je de Sperti Zalf gebruiken. Deze zalf verzacht de pijn en verlicht de jeuk bij aambeien. Sperti is de nr. 1* en een vertrouwde oplossing in de bestrijding van klachten van aambeien. Sperti zalf is te gebruiken bij zowel inwendige als uitwendige aambeien. Sperti is te verkrijgen bij Etos.
Lees verder onder de advertentie
Gênant?
Welnee. Voor veel zwangere vrouwen zijn dit normale, natuurlijke ongemakken. Niet iets om je voor te schamen of ongerust over te maken. Ze hebben ook niets te maken met leeftijd of slechte hygiëne. Ze komen nu eenmaal veel voor bij een zwangerschap of bevalling.
Mijn dochter leert praten. Ik vind het werkelijk een van de schattigste fases tot nu toe. Die brabbelende dreumes die allemaal grappige dingen zegt: het is om van te smelten. Het levert alleen ook weleens gênante situaties op.
Je zou denken dat volwassenen met een hoge functie en flink salaris allemaal begonnen met een bibliotheekkaart op hun tweede en elke avond luisterden naar literaire meesterwerken bij het zachte licht van een nachtlampje. Dat zit toch anders.
Je denkt dat je iemand in huis haalt om op je kinderen te passen, maar intussen wordt je voorraadkast geplunderd en verdwijnen er sieraden. Wat begon als een klein vermoeden, groeide bij Carla uit tot een regelrechte mini-detectivezaak.
Een zwangerschap is al spannend genoeg, maar voor de Britse Lucy en haar man Adam werd het een ware achtbaan. Hun baby Rafferty kwam niet één, maar twee keer ter wereld.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.