scheiden_of_blijven

Je hebt het eindeloos geprobeerd. Alle voors en tegens afgewogen, tientallen keren gepraat met elkaar, en misschien zelfs wel relatietherapie gevolgd. Als de onrust en onvrede in je relatie aanhouden, wat doe je dan? Scheiden of blijven?

Karin (42) is sinds haar vijftiende samen met Robin (43). Samen hebben ze een zoon: Mick (8). “Robin en ik waren highschool sweethearts. Vijftien en zestien waren we, toen we verkering kregen. Hij was de knapste jongen van de klas, ik kon niet geloven dat hij voor mij viel. Ik was de stille in de groep. Onzeker, langer dan de andere meisjes, een beetje onhandig. Ik ging direct na het mbo met hem samenwonen. Hij was mijn eerste bedpartner, en bij hem is het altijd gebleven.

Robin en ik zijn sindsdien een soort Siamese tweeling. Hij runt een bedrijf en ik doe er de personeelszaken, we sporten samen, koken samen en brengen alle avonden naast elkaar door. Gezamenlijke vrienden hebben we niet echt. En de twee vriendinnen die ik nog ken van mijn opleiding, zie ik zelden omdat Robin het zo ongezellig vindt wanneer ik er niet ben. Een ongezonde relatie, denk ik, en waarschijnlijk de reden dat ik eens in de zoveel tijd bijna stik en overweeg om te vertrekken.

 

Lees ook:
Scheiden of blijven? 5 Overdenkingen >

 

‘We zijn afhankelijk van elkaar’

Acht jaar geleden werd onze zoon geboren. Dat ging niet vanzelf; we doorliepen een lang traject met IVF en andere vruchtbaarheidsbehandelingen. We waren dolgelukkig toen Mick eindelijk ter wereld kwam en richten ons sindsdien – natuurlijk ook weer samen – volledig op hem. Hij heeft een ontwikkelingsachterstand, waardoor hij ons meer dan gemiddeld nodig heeft. We zijn een drie-eenheid, waarin we volledig afhankelijk zijn van elkaar.

Wanneer het me weer eens naar de keel vliegt, hoe we altijd maar op elkaars lip zitten, spreek ik weleens stiekem af met een Tinder. Gewoon om te kletsen, me weer even begeerd te voelen – verder niks. Een korte ontsnapping uit mijn ‘grot’, zoals ik die noem – want eigenlijk leven Robin, Mick en ik in ons eigen, kleine, zelf gecreëerde wereldje.

 

‘Bij een andere man vind je niks beters’

Robin weet dat ik me soms gevangen voel. Onzin, vindt hij, hij heeft toch zelf ook geen behoefte aan tijd met anderen? Houd ik dan niet genoeg van hem? Als ik dan zeg dat ik gewoon behoefte heb aan soms wat ruimte voor mezelf, zegt hij: ‘Bij een andere man vind je niks beters, hoor.’

Ik ben niet echt gelukkig, maar ook niet doodongelukkig. Ik focus me op Mick, die heeft ons als ouders keihard nodig. En misschien vind ik bij een andere man wel meer vrijheid, maar ik weet zeker dat Robin zielsveel van me houdt. We zijn ons hele volwassen leven samen; ik weet nu wat ik heb. Daar stap ik niet uit zolang Mick bij ons woont; tot die tijd cijfer ik mezelf wel weg.”

 

Scheiden of blijven? Lees hier de tips van psycholoog Sandra van Scheijndel.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

alles ging mis vakantie
Beeld: Pixabay

Vermoeidheid en stress zorgden voor een hoop gedoe in de relatie van Irma. En toen liep haar vakantie ook nog eens compleet in de soep.

IRMA (38): “In anderhalf jaar kregen we een dochter en onze tweelingzoons. Het waren tropenjaren. Teun en ik reageerden alle vermoeidheid en stress op elkaar af. Het cliché: degene die het dichtst bij je staat, krijgt de meeste klappen.
 

Schrikbeeld

Ik veranderde in het schrikbeeld dat ik nooit had willen worden. Een verongelijkte, zeurende vrouw die dacht dat ze de kar alleen moest trekken. Teun zei dat we best een schoonmaakster of oppas konden nemen, maar dat kapte ik meteen af. Waarop Teun uit recalcitrantie nog minder in huis uitvoerde. Waarschijnlijk durfde hij dat ook niet meer, ik had toch op alles commentaar. Seks hadden we nooit, laat staan de slappe lach of een goed gesprek. Ik was op. Soms betrapte ik me weleens op de gedachte dat het misschien makkelijker was het dan ook maar echt alleen te doen. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent, zo’n idee.
 

Lees ook
Je relatie goed houden na de tropenjaren: 'We groeiden volkomen uit elkaar' >

 

'Op vakantie ging alles mis'

Vorig jaar gingen we met de auto naar Italië. Teun had zowaar alles geregeld voor de vakantie, maar alles wat mis kon gaan, ging mis. We kwamen met pech langs de weg te staan, ons huisje lag naast een druk treinspoor, de airco deed het niet, onze peuter smakte van een trappetje in een restaurant en ik werd doodziek van twijfelachtige gamba’s. Alle redenen om elkaar de hersens in te slaan, zou je denken. Maar juist toen zag ik weer waarom ik als jonge student op Teun was gevallen. Teun die altijd rustig blijft. Die meteen de koe bij de horens vat en hulp regelt of zelf het probleem oplost. Teun die nooit in paniek raakt, en mijn haren vasthoudt als ik moet overgeven. Míjn Teun.

 

Keerpunt

Die vakantie is gek genoeg een keerpunt geweest. Ik zag Teun ineens weer als de lieve en trouwe man, niet meer als blok aan mijn been. We hebben de crisis overleefd. Alleen kies ík voortaan ons vakantieadres uit.”

 

 

Dit artikel staat in een Kek Mama Zomerboek en is al een keer eerder gepubliceerd.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie-mannenacties-eeuwig-single

Moeten dealen met een omhoogstaande toiletbril is nog tot daaraan toe, maar uit onderstaande fotoserie blijkt dat leven met een man soms vraagt om íets meer... geduld.

Want hoe lastig is het om een verpakking op de juiste manier open te maken?

 

Een nieuwe toiletrol op te hangen...

 

De was IN de wasmand te gooien...

 

Lees ook
Fotoserie: 8x mannen die het vaderschap iets eh, 'anders' hadden voorgesteld >

 

Of een koekjestrommel te vullen?

 

En dit gebeurt er dus als je een man vraagt om de vaatwasser in...

 

En uit te ruimen.

 

Of als je vraagt om een blikje tonijn van de supermarkt...

 

Wat moet je hier nu mee?

 

Dus...

Bron: BuzzFeed

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >