Jan Heemskerk

Kek Mama columnist en vader Jan Heemskerk spaart ons niet, en zichzelf nog minder. Hij legt het ons nog één keer uit. Deze maand: opfrisbeurt.

 

Onder jonge ouders wordt vaak in stilte gemord over het gebrek aan romantiek. Dat is niet zo vreemd, want kinderen zuipen stiekem veel tijd en energie, die in de goede oude tijd werd besteed aan de geliefde in de vorm van leuke dingen doen en hete sex. Nu zijn beide ouders meestal blij dat ze het leven hebben, vóór negen uur de kinderen hebben ingestopt, en kunnen Netflixen op de bank. Waarbij moeder met haar hoofd op vaders rechterdij in slaap sukkelt, en hij ondanks zware kramp niet durft te bewegen, want schattig en ook wel een beetje zielig.

 

Opfrisbeurt relatie

Omdat de meeste stellen zich er terdege van bewust zijn dat de relatie af en toe een opfrisbeurt nodig heeft, al was het maar om eens ergens anders over te praten dan luiers en de prepuberteit, dan wel weer eens een stevige penis in het geboortekanaal te voelen, wordt vaak dapper geprobeerd ‘tijd voor elkaar te maken’. Helaas komt van dit voornemen meestentijds niets.

 

Fysieke en emotionele afstand

De vraag is natuurlijk: waarom niet? Het antwoord: omdat je fysieke en emotionele afstand moet scheppen tussen jezelf en je gezin om echt te kunnen genieten van elkaar. En waarom doen we dat dan niet? Omdat vrouwen dat niet kunnen, of denken dat ze dat niet kunnen. Dat is een irritante en gevaarlijke misvatting die we hier graag uit de weg zullen ruimen. Luister en leer! Het is simpel zat. Zodra je kinderen de moedertiet niet meer nodig hebben voor hun dagelijks brood, kun je de verzorging rustig overlaten aan opa en oma of een lief buurmeisje dat in nood kan terugvallen op háár ouders. Geregeld? Mooi! Pak dan de auto, Thalys of Cityhopper en zorg dat er minstens vijfhonderd kilometer tussen jou en de kinderen zit.

 

Begin direct met sex

Gefeliciteerd, je bent nu ver genoeg van huis om officieel totaal machteloos te zijn als de kinderen niet willen eten of slapen, dan wel 39,5 graden koorts hebben of de knuffel kwijt zijn. Het heeft dus ook geen zin – hier volgt een mannelijk staaltje redeneren in de categorie oorzaak en gevolg – je zorgen te maken, want je kunt er niets aan doen. Bevrijd van zorgen, kun je je storten op plezier maken. Begin, zodra je in het hotel bent aangekomen, direct met sex. Je denkt dat je geen zin hebt, maar die krijg je wel en anders maak je hem maar, want dit is de komende maanden de eerste en laatste keer dat je als vanouds uren kunt besteden aan de meest gewaagde smeerlapperij.

 

Zo makkelijk is het

Heb je elkaar tot meervoudige orgasmes gebracht, zul je merken dat je in een goed humeur bent geraakt – dat doet goede sex met je, weet je nog? – en dat je dus echt zin hebt in die wandeling door Le Marais of dat etentje in de Docklands. Aftoppen met heerlijk bijpraatdiner en een (halfdronken) vrijpartij en je bent weer goed voor minimaal een kwartaal. Kan het zo makkelijk wezen? Ja, zo makkelijk kan het wezen.

 

Jan Heemskerk (53) is radiopresentator en tv-maker, theaterkneus en boekenschrijver, maar eerst en vooral vader van drie prachtzoons bij twee vrouwen. Je mag hem natuurlijk altijd mailen: jan@kekmama.nl

 

Bekijk nu ons Slaapkamerstress-filmpje. Wij vinden ‘m hilarisch.

relatietherapie kinderen
Beeld: Pixabay

En dan loopt het ineens – of eigenlijk al veel langer – niet meer zo lekker in jullie relatie. Welke soorten relatietherapie zijn er, ook als je kinderen hebt?

 

EFT-relatietherapie

Deze vorm van relatietherapie staat voor Emotionally Focused Therapy. Klinkt interessant, maar wat houdt het in? Allereerst verraadt de naam al dat deze therapie zich richt op emoties. Er wordt gekeken naar patronen binnen jullie relatie (altijd en eeuwig ruzie over geld of een niet-uitgeruimde vaatwasser), zodat jullie deze leren te herkennen en te begrijpen. Want je weet zelf ook wel: vaak gaat het niet eens om die vervloekte afwas, maar wat eronder ligt (geen rekening houden met elkaar, je in de steek gelaten voelen). Ook gaan jullie kijken naar oud zeer. Daarna gaan jullie met behulp van de therapeut bouwen aan een nieuwe, veilige basis waarin jij en je partner elkaar om steun en begrip vragen, in plaats van elkaar verwijten te maken. Er wordt naar het hele gezin gekeken en onderzocht waar jullie het meeste behoefte aan hebben.

Meer info vind je hier.

 

Samengesteld gezin coaching

Hij heeft al kinderen, jij hebt al kinderen, en samen werden jullie verliefd. Mooi sprookje toch? Er zijn in Nederland ontelbaar veel samengestelde gezinnen. Maar de cijfers hierover zijn niet best: 60% van zulke gezinnen redt het uiteindelijk niet. Grootste knelpunten: verschil in opvoeding (‘Van mama mag het wel en jij bent mijn vader niet!’), mag je iets zeggen over je stiefkind, bemoeienissen van ex-partners en ga zo maar door. Gelukkig is er speciale coaching voor samengestelde gezinnen. Deze hulp is erop gericht om rust te creëren in jullie leven en relatie. De bedoeling is om jullie samengestelde, unieke gezin goed op de rails te zetten, met jullie eigen gezinscultuur. Want eerlijk is eerlijk: elke familie is anders. De praktische adviezen hebben als doel om binnen 3 tot 5 maanden voor meer balans te zorgen in jullie hele gezin. En dat is heel, héél erg fijn, voor iedereen.

Meer info vind je hier.

 

Lees ook
LIEFDE: Zo kan het dus ook: blij met je scheiding >

 

Systeemtherapie

Relatieproblemen gaan vaak veel verder dan alleen de band tussen jou en je partner. Als jullie kinderen hebben, horen die ook bij de relatiedynamiek. Bij systeemtherapie wordt gekeken naar het sociale systeem waarvan je deel uitmaakt, zoals je gezin. En hierin staat vooral de wisselwerking met andere personen bij het probleem centraal.  Het kan dus zijn dat je deze therapie niet alleen met je partner doet, maar ook met jouw eigen ouders of je kinderen (als die oud genoeg zijn). De systeemtherapeut kijkt dus naar het hele gezin, en iedereen wordt bij de oplossing betrokken. Soms zie je dat bepaalde obstakels van generatie op generatie worden doorgegeven: jij mocht vroeger nooit ‘huilen om niets’, en ineens snauw je dat ook naar je eigen kids. Deze vorm van therapie is heel geschikt om ook dit soort opvoedingskwesties te doorbreken.

Meer info vind je hier.

 

Oplossingsgerichte therapie

Oké, jullie weten dat het niet heel lekker gaat in jullie relatie. Maar elk huisje heeft z’n kruisje en jullie willen niet te veel kibbelen over hoe deze impasse is ontstaan. Dan is oplossingsgerichte therapie iets voor jullie. Deze hulpsoort gaat niet over hoe jullie problemen ontstaan zijn en het analyseren hiervan, maar is gericht op het oplossen ervan. De therapeut helpt jullie te kijken naar de momenten waarop het wel goed gaat en hoe jullie onderlinge situatie is als jullie troubles er niet zijn. Wat gaat er dan wél goed en hoe komt dat? En: hoe houden jullie dit vol? Lekker positief, kortom.

Meer info vind je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

partner wil geen sex meer

Het is volgens seksuologe Hanneke Termeer een veel voorkomend probleem in haar praktijk: dat een van de twee geen behoefte (meer) heeft aan seks.

Maar wat kun je hieraan doen? 
 

Van goeden huize

Termeer: "Het is menselijk gedrag dat je er op zo'n moment van uitgaat dat het aan jou ligt", vertelt ze. "Je denkt dat je niet meer aantrekkelijk bent, niet goed genoeg bent of dat hij/zij een ander wil. Maar negen van de tien keer is dit niet zo." De seksuologe adviseert dan ook om het niet direct op jezelf te betrekken. Bespreek het met elkaar. "Je moet van goeden huize komen om dit probleem aan te durven halen, maar het is wel het beste."

 

Lees ook
Hoe vaak sex per maand is 'normaal'? >

 

'Doet-ie het of doet-ie het niet?'

Het probleem ligt volgens Hanneke vaak heel ergens anders: de partner heeft het druk op werk, of heeft last van lichamelijke klachten zoals beginnende erectieproblemen, met als gevolg: 'prestatiedrang'. "Als een man steeds bezig is met 'doet-ie het of doet-ie het niet' kan dat impact hebben op jullie seksleven. Probeer hier geduldig mee om te gaan, want alleen dan kan die druk verdwijnen."

 

Niet vreemd

Wel wil de seksuologe duidelijk maken dat het helemaal niet vreemd is dat een van de twee niet altijd zin heeft in seks: "Ik bedoel, je hebt toch ook niet altijd zin om te koken? Maar ga het gesprek wel aan als dit vaak gebeurt."

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >