Grootste irritatiefactoren in bed? 88,5% ergert zich aan dit gedrag van hun bedpartner

apart slapen Beeld: Canva
Isa Bulthuis
Isa Bulthuis
Leestijd: 3 minuten

Samen onder de dekens kruipen, de dag nabespreken en lekker dicht tegen elkaar aan in slaap vallen: jarenlang hét romantische ideaalbeeld van samenwonen. Maar uit recent onderzoek blijkt dat de realiteit voor veel stellen anders is. Sterker nog: apart slapen is helemaal geen taboe meer. En dat is misschien wel beter voor je nachtrust én je relatie.

Lees verder onder de advertentie

Uit een onderzoek van Smulderstextiel.nl in samenwerking met Panel Inzicht onder 1.600 Nederlanders blijkt dat 41% van de stellen weleens apart slaapt, terwijl ze gewoon samen thuis zijn. Voor bijna een kwart (22,8%) is dat zelfs een terugkerend ritueel. De reden? Vaak simpelweg een betere nachtrust. Jonge stellen lopen hierin voorop: van de 18- tot 34-jarigen heeft ruim de helft (51,4%) weleens apart geslapen. Een kwart van hen doet dit regelmatig.

Lees verder onder de advertentie

Mannen nemen vaker het initiatief, maar slapen elders

Opvallend is dat mannen vaker het initiatief nemen om apart te slapen: bijna de helft (48,3%) geeft aan dat zij dit onderwerp meestal aansnijden, tegenover 42,5% van de vrouwen. Maar als het er echt van komt, is het vaak de man die het bed moet verlaten: 53% van de mannen zoekt dan een andere slaapplek, tegenover 35,3% van de vrouwen.

Lees verder onder de advertentie

Slapen met je partner: soms gewoon irritant

We houden van elkaar, natuurlijk. Maar ‘s nachts kan die liefde behoorlijk op de proef worden gesteld. Bijna twee derde van de Nederlanders (64,6%) ergert zich weleens aan het gedrag van hun bedpartner. En in 1 op de 10 huishoudens is dat zelfs bijna elke nacht het geval.

De grootste irritatiefactoren?

  • Snurken (88,5%)
  • Dekbed stelen (88%)
  • Stinken (87,6%)
  • Dronken thuiskomen (83,9%)
  • Onrustig bewegen in bed (80,3%)

Kortom: het ideale bed bestaat misschien wél, maar de ideale bedpartner is zeldzaam.

Stinken? Dan slapen we liever ergens anders

De grens ligt voor veel mensen bij geur: voor twee derde van de Nederlanders (66,3%) is een bedpartner met een onfrisse lichaamsgeur reden genoeg om ergens anders te gaan liggen. Begrijpelijk, want slapen naast iemand die ruikt alsof hij in een sportschool heeft overnacht… dat is niet bevorderlijk voor de romantiek of de nachtrust.

Lees verder onder de advertentie

Slaapscheiding als selfcare?

Wat vroeger misschien voelde als falen, in aparte bedden slapen, wordt nu steeds vaker gezien als een logische en gezonde keuze. Niet omdat je relatie niet goed zit, maar juist omdat je zorgt voor jezelf én elkaar. Want goed slapen betekent vaak: minder prikkelbaar, meer energie, en een betere sfeer overdag.

Lees verder onder de advertentie

Voormalig profvoetballer en moeder Anouk Hoogendijk (40) vertelt in haar nieuwe boek Slaap mama slaap over haar slapeloze nachten. In dit artikel lees je er meer over.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken