‘Mijn vriend vindt dat hij op de tweede plek komt, na de kinderen’

24.08.2020 09:07
altijd ruzie jaloers Beeld: Unsplash

Met een tweeling van twee jaar schiet de nodige aandacht voor je relatie er wel eens tussendoor. En daar komt irritatie van. Daarom vroegen we drie experts: hoe deal je hiermee?

Probleem: hij is jaloers op de kinderen

“We hebben steeds over hetzelfde ruzie: mijn vriend vindt dat hij op de tweede plek komt, na de kinderen. We hebben een tweeling van twee jaar die veel tijd en energie opslokt. Vaak doet mijn vriend narrig en afstandelijk omdat hij zich buitengesloten voelt. Ik begrijp zijn irritatie wel, maar kom op, dit is de realiteit van het gezinsleven.”
 

Dagje opa en oma

Sylvia: “Breng de kinderen eens in de twee weken een dagje naar opa en oma en zet je vriend die dag op nummer één. Dan heeft hij iets om naar uit te kijken en kunnen jullie weer man en vrouw zijn in plaats van papa en mama. Daar doe je jezelf ook een plezier mee. Alle stellen die bij mij op de bank belanden, hebben één ding gemeen: ze verzuimden samen leuke dingen te doen. Terwijl je dat echt nodig hebt om elkaar interessant te blijven vinden.”

Sylvia van der Spek is psycholoog en relatietherapeut en staat bekend om de nuchtere adviezen (relatieraadsel.nl).
 

Geef hem een rol

Tim: “Veel mannen begrijpen heus wel dat kinderen op de eerste plek staan. Het wordt pas een probleem als mannen zich onnodig of onbelangrijk gaan voelen. Want we willen juist voor ons gezin zorgen en belangrijk zijn, en we gaan steigeren als dat ons niet wordt gegund. Geef je vriend een rol, vraag hem om advies en uit je waardering. Zorg dat hij zich gezien voelt. Dan verdwijnen die irritaties vanzelf.”

Tim Veninga is een rebelse relatie- en datingcoach die vaak wordt gevraagd het mannelijk perspectief in liefdeskwesties te belichten (mannengeheim.nl).
 

Maak tijd

Marlijn: “Ruim 83 procent van de stellen krijgt een relatiecrisis na de geboorte van hun eerste kind. Er is maar één remedie: maak tijd voor elkaar zonder de kinderen. Wat deden jullie graag samen voordat de tweeling er was? Neem zijn gevoel serieus. Maak de afspraak dat jullie om de beurt een leuk uitje voor elkaar plannen en regel een oppas.”

Marlijn Kooistra-Popelier is pedagoog en begeleidt gezinnen (popelieropleidingen.nl).

 

Dit verhaal heeft eerder in Kek Mama gestaan.
 

 

Meer opvoedadvies? Volg ons op Facebook en Instagram.