Dit gebeurt er tijdens de innesteling (en zo voelt-ie)

30.11.2018 15:04
innesteling-voelen

Zodra de bevruchte eicel zich succesvol innestelt in het baarmoederslijmvlies, ben je zwanger. Maar hoe werkt zo’n innesteling precies? En kan je die ook voelen? 

Kek Mama zocht het voor je uit.

 

Bevruchting

De eerste dagen van je menstruatiecyclus is er een eicel in een van je eierstokken aan het rijpen. Deze komt vrij zodra jij je ovulatie hebt en ‘zwemt’ richting je baarmoeder. De periode rondom je ovulatie kan de eicel bevrucht worden: een zaadcel dringt de eicel binnen en worden één nieuwe cel. Deze cel moet zich dan gaan innestelen in je baarmoederslijmvlies.

 

Lees ook
Kinderwens? Met deze ovulatietesten meet je je vruchtbare dagen >

 

Maar wanneer?

Vaak gebeurt dit rond de negende dag na je ovulatie: gemiddeld vijf dagen vóórdat je ongesteld moet worden. Je kunt het dus zelf uitrekenen, maar sommige vrouwen voelen het ook wanneer de eicel zich innestelt. Het heeft iets weg van menstruatiekrampen en duurt vaak één tot twee dagen. Ook is het mogelijk dat je wat (lichtroze of lichtbruin) bloed verliest: als de eicel zich ingraaft in het baarmoederslijmvlies, kan er een bloedvaatje worden geraakt. Dit heet innestelingsbloeding en kan verder geen kwaad.

Nog een aanwijzing is het stijgen van je lichaamstemperatuur. Lastig te meten, omdat het vaak maar om 0,3 tot 0,5 graden gaat, maar als je jouw temperatuur langere tijd dagelijks bijhoudt, kan je er een lijn in zien. 

 

Kan je na de innesteling direct zwangerschapsverschijnselen krijgen?

Zeker. Vanaf het moment dat het eitje zich innestelt, maakt je lichaam het zwangerschapshormoon hCG aan. En dit zorgt er weer voor dat je je misselijk kan voelen, dat je borsten gevoelig zijn of dat je stemmingswisselingen hebt.

 

Lees ook
Positief of negatief: 5x snelle en betrouwbare zwangerschapstesten >

 

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Als een bevruchte eicel zich niet in het baarmoederslijmvlies maar bijvoorbeeld in een van de eileiders nestelt, spreek je van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Helaas kan zo’n zwangerschap niet worden voldragen, omdat de cel zich dan niet goed kan ontwikkelen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >