annas_scheiding

Na negen jaar huwelijk en twee jaar relatietherapie, heeft Anna (35) een rigoureus besluit genomen: ze gaat scheiden van Tim (41). Vanuit het nieuwe huis dat ze sinds kort bewoont met zonen Oscar (3) en Merlijn (8), vertelt ze elke twee weken over haar scheidingsleed én -vermaak – want dat laatste is er gelukkig ook.

De jongens en ik wonen drie weken in ons nieuwe huis, wanneer ik ze op vrijdagavond naar ons oude huis – nu het huis van Tim – rijd voor hun weekend met papa. Het staat er – hoewel ik amper iets aan meubels heb meegenomen – wat donker en treurig bij, maar misschien lijkt dat maar zo, na de afgelopen weken op mijn lichte stek die al zo eigen voelt.

Na onze emotionele laatste avond samen in de tuin, slechts een paar uur voor mijn definitieve vertrek, is Tim praktisch onbereikbaar. Hij kwam niet opdagen op het tienminutengesprek op school, liet een belangrijke ziekenhuisafspraak van Oscar eveneens zonder afmelding aan zich voorbij gaan, en het eerste weekend dat hij met de kinderen zou doorbrengen, twee weken geleden, zegde hij af want “druk”. Op de afgesproken wekelijkse overdrachtsmail over de jongens, reageert hij niet.

Niks voor hem, vind ik, al realiseer ik me dat de Tim van tijdens ons huwelijk voor een groot deel op mij leunde, als het aankwam op de kinderen. Zoals ik hem alle financiën liet regelen. Een praktische taakverdeling, dachten we.

 

‘Hij heeft het vast heel druk’

Met een onrustig voorgevoel druk ik de deurbel in. Geen gehoor. Nog eens. Met de jongens ieder aan één kant naast me – knuffel onder hun armen geklemd – kijk ik op mijn horloge. Ik ben stipt op tijd. Maar Tim is er niet. Zijn telefoon neemt hij niet op en het appje dat ik stuur om te vragen of hij bijna thuis is, blijft onbeantwoord. Ook om half acht die avond nog, wanneer ik met de kinderen in het grote bed ben gekropen voor een knuffelpartij bij een filmpje. Mijn etentje met vriendinnen ('Je moet de deur uit An, je kunt niet elke avond je tranen verzuipen in een fles wijn in je eentje') heb ik afgebeld.

“Is papa ons weer vergeten?”, vraagt Merlijn met een trillip. Ik had er geprobeerd luchtig mee om te gaan. De vierde dichte deur in drie weken tijd weg te wuiven met: “Weet je wat, we houden filmavond!” Maar Merlijn krijgt alles haarfijn mee. Ik slik mijn tranen weg, woel gekscherend hard door zijn krullen, en zeg: “Tuurlijk niet, hij heeft het vast heel druk.”

“Ja”, reageert Merlijn. “Met zijn nieuwe vriendin zeker.”

 

Lees ook:
Anna’s scheiding: ‘De eerste krassen op de ziel van mijn kinderen, heb ik zelf veroorzaakt’ >

 

‘Ze is best aardig’

Ik schrik. Nieuwe vriendin? Drie weken nadat we uit elkaar zijn? “Ze is best aardig”, zegt Merlijn. “Die ene dag dat papa er wel was toen we kwamen, was zij er ook. Ze had Lego voor ons meegenomen.”

De woorden echoën na in mijn hoofd. Hij heeft dus een nieuwe vriendin. Drie weken na de fysieke scheiding (want op papier moeten we alles nog regelen). En de kinderen hebben haar al ontmoet.

Dit vraagt om iets meer loslaten dan ik bij kan houden. Oscar slaapt al, en wanneer ik ook Merlijn tegen me aan in slaap voel vallen, knip ik mijn bedlampje uit. Deze dag mag van mij nu wel ophouden.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

alles ging mis vakantie
Beeld: Pixabay

Vermoeidheid en stress zorgden voor een hoop gedoe in de relatie van Irma. En toen liep haar vakantie ook nog eens compleet in de soep.

IRMA (38): “In anderhalf jaar kregen we een dochter en onze tweelingzoons. Het waren tropenjaren. Teun en ik reageerden alle vermoeidheid en stress op elkaar af. Het cliché: degene die het dichtst bij je staat, krijgt de meeste klappen.
 

Schrikbeeld

Ik veranderde in het schrikbeeld dat ik nooit had willen worden. Een verongelijkte, zeurende vrouw die dacht dat ze de kar alleen moest trekken. Teun zei dat we best een schoonmaakster of oppas konden nemen, maar dat kapte ik meteen af. Waarop Teun uit recalcitrantie nog minder in huis uitvoerde. Waarschijnlijk durfde hij dat ook niet meer, ik had toch op alles commentaar. Seks hadden we nooit, laat staan de slappe lach of een goed gesprek. Ik was op. Soms betrapte ik me weleens op de gedachte dat het misschien makkelijker was het dan ook maar echt alleen te doen. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent, zo’n idee.
 

Lees ook
Je relatie goed houden na de tropenjaren: 'We groeiden volkomen uit elkaar' >

 

'Op vakantie ging alles mis'

Vorig jaar gingen we met de auto naar Italië. Teun had zowaar alles geregeld voor de vakantie, maar alles wat mis kon gaan, ging mis. We kwamen met pech langs de weg te staan, ons huisje lag naast een druk treinspoor, de airco deed het niet, onze peuter smakte van een trappetje in een restaurant en ik werd doodziek van twijfelachtige gamba’s. Alle redenen om elkaar de hersens in te slaan, zou je denken. Maar juist toen zag ik weer waarom ik als jonge student op Teun was gevallen. Teun die altijd rustig blijft. Die meteen de koe bij de horens vat en hulp regelt of zelf het probleem oplost. Teun die nooit in paniek raakt, en mijn haren vasthoudt als ik moet overgeven. Míjn Teun.

 

Keerpunt

Die vakantie is gek genoeg een keerpunt geweest. Ik zag Teun ineens weer als de lieve en trouwe man, niet meer als blok aan mijn been. We hebben de crisis overleefd. Alleen kies ík voortaan ons vakantieadres uit.”

 

 

Dit artikel staat in een Kek Mama Zomerboek en is al een keer eerder gepubliceerd.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie-mannenacties-eeuwig-single

Moeten dealen met een omhoogstaande toiletbril is nog tot daaraan toe, maar uit onderstaande fotoserie blijkt dat leven met een man soms vraagt om íets meer... geduld.

Want hoe lastig is het om een verpakking op de juiste manier open te maken?

 

Een nieuwe toiletrol op te hangen...

 

De was IN de wasmand te gooien...

 

Lees ook
Fotoserie: 8x mannen die het vaderschap iets eh, 'anders' hadden voorgesteld >

 

Of een koekjestrommel te vullen?

 

En dit gebeurt er dus als je een man vraagt om de vaatwasser in...

 

En uit te ruimen.

 

Of als je vraagt om een blikje tonijn van de supermarkt...

 

Wat moet je hier nu mee?

 

Dus...

Bron: BuzzFeed

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >