‘Ik vertrok uit Nederland om mijn grote liefde te vinden’

13.10.2022 14:37
reizen voor de liefde Beeld: Getty Images

Anath Lievendag (45) is getrouwd met Dave (47) en moeder van hun zoon Ethan (4). Samen met haar gezin reist Anath de wereld rond en runt ze haar bedrijf Unlimited Life by Anath. Momenteel wonen ze in het Midden-Oosten.

“Tien jaar geleden zegde ik vrij impulsief mijn baan op. Ik werkte als senior manager bij een grote multinational en stond op het punt onderdeel te worden van het managementteam. Na een week vakantie in Tel Aviv kwam ik terug met mijn ontslagbrief, verhuurde mijn huis en vertrok voor een sabbatical. Ik was 34 en had leuke mannen ontmoet, maar ik wilde een langdurige relatie en dat zat er met geen van hen in.

“Ik zocht iemand die meer van de wereld had gezien en in wie meerdere culturen samenkomen”

Om op zoek te gaan naar iemand die echt bij mij paste, besloot ik uit Nederland te vertrekken. Omdat mijn vader bij Shell werkte, ben ik opgegroeid in verschillende landen. Dat avontuurlijke zocht ik ook in een man. Iemand die meer van de wereld had gezien en in wie meerdere culturen samenkomen, zoals ik dat ook bij mezelf herkende. En het liefst wilde ik ook een partner die niet schrikt van een succesvolle vrouw.

Flirten

Mijn eerste bestemming was Bali. Als ik daar iemand was tegengekomen, was ik er misschien wel gebleven. Maar na een paar maanden keerde ik terug en vertrok daarna naar Israël om vrijwilligerswerk te gaan doen in een opvangtehuis voor risicojongeren. Toen een van de jongeren me vroeg of ik wilde blijven, dacht ik: waarom ook niet.

Ik had het naar mijn zin en merkte dat de mannen hier anders met vrouwen omgingen, prettiger. In Nederland had ik vaak het gevoel dat mannen hun best doen om vooral niet naar je te kijken, ze houden zich minder bezig met het maken van avances. Mediterrane mannen zijn wat extraverter en het lijkt meer onderdeel van de cultuur te zijn om te flirten. Daten vond ik ook stukken minder gecompliceerd. Je spreekt af en als de match er niet is, kun je dat gewoon tegen elkaar zeggen zonder dat het ongemakkelijk voelt.

Lees ook – Expat-moeders vertellen: ‘Terug naar Nederland gaan we bijna nooit’ >

Mijn grote liefde

De liefde vinden was weliswaar een missie, maar ik ging er niet krampachtig naar op zoek. Ik voelde me vrij in Tel Aviv, deed veel leuke dingen. Het beviel me zo goed dat ik besloot een nieuw leven op te bouwen in die stad. Ik werkte eerst op de Nederlandse ambassade, daarna een jaartje in de advocatuur en startte vervolgens mijn eigen internationale coachingpraktijk.

“Mensen voelen zich hier zeer betrokken om vrijgezellen een handje te helpen”

Ik leerde steeds meer mensen kennen en werd vaak voorgesteld aan leuke mannen. Mensen voelen zich hier zeer betrokken om vrijgezellen een handje te helpen. Zo werd ik ook voorgesteld aan Dave, geboren in de VS, met een Amerikaanse moeder en een Israëlische vader. Toen hij op het bankje voor mijn huis zat te wachten, zag hij er anders uit dan ik hoe ik me mijn grote liefde had voorgesteld. Nu kan ik erom lachen: hij had een baard en dat was toen nog niet hip. Hij had een tafel gereserveerd in een bar, daar zaten we met wijn en kaasjes. Hoe langer ik met hem praatte, hoe meer hij me fascineerde.

In een rap tempo

Binnen twee maanden nam ik hem mee naar mijn familie in Nederland, maakten we een reis door Spanje en Italië en ging ik met hem mee naar de bruiloft van zijn nicht in Florence. Onze relatie verdiepte zich in een rap tempo, het voelde gewoon goed. Het was een droom die uitkwam. We gingen samenwonen en zes maanden later was ik onverwacht zwanger. Helaas kreeg ik kort daarna een miskraam.

“Ik ben tot op de dag van vandaag blij met de keuze die ik maakte: op reis gaan om de liefde te vinden”

Later dat jaar overleed mijn vader, Dave was daarbij. Toen hebben we ons eerste plan gemaakt om een jaar samen te gaan reizen, naar India, Amerika en Brazilië. Het jaar erop werd onze zoon Ethan geboren. We woonden even op één plek, maar toen hij een jaar was, zijn we weer verdergegaan met reizen. Dat doen we nog steeds het liefst. Ik ben tot op de dag van vandaag blij met de keuze die ik tien jaar geleden maakte: op reis gaan om de liefde te vinden.”

Dit artikel staat in de Kek Mama Liefdesspecial 2022.

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.