Open relatie eindigt in debacle: ‘In plaats van ‘spannend’ werd het weken vol spanning’

22.10.2023 05:06
open relatie debacle Beeld: Getty Images

Goed idee, denken Liza en Joost als hun seksleven volledig is ingedut: een open relatie. Dat zal de spanning terugbrengen. In de praktijk blijkt het vooral jaloezie op te leveren.

Liza (36): “De spanning die ik vlak voor een seksdate voelde, is vergelijkbaar met het moment nét voor het neerdalen in een achtbaan, gemengd met die voor een wortelkanaalbehandeling zonder verdoving.

Alles in mijn lijf gloeide. Ik was niet langer mama-van of partner-van, maar weer honderd procent Liza. Gekleed in een sexy jurkje, met eronder mooie lingerie. Klaar voor een avond uit, met een tikkie extra. Ik zou straks zoenen, seks hebben met een wildvreemde man die ik online had ontmoet en wiens geschiedenis, humor en lijf ik niet kende. Leuk, maar eng.

Naarmate zo’n avond vorderde verdween vaak het spannende gevoel. Dan kwamen er weer andere emoties los: ongemak, gêne, schuld en spijt. Waarom deed ik dit, terwijl ik thuis zo’n leuke vent had zitten. Maar bovenal: wat deed die leuke vent nu?

Verplichte wip

Zeventien jaar samen, een zoon van zes en een dochter van vier, bijna fulltime banen en een druk sociaal leven. Mijn vriend Joost en ik hadden het goed samen als ouders en vrienden, maar verloren elkaar na de geboorte van de jongste als lovers. We kusten elkaar nog amper, laat staan dat we seks hadden.

De laatste keer kon ik me op een gegeven moment niet eens meer herinneren. Er was elke avond wel een goede reden om mijn oude flanellen pyjama aan te trekken, me met een ‘truste’ om te draaien en snel in slaap te vallen. De volgende dag wachtten er immers een miljoen verplichtingen.

Bovendien was seks na zestien jaar verworden tot een verplichte wip, in plaats van een intimiteit waar we allebei vol passie in vlogen. En zo kwam het dat we het ineens al een jaar niet meer hadden gedaan. Dat was niemands schuld, daar waren we allebei debet aan. We konden beiden de aanknop niet meer vinden. Het doormodderen als de tweekoppige directie van de firma gezin voldeed.

Schoolpleinvader

En toen werd ik verliefd op een ander. Op een vader die ik op school had ontmoet. Een vlotte vent met een wilde bos krullen die elke dag zijn dochter kwam brengen die in dezelfde klas zat als onze zoon Roman. Meestal ­kletsten we samen nog een kwartier over alles wat de kinderen, school, maar ook onszelf bezighield. Hij was flirterig, maar niet op een vervelende manier.

Het was puur platonisch, want zijn vrouw was haast nog leuker dan hij en ze leken supergelukkig. Maar ineens schoten de vlekken in mijn nek als ik hem zag. Stond ik te ­shaken als ie m’n arm aanraakte, omdat hij altijd heel ­enthousiast praat en doet. Ik sloofde me ’s morgens extra uit als ik de kinderen naar school bracht. Dat lokte complimenten bij hem uit, wat mijn vlinders weer versterkte.

Joost was niet gek. Hij merkte al snel dat er iets vreemds aan me was. Sowieso omdat ik niet langer in mijn standaard jeans en T-shirt liep, maar ineens de leukste jurkjes droeg. Maar ook omdat ik vaak in gedachten verzonken was. Uiteindelijk heb ik het aan hem opgebiecht. Dat leidde tot een gesprek over ons ingedutte seksleven en onze relatie dat dagen, zo niet weken, duurde. Ook bracht Joost vanaf dat moment de kinderen naar school.

Samen verder

We kwamen al snel tot de conclusie dat we ons fijne leven samen niet wilden opgeven en dat er genoeg liefde was om door te gaan. Ik zag het verliefd worden op de schoolpleinvader als een teken dat er iets mis was bij Joost en mij. Blijkbaar brak het gebrek aan seks me op. Maakte het dat ik daardoor gevoeliger was voor een willekeurige andere man.

“Na een jaar geen seks bleek ik gevoelig voor een leuke schoolpleinvader”

Geen van tweeën wisten we echter hoe we de passie weer tussen ons konden doen oplaaien. We bedachten van alles. Van naar de seksuoloog – waar we geen zin in hadden – tot een parenclubbezoek – wat we niet durfden.

Lees ook – ‘We spelen met vuur door zo weinig seks te hebben’ >

Open huwelijk

Ik weet niet meer wie het onderwerp ‘open huwelijk’ op tafel bracht. Ik denk dat het meer een soort gezamenlijk compromis was. Joost bekende nieuwsgierig te zijn naar andere vrouwenlichamen. Hij had al zo lang niemand anders dan mij bemind.

Hoe langer we erover spraken, lazen, googelden en keken, hoe meer we tot de conclusie kwamen dat dat dé oplossing zou zijn. Als we eens per maand allebei een keer met een ander het bed in mochten, dan geloofden we dat dat vanzelf de passie in onze slaapkamer terug zou brengen. De gesprekken hierover alleen al zorgden immers voor een kleine opleving. We werden beiden erg opgewonden van het idee. Geoorloofd vreemdgaan zou weer wat glans aan onze eigen relatie geven en ons seksleven oppeppen.

“Eens per maand met een ander naar bed zou de passie tussen ons terugbrengen”

Hoe naïef, denk ik nu. Fantaseren over seks met een ander is iets totaal anders dan het doen. Voor het gemak vergaten we even dat er veel meer bij komt kijken. We beseften dat er ‘uitdagingen’ zouden zijn, maar ‘die mochten er zijn’, zeiden we stoer.

Joost snapte best dat het voor mij lastig zou zijn als hij gezellig uit was, terwijl ik twee hangerige kleuters moest entertainen. Of dat als ik op date ging, hij het idee gek vond dat ik nu met een andere man zou tongen. Maar dat zou snel genoeg weer voorbijgaan, want een paar uur later zouden we weer samen zijn en konden we onze er­varingen bespreken. Ja, dat dachten we serieus. Dat we elkaar zouden gaan vertellen wat we allemaal uitspookten op onze dates. Little did we know.

Profielfoto’s

Het begon allemaal voortvarend. We maakten beiden een profiel aan op Tinder. Van een vrijgezelle vriendin wist ik dat daar genoeg mensen op stonden die helemaal niet op zoek waren naar een liefdespartner, maar alleen naar seks.

We wilden niet over de tongen van het schoolplein rollen, dus kozen we voor een vage profielfoto. Joost droeg een grote zonnebril en plaatste niets persoonlijks. Ik had een foto van mijn achterkant in een – per ongeluk – veel te doorschijnend zomerjurkje, waarop mijn billen goed zichtbaar zijn. Te gewaagd voor het gezinsvakantie­album, prima voor een profielfoto op Tinder. Paste goed bij mijn tekst: ik zoek geen relatie, geen partner voor het leven, wel een erotische date.

Seksdate

Dat bleek meer dan genoeg. Alleen al op die tekst kreeg ik verschillende aanbiedingen. Bijna elke man die ik zelf naar rechts swipete, reageerde binnen no-time in mijn inbox. Bij Joost duurde het langer. Hij moest zelf actief berichten sturen, want er reageerden amper vrouwen op zijn uit­nodiging voor een ‘nacht vol passie en sensatie’. Toch vond hij een geschikte dame met wie hij begon te appen.

Zelf had ik een klik met ene Gijs, ‘in between relationships’. Op zijn foto zag ik een aantrekkelijke man die zichzelf omschreef als ‘atletisch, sterk uithoudingsvermogen, niet zelfzuchtig, 22 centimeter’. We appten, belden een keer en spraken af voor een date in een hotel. Hij zou een fles bubbels regelen en leuke muziek. Maar het liet geen enkele twijfel. We zouden er seks hebben.

Om het eerlijker te maken, besloten Joost en ik op dezelfde avond af te spreken met onze dates. Dan hoefden we maar één avond oppas te ­regelen en was het echt een gezamenlijk feestje.

Twijfels

De nacht ervoor sliep ik niet. Ik vond het vreemd en eng tegelijk. Ik moest nu B zeggen, dit was wat we hadden bedacht. Maar ik begon al te twijfelen. Waarom was dit ook alweer zo’n goed idee?

Mijn date bleek gelukkig erg lief en net zo zenuwachtig als ik. We dronken eerst de fles prosecco leeg en zaten lang te kletsen. De seks was vooral ongemakkelijk: na zestien jaar een ander mannenlijf dat je op een compleet andere manier zoent en bemint. Het was op zich fijn, maar helemaal genieten lukte me niet. Ik dacht constant aan Joost. Na afloop gingen Gijs en ik uit elkaar met een ‘het ga je goed’. We wisten beiden dat het eenmalig zou zijn.

Thuis wachten

Eenmaal thuis bleek het uitwisselen van ervaringen echt geen goed idee. Sowieso was Joost er nog niet. Ik merkte dat ik dat absoluut niet leuk vond. Ik had gehoopt dat het andersom zou zijn. We hadden alleen afge­sproken dat we gewoon thuis sliepen, maar ik dacht dat hij na een uur of vier wel klaar zou zijn, net als bij mij.

Ik ben eerst gaan douchen en wilde gaan slapen, maar was op van de zenuwen. Ik liep wat te ijsberen, schonk nog een wijntje in en checkte onophoudelijk mijn telefoon. Alsof ik op mijn puberdochter wachtte na afloop van een feestje.

Ervaringen delen

Uiteindelijk kwam Joost om drie uur ’s nachts thuis. Met een grote glimlach op zijn gezicht. Ik wist dat boos reageren onredelijk zou zijn, want we hadden geen eindtijd afgesproken, dus ik slikte mijn ergernis in.

Joost had genoten van zijn date en wilde honderduit vertellen. Ik kon dat niet aan. Wilde echt niet horen wat hij voor geils met haar had gedaan. Stiekem had ik gehoopt dat het hem zou zijn tegengevallen. Dat ze stonk of lelijk was. Ik wilde in ieder geval geen ‘oh het was zo gaaf’ horen, dus ik snoerde hem de mond met een ‘laten we gaan slapen, dat komt later wel’.

Maar ook in de dagen erna werd ik iedere keer misselijk bij het idee dat Joost een andere vrouw misschien net zo had gestreeld of teder in haar nek gekust als hij bij mij ook altijd deed. Ik wilde het allemaal zo snel mogelijk vergeten. Gelukkig eiste het gezinsleven ons weer volledig op.

Grote groene jaloeziemonster

Toch zetten we het open relatie-idee door. We hoopten dat het zou ­werken, dat het puur een kwestie was van wennen. Maar nadat we het ieder nog twee keer met een ander deden, kwamen we tot de slotsom dat het niks voor ons was.

O, ja, ons eigen seksleven verbeterde. Joost en ik zitten inmiddels weer op ons vertrouwde wekelijkse gemiddelde. Maar we bleken beiden niet om te kunnen gaan met het grote groene jaloeziemonster. We hadden de optie ‘jaloezie’ vooraf vluchtig besproken, maar zagen dat als een bijkomstig aanhangsel.

Uiteindelijk heeft het ons bijna onze relatie gekost. Ik kon niet omgaan met de verstikkende jaloezie die ik voelde als Joost een date had, hoe leuk die van mezelf ook was. Als hij met een vrouw was, telde ik de minuten af en kon ik nergens anders meer aan denken.

“Als we seks hadden hoorde Joost mij uit: had ik die andere man gepijpt?”

Maar ook Joost bleek de tweede keer veel meer last te hebben van afgunst. Als wij samen seks hadden, begon hij me ­helemaal uit te horen. Had ik een andere man gepijpt? Hoelang? Hoe vaak was ik klaargekomen? Ik vond zijn vragen verschrikkelijk, maar Joost had het nodig voor zijn verwerking. Andersom wilde ik juist geen enkel ­detail weten.

Spanning en stress

Nu zijn we een halfjaar verder en terug bij af. In plaats van ‘spannend’ werd het weken vol spanning en stress. Ook niet handig: Joost kreeg een vrouw die hem bleef stalken, die toch hoopte dat hij mij zou verlaten voor haar. Dat legde een enorme druk op ons.

Joost en ik zijn gelukkig nog samen, maar zien dit echt als een kras op onze relatie. Achteraf gezien hebben we een te groot risico genomen. Geoorloofd seks hebben met anderen lijkt misschien een goed idee, maar in de praktijk is het vooral heel veel buik- en hoofdpijn.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.