‘Mijn man vindt dat ik maar moet accepteren dat hij bevriend is met zijn ex’

24.01.2021 12:22
ex beste vriendin Beeld: Shutterstock

Je moet er maar tegen kunnen dat je man dik bevriend is met zijn ex. “Gaan we naar zijn moeder, wil ze gezellig mee.”

Zo zijn er mannen die op de eerste date al duidelijk maken dat er niets en niemand tussen hem en zijn ex mag komen. “Ik moest maar snel vriendinnen met haar worden, zei hij.”

Zodra ik de kroeg binnenstap waar we hebben afgesproken, word ik naar hem toegezogen. Ik trek mijn buik in en zwiep mijn haar over mijn schouder: dit is mijn kans om een verpletterende indruk te maken. Wow, zo makkelijk gaat dat dus. Mijn eerste date sinds mijn scheiding, en kijk nou wat een plaatje. ‘Wat heb je aan?’ appte ik nog, onderweg naar de stad. Ik moest er niet aan denken dat ik hem straal voorbij zou lopen. ‘Mijn boerenkiel’, antwoordde hij doodleuk.
 

Ont-zet-tend close met zijn ex

Die kiel blijkt een houthakkershemd en na zijn tweede slok van de goedkope chardonnay is mijn date maar meteen duidelijk: er zijn een paar spelregels. Hij legt zijn hand op tafel en kijkt me doordringend aan. “Ik ben ont-zet-tend close met mijn ex”, zegt hij. “Het is van groot belang dat jullie wel vriendinnen worden. Mijn kinderen moeten je fantastisch vinden. Als zij je niet leuk vinden, houdt het op. En ik zit dus elk weekend fulltime op de hockeyclub. Daar moet je wel van houden, want ik vind het belangrijk dat je daarbij bent – in gepaste kledij uiteraard. Kun je meteen een glas wijn drinken met mijn ex. Of twee natuurlijk.”

Ik weet niet of ik moet lachen of huilen en stamel iets over dat exen voorlopig een ver-van-mijn-bedshow zijn, en of we eerst eens een glaasje zullen drinken. Nog geen anderhalf uur na onze kennismaking vraag ik de rekening, die hij me zonder morren laat betalen. Op de stoep krijg ik drie zoenen, waarvan de laatste me net iets te lang duurt. “Ik voelde echt een klik”, zegt hij. “Wat doe je zaterdag? Ik weet zeker dat mijn ex het ook leuk vindt je te zien op de hockeyclub.”
 

De markt verkend

De man van Zara heeft vele exen en met allemaal is hij nog dik bevriend. En zij maar vrolijk knikken. “Ach, ik ben toch de leukste.”

De man van Zara (37) maakte er nooit een geheim van dat hij flink de markt heeft verkend voordat hij met haar trouwde. “Kan mij het schelen, dacht ik. Ik ben toch de allerleukste en met mij heeft-ie een kind. Waar ik niet op had gerekend: Koen is met al zijn exen bevriend. Met de een inniger dan met de ander; sommigen ziet hij alleen op verjaardagen of de tennisclub, maar van zijn laatste ex komen zelfs haar honden weleens logeren.

Een beetje raar is het wel. Werd-ie veertig, waren al zijn exen op het feest. En zijn werkgever maar begripvol knikken bij elk voorstelrondje: ‘Nou, en dit is huppeldepup, óók een ex.’ Ik keek om me heen en realiseerde me ineens dat mijn man met iedere aanwezige vrouw het bed had gedeeld, op mijn zussen en zijn moeder na.”

Nou ja, het is wel een prettig idee dat we goed bevriend zullen blijven mochten we uit elkaar gaan. Het is ook leuk dat Koen zo in het leven staat.”
 

‘Leuk stel, dacht ik nog’

Soms gaat die vriendschap wel heel ver. Toen Pip met Moisès trouwde, vroeg hij zijn ex als getuige.

Pip (35) leerde Moisès nota bene kennen via zijn ex. “We waren 25 en zaten in hetzelfde surfgroepje. Ik raakte met haar aan de praat toen ze in de armen van Moisès lag. Leuk stel, dacht ik nog. Tot zij overeind kwam, naar Moisès knipoogde terwijl ze een vaag wuifgebaar maakte en zei: ‘Als jullie nou eens verder kletsen, dan ga ik surfen.’ Moisès maakte direct duidelijk dat ze zijn ex was. Binnen een uur zaten we te zoenen.

Ze bleek zijn beste vriendin te zijn. Ze was getuige op onze bruiloft, ze was er toen onze kinderen geboren werden, en ze was er toen mijn schoonmoeder overleed. Ze is zelfs een paar keer mee geweest op vakantie. Paste zij op terwijl Moisès en ik uit eten gingen, en doken zij en ik een stadje in, terwijl hij bij de kinderen bleef. Ze is niet mijn beste vriendin, maar wel een heel dierbare.

Ik begrijp waarom zij niet bij elkaar pasten. Zij is een vrije vogel, wars van conventies, hij houdt van regels en regelmaat. Dat zij single is, vind ik niet bedreigend. Ik weet hoeveel Moisès van me houdt: de verhoudingen zijn duidelijk.

Het gebeurt regelmatig dat ze blijft eten, onze kinderen naar bed brengt en daarna blijft hangen. Als ik om elf uur aftaai, chillen zij en Moisès soms nog uren door. ‘Ben je nooit bang dat er van alles gebeurt, na een paar flessen wijn’, vragen vriendinnen weleens. Nee, ik ga rustig slapen. Als ik met ze mee zou doen, zou ik er de volgende dag bijzitten als een zombie. Dát zou pas bedreigend zijn voor mijn huwelijk.”
 

Dodelijk saai

Samen naar een lezing, Fiona moet er niet aan denken. “Ik ben blij dat hij dat met zijn saaie ex doet.”

“Ach, het is niet voor niets zijn ex; als ze leuker was dan ik, zouden ze nog wel samen zijn.” Fiona (39) vindt het prima dat Alain en zijn ex dikke vrienden zijn. “Ik begrijp alleen niet wat hij in haar ziet, ik vind haar dodelijk saai. Ze gaan samen naar het museum, een lezing, of iets anders waarvan ik de lol niet inzie. Kan me niets schelen, met mij gaat hij naar concerten en met mij ligt hij in bed. Bovendien vind ik zo’n beste vriendin gezonder dan een beste vriend met wie hij elk weekend naar het café gaat terwijl hij flirt met andere vrouwen.”
 

Lees ook
‘Soms lijkt het wel of mijn vriend een relatie heeft met zijn moeder, in plaats van met mij’ >

 

Het lijkt net een trio

De ex van man Maarten heeft zelf geen leven. Daarom trekt ze op met zijn gezin. Pardon?

Henriëtte (39) vond het aanvankelijk nog wel aandoenlijk, dat haar man Maarten zo close is met zijn ex. “Ze hebben tien jaar samengewoond, dus ze delen een heel verleden. Maar inmiddels zijn Maarten en ik getrouwd, hebben we twee kinderen en vormen we een braaf gezinnetje. Dat lijkt Maartens ex totaal niet aan te voelen. Gaan we op zondag bij zijn moeder eten, wil ze mee. Plannen we een dagje naar de dierentuin, meldt Maarten terloops dat zij ook aanhaakt. Als ik daarvan baal, zegt hij: ‘Joh, laat haar lekker, zij heeft niemand.’ Soms heb ik het idee dat we een trio vormen.”
 

‘Ze heeft nog steeds de sleutel’

Lig je op de bank te vrijen met je man, hoor je opeens de voordeur en dendert zijn ex je huiskamer binnen. “Ik dacht dat ik gek werd.”

Beste vrienden met zijn ex: je zal zo’n man maar hebben. Jolanda (36) weet er alles van. Haar vriend Paul lijkt vergroeid met de vrouw met wie hij drie kinderen kreeg. “We wonen met mijn dochter en zijn kinderen in het huis dat zij ooit samen kochten. Ze heeft nog steeds de sleutel – en gebruikt die ook. Om even iets op te halen van een kind. Plotseling haar kunstschaatsen moet hebben. De fietsen van hun kinderen in onze schuur te parkeren. Of de koelkast te vullen voordat we terugkomen van vakantie.

Het is alsof zij het nog altijd als haar huis beschouwt. Wat ik best snapt als je er jarenlang hebt gewoond, maar kom op: mijn meubels staan er en Paul en ik wonen al vier jaar samen. Zij heeft een nieuw huis met haar nieuwe man. Het lijkt wel alsof ze mijn aanwezigheid in het leven van haar ex niet voor vol aanziet, alsof ze vindt dat ze meer rechten heeft.

Onzin, vindt Paul. Hij is van haar gescheiden en zij is hertrouwd, dus ik heb geen enkele reden iets te vrezen. Ik moet maar accepteren dat zij als moeder van hun kinderen altijd een belangrijke rol zal spelen in zijn leven, helemaal omdat ze nog dikke vrienden zijn – sinds hij haar heeft vergeven dat ze hem verliet voor die nieuwe man. Natuurlijk wil ik dat accepteren, maar hoe onbescheiden ze zich opstelt in ons leven is ronduit bloedirritant.
 

Onaangekondigd binnenvallen

Toen ze onaangekondigd binnenkwam terwijl wij half ontkleed op de bank lagen, was voor mij de maat vol. ‘O,’ zei ze, ‘waren jullie bezig? Ik ben zo weer weg hoor’ – en stormde door naar boven. Woedend stoof ik op van de bank – mijn beha bungelde achter me aan. ‘Hoe zou jij het vinden als míjn ex hier te pas en te onpas binnen viel?’ gilde ik tegen Paul. ‘Als jij in je nakie uit de badkamer komt en hij plompverloren voor je neus zou staan?’

Nadat we onszelf een beetje hadden gefatsoeneerd en zijn ex weer naar beneden kwam, heeft Paul haar uitgelegd dat dit zo niet langer kon. Ze heeft haar sleutel niet ingeleverd, maar beloofde hem alleen te gebruiken als wij daar eerst nadrukkelijk toestemming voor geven. Prima. Ze woont om de hoek, het is voor iedereen wel zo praktisch als ze naar binnen kan als wij er niet zijn. Al is het maar om de koelkast vol te stoppen wanneer we terugkomen van vakantie.”
 

Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement op de #1 glossy voor moeders.