5x de mooiste duinwandelingen in Nederland

13.02.2021 09:02
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Een dagje op het strand is natuurlijk fijn, maar waarom niet eens lekker wandelen in de duinen? Ons land kent veel duingebieden met prachtige routes. Wij zetten de mooiste voor je op een rij, die ook nog eens heel leuk zijn voor kinderen.

Tip: door de coronamaatregelen zijn sommige bezoekerscentra en eetgelegenheden gesloten of alleen open voor afhalen. Check voor vertrek de website voor de laatste ontwikkelingen.
 

Noord-Hollands Duinreservaat – Castricum & Egmond

Bij deze wandeling loop je door hoge grasduinen en heuvelachtige weides. Onderweg kom je allerlei soorten gras, struiken en mos tegen en wie weet spot je ook wel een aalscholver of Schotse hooglander. Extra leuk: de route gaat ook een stukje over het strand bij Egmond aan Zee. Ideaal dus om wat lekkers af te halen bij één van de kindvriendelijke strandtenten, maar je kunt ook gaan voor lekkere poffertjes bij restaurant Johanna’s Hof. Deze eetgelegenheid ligt tegenover Bezoekerscentrum de Hoep: loop ook daar even naar binnen, voor interessante info over het duingebied.

Let op, voor deze wandeling moet je een toegangsbewijs (1,80 euro) van het Noord-Hollands Duinreservaat kopen. Dat doe je simpelweg bij het kaartautomaat bij het startpunt.

Lengte: 15 km. Routebeschrijving: download hier.
 

Kennemerduinen – bij Haarlem

Eerst loop je over drie verschillende landgoederen en daarna ga je niet het strand op, maar vervolg je je route door de Kennemerduinen. Goed voor de beenspieren, want bij deze wandeling komen grote hoogteverschillen voor. Onderweg kun je vanaf de Hazenberg de watertoren van Overveen en het strand van Zandvoort zien.

Lengte: 16 km. Routebeschrijving: download hier.
 

Lees ook:
De mooiste strandwandelingen op een rij >

 

Duingebied – Wassenaar

Wil je niet alleen natuur, maar ook nog een beetje cultuur opsnuiven? Ga dan voor deze mooie wandeling waarbij je vanaf Den Haag Centraal direct het Haagse Bosch in loopt. Het duurt niet lang voor paleis Huis Ten Bosch opdoemt en vlak daarna kun je landgoed Clingendael bewonderen. Verderop wandel je door de duinen van Meijendel en de duinen van Wassenaar.

Neem bij boerderij Meijendel een kijkje bij het bezoekerscentrum, want daar is voor kinderen van alles te beleven. Leer bijvoorbeeld alles over de waterwinning in dit gebied en test je kennis over de dieren die in de duinen voorkomen.

Lengte: 13 km. Routebeschrijving: download hier.
 

De Koploper – Zeeland

Ga je een paar dagen naar Zeeland, dan is dit een fantastische route om met het hele gezin te lopen. Op Goeree-Overflakkee vind je namelijk veel uitgestrekte duinen waar van alles te ontdekken valt. De route is 20 kilometer lang, maar je kunt ook alleen het eerste deel lopen (10 km).

Onderweg doorkruis je duinvalleien die eeuwen oud zijn met veel bloemen en dieren. Lukt het om libellen, kikkers en padden te spotten? Ook leuk: de uitkijktoren die een weids uitzicht over het strand, de zee en de duinen geeft.  

Lengte: 10 of 20 km. Routebeschrijving: download hier.
 

Bosch en Duin – vlakbij Udenhout

Voor mooie wandelingen in duingebieden hoef je niet per se naar de Nederlandse kust. Ook in Brabant zijn veel duinen te vinden waar het heerlijk lopen is.

Bij deze wandeling start je in het bos en word je na een tijdje getrakteerd op een weids landschap: de Loonse en Drunense Duinen. Het is hier heel mooi wandelen, maar je moet soms wel even doorbijten, want door het stuifzand lopen is niet altijd makkelijk. Voor je het weet ben je echter alweer terug bij het startpunt, want de route is met 4,3 km niet lang. Bovendien kun je daarna uitrusten en wat lekkers nemen bij de brasserie van landgoed Bosch en Duin.

Lengte: 4,3 km. Routebeschrijving: download hier.