Hoe ouderschap je seksleven niet hoeft te verwoesten, volgens een psychoseksuloog

03.05.2024 13:00

Onderzoek toont aan dat seksuele bevrediging bij stellen een duikvlucht neemt tijdens de jonge gezinsjaren. De passie en het verlangen kunnen een beetje in de schaduw belanden door het gebrek aan slaap en de enorme veranderingen in ons dagelijks leven.

“Een baby krijgen is als een bom die afgaat in je relatie”, merkt psychoseksuloog Karen Gurney op, die haar inzichten deelt in haar boek over hoe ouderschap ons seksleven beïnvloedt. Maar, zoals ze benadrukt, betekent dit niet dat we ons moeten neerleggen bij een ‘ehh’-seksleven. “Slechte seks na het ouderschap is geen vaststaand feit.”

Maak je niet druk om seks

“Ik vind het altijd zo verrassend dat mensen zich zorgen maken over seks na de komst van een baby”, zegt Gurney. “Het wordt niet uitdagender dan dit. Voor dat eerste jaar is mijn advies: maak je niet druk om seks. Het staat niet bovenaan de prioriteitenlijst, maar blijf er wel over praten.” Het geeft je het gevoel dat je gewild en gewenst bent. Zelfs als de omstandigheden niet ideaal zijn, kan het uiten van verlangen de seksuele band in stand houden. “Soms is een simpel ‘Als ik niet zo moe was, zou ik dit graag doen’ genoeg om de vonk aan te wakkeren”, legt de seksuoloog uit. “Het uiten van de wens is belangrijker dan het daadwerkelijk doen.”

Lees ook – ‘De eerste keer seks na de bevalling voelde ik me net Madonna: like a virgin’

Plan nooit seks

Nieuwe ouders moeten zichzelf wat speling gunnen, vindt Gurney. “Slecht seksleven hoeft niet het nieuwe normaal te zijn. Door je bewust te zijn van de obstakels van het ouderschap, zoals minder tijd samen, kun je teleurstellingen verminderen.” Verlies hierbij de realiteit niet uit het oog “Seks in de vroege ochtend is bijvoorbeeld geen goed idee als je kleine kinderen hebt”, adviseert Gurney. “In plaats van dit te betreuren, kun je beter andere momenten zoeken waarop je wel contact kunt hebben.” Plan niet teveel, het is juist belangrijk om spontaniteit te behouden. “Plan nooit seks”, benadrukt Gurney. “Maar plan wel fysieke intimiteit, zoals samen naakt zijn, aanraken en hartstochtelijk zoenen.”

Lees ook – Liza: ‘Elke dag zetten we de wekker om kwart voor zeven voor ochtendseks’

Skip Netflix

Skip Netflix en breng op een andere manier quality met elkaar door. Shake samen cocktails, volg een in house kookworkshop of dans mee op een tutorial salsadansen. “Soms moeten we iets anders doen om in de stemming te komen voor seks”, zegt Gurney. Daarnaast kan het zoeken naar nieuwe mogelijkheden een piek in verlangen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan speeltjes, rollenspel of samen porno kijken. “Ons seksleven anders inrichten kan een boost geven aan onze relatie”, zegt Gurney. “Onze hersenen houden immers van nieuwe dingen.”

Bron: Telegraaf

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.