Papa leeft een dubbelleven: ‘Hij ging al 8 jaar vreemd’

11.07.2024 20:00

Toen Liza op een dag haar berichtverzoeken checkte op Facebook, zakte de grond onder haar voeten vandaan. Haar man had blijkbaar al jaren een affaire in Spanje.

Liza (38), moeder van James (10) en Olivia (7).

“Al langere tijd had ik een vreemd onderbuikgevoel, maar ik kon mijn vinger er niet op leggen. En ik paste ervoor om zo’n relatie te krijgen waarin je stiekem in de telefoon van je partner kijkt als hij onder de douche staat. Maar natuurlijk vond ik het vaag dat Dave vaak slecht bereikbaar was als hij voor zijn werk in het buitenland zat. Dan nam hij zijn telefoon niet op als ik belde of hij reageerde niet op appjes terwijl hij wel online was.

Als ik hem daarop aansprak, zei hij dat ik me niet moest aanstellen. Hij werkte hard en ik was een zeikwijf, daar kwam het op neer. En stom genoeg ging ik dan inderdaad aan mezelf twijfelen omdat Dave daarin zo overtuigend kon zijn.

Vriendschapsverzoek

Op een dag stond ik te wachten tot de oven was voorverwarmd, toen ik uit verveling op mijn telefoon ging klooien. Ik ben totaal niet handig met social media en doe er amper iets mee, en dat gold ook voor de Messenger-functie van Facebook. Daardoor zag ik toen pas dat ik een mapje had met berichtverzoeken.

Blijkbaar had ik twee jaar geleden al een vriendschapsverzoek gekregen van een Spanjaard, maar omdat ik hem niet kende heb ik het verzoek toen geweigerd. Hij heeft mij vervolgens meerdere berichten gestuurd, die in dat verborgen mapje zijn beland. Ik las ze, en de grond zakte onder mijn voeten vandaan. Deze man liet mij namelijk weten dat hij erachter gekomen was dat zijn vrouw al jaren een affaire had met Dave, die regelmatig voor zijn werk in Spanje zat. Hij vond dat ik dit ook moest weten.

“Deze man liet mij weten dat hij wist dat zijn vrouw al jaren een affaire had met mijn man”

Ik was in shock. Mijn hart bonkte in mijn keel en ik zag ons gezin voor mijn ogen in elkaar storten. Maar tegelijk voelde het als een opluchting: zie je nou wel, ik wás niet gek. Ik zag geen spoken, Dave was me keihard aan het bedriegen.

Keihard bedrogen

Ik vroeg hem om naar huis te komen en nodigde ook zijn ouders uit. Ik wist namelijk hoe goed Dave de boel kan verdraaien en ik wilde dat hij met de billen bloot ging. Iedereen mocht het weten. Ik zei: ‘Vertel het maar, over je vreemdgaan.’ Dave sputterde tegen, maar ik smeet mijn telefoon met de berichten op tafel. Toen viel er natuurlijk weinig meer te ontkennen.

“Wie bén jij in vredesnaam, dacht ik”

Dave barstte in huilen uit en vertelde snikkend dat hij acht jaar iets met die vrouw had gehad, tot haar man erachter kwam. Verbijsterend, want we zijn tien jaar samen geweest. Oftewel: bijna al die tijd ging hij vreemd. Ook tijdens mijn zwangerschappen, ook toen we ons mooie huis kochten. Ik dacht dat we samen een nestje bouwden, maar hij was met heel andere dingen bezig. Dat besef raakt me nog steeds: dat hij probleemloos een dubbelleven leidde. Wie bén jij in vredesnaam, dacht ik.

Lees ook: ‘Zonder pardon liet ik zijn spullen opslaan en verving de sloten op de deur’ >

Scheiding

Dave lag letterlijk aan mijn voeten en smeekte me om nog een kans. Maar het was voor mij meteen duidelijk dat het over en uit was tussen ons. Met dit verraad kon ik niet leven. We verkochten ons huis, met pijn in mijn hart. Voor de kinderen troffen we een omgangsregeling.

“Met dit verraad kon ik niet leven”

We zijn nu drie jaar uit elkaar. James en Olivia zijn niet gebaat bij een vechtscheiding, dus voor hen houd ik het contact met Dave goed. Soms drinken we samen koffie en verjaardagen vieren we ook samen. Nooit zal ik tegenover de kinderen kwaadspreken over hem, maar als ze ouder worden en vragen gaan stellen, dan krijgen ze wel eerlijk de reden van onze breuk te horen.

Ik vraag me nog steeds of wat Dave bezield heeft. Hij had álles wat zijn hartje begeerde en heeft het gewoon eigenhandig verknald. Waarschijnlijk heeft hij daar zelf ook geen antwoord op. Hij beweert nog steeds van mij te houden en ik weet zeker dat als ik hem terug zou willen, hij vandaag nog bij me op de stoep staat. Jammer genoeg voor hem heb ik daar zelf nul behoefte aan.”

Dit artikel staat in Kek Mama 06-2022.