‘In de zomer gaan we elke vrijdagmiddag naar het strand zonder de kinderen’

27.07.2023 23:07
in zomer stiekem naar strand Beeld: Getty Images

Jokken over je werk tot liegen over de werkvakantie: tuurlijk willen we allemaal zo eerlijk mogelijk zijn. Maar de zomer brengt soms onvermoede kanten in ons naar boven.

Maryam (35), moeder van Sia (7) en de tweeling Joy en Kay (3):

“‘Hoe doen jullie dat toch?’ Over het feit dat mijn man en ik allebei werken, raakt onze buurvrouw Nellie maar niet uitgepraat. Ze vindt dat wij het maar zwaar hebben in vergelijking met de tijd waarin haar kinderen klein waren: toen waren de taken tenminste duidelijk verdeeld: haar man werkte, zij bleef thuis bij de kinderen, geen discussie, lekker helder.

Zó hard gewerkt

Elke vrijdag past Nellie dan ook met liefde op onze kinderen. Onbetaald, daar wil ze niets van weten, ze doet het puur om ons te helpen, zodat wij met een afgevinkt to-dolijstje het weekend in kunnen. Dat is ook meestal zo. Behalve in de zomer.

In de zomermaanden laten mijn man en ik elke vrijdagmiddag al het werk uit onze handen vallen, droppen we de kinderen bij Nellie en gaan we naar het strand of de duinen. Soms nemen we een fles wijn mee en zoeken een beschut plekje. De ene keer vallen we in slaap, maar soms vliegen de vonken ervanaf in de vrije natuur. Met drie kleine kinderen in huis komt ons seksleven aardig in de verdrukking, maar op die zomerse vrijdagmiddag in het zand nemen we echt de tijd elkaar opnieuw te ontdekken.

Als we eind van de middag, helemaal rozig en met het zand in onze oren, weer thuiskomen en Nellie vraagt of we lekker hebben gewerkt, zeggen we lachend – en enigszins schuldbewust: ‘Heeeeel lekker!’”

Lees ook – 5x de mooiste duinwandelingen in Nederland >

Zij blij, wij blij

Janna (36), moeder van Nila (9) en Ezra (5):

“Al sinds de babytijd van onze kinderen permitteren mijn vrouw Rena en ik ons de luxe om elke zomer samen een week weg gaan. Mijn ouders vinden het hartstikke leuk als de kinderen komen en wij kijken altijd enorm uit naar die vrije week.

“Eerlijk is eerlijk: we missen onze kinderen dan geen seconde”

We laten ons fêteren in een chique hotel, slapen uit, gaan uit eten, lezen boeken en hebben tijd voor elkaar. Eerlijk is eerlijk: we missen onze kinderen dan geen seconde. Zij denken dat hun mama’s een week op reis zijn voor hun werk en hebben ondertussen de tijd van hun leven bij opa en oma. Een perfect leugentje om bestwil toch?”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.