De ergste (en grappigste) misverstanden over single moeders

06.10.2023 14:00
lachen kinderen vreemde obsessies Beeld: Getty Images

Tamara en haar single vriendin Charlot lagen helemaal in een deuk over al die dingen die mensen denken over alleenstaande moeders. Dit zijn de misverstanden die er heersen over single moms. “Zit je vaak op Tinder?” (Hahaha! Denk je echt dat we daar tijd voor hebben?)

Ik had een lang gesprek met mijn vriendin Charlot, die al jaren de opvoeding van haar zoon alleen doet. Ze wil best graag weer eens een vriend, maar ze is zo enthousiast over de voordelen van alleen zijn, dat ze er nog weinig moeite voor doet. “Tuurlijk, ik mis romantiek en liefde, maar zeg nou eerlijk: hoeveel heb jij daarvan nog in relatie?”

Daar moest ik even van slikken. Liefde is er zeker, maar romantiek… Poe, daar moeten we echt heel veel moeite voor doen. 98 procent van onze tijd samen bestaat uit kinderen aankleden, voeren, wegbrengen, zien hoe ze spelen (of ruziemaken) en doodvermoeid naar een beeldscherm staren als ze eindelijk slapen, of samen de afwasmachine uitruimen. Charlot is bevrijd van deze vragen.

En toen gingen we even heerlijk met een glas wijn erbij het hebben over wat mensen allemaal over haar denken.

1. Jullie kunnen lekker spontaan dingen doen!
Dat is wat mensen zeggen: als er rond zes uur een man thuiskomt, zit je veel vaster in een ritme. Dan ga je niet ’s middags naar de bioscoop om daarop te besluiten dat je samen in de stad gaat eten. Eh, alsof mijn kind niet gewoon voor acht uur in bed moet liggen!

2. Je zal vast de seks wel missen
Dat denken mensen met een relatie, en ja: die hebben ongetwijfeld vaker seks dan ik. Maar jullie hebben ook dat gedoe met dat je je seksleven ‘nieuw leven in moet blazen’. Ik wacht tot ik me weer eens sexy voel en ga dan lekker lopen flirten. Dus ja, ik heb zeker minder vaak seks dan jullie, maar als ik het heb…

Lees ook –
‘Dit is waarom je nooit kritiek moet hebben op andere moeders ‘

3. Je kan een rolmodel zijn voor een onafhankelijk mens
Is de gootsteen verstopt? Een lamp hoog in de gang kapot? Ja, dan moet ik vaak zelf aan de slag. Maar ik zal je iets verklappen: Ik. Ken. Ook. Mannen. Ik heb een vader, een broer én een buurman die me helpen. Dus mijn zoon ziet ook mannen die lampen ophangen en een moeder die daar niet altijd zin in heeft, net als bij jullie.

4. Vind je het niet lastig dat jij nu degene bent die de mannelijke rol op zich moet nemen?
Ja weet je, ik ben daar eigenlijk niet zo mee bezig. Mijn zoon is zachtaardig kind, die hoeft niet zo te stoeien. En als hij dat wel wil, nou ja, dan heeft hij natuurlijk af en toe zijn vader waar hij ook komt. Hij zit ook op voetbal, heeft op school gym van een man en judoot met een leraar.

5. O, heerlijk, lekker alleen slapen!
Alleen slapen is inderdaad heerlijk! Niemand die snurkt of ’s avonds in bed kruipt als je net slaapt. Of middenin de nacht moet plassen. Of om 6 uur op moet om voor de file in de auto te zitten! Maar soms, heel soms doe ik net of er een man naast me ligt, want eerlijk is eerlijk: ook dat is lekker, hoor. Geniet er maar van.

6. Je kan zo wel laten zien dat niet alle gezinnen uit een vader en moeder hoeven te bestaan
Er zijn steeds meer gebroken gezinnen, single gezinnen, samengestelde gezinnen. De generatie van onze kinderen moet daaraan wennen, dat klopt. Zij zullen als geen ander hun eigen weg moeten vinden in dit woud aan verschillende opties en relatievormen. Het is inderdaad heel fijn voor ze om te zien dat je het alleen ook goed kunt redden – en zelfs heel erg leuk kunt hebben! Maar het romantische ideaal is ook iets dat ik mijn kind ook mee zou willen geven. Graag zelfs eigenlijk. En dat doe ik dus niet.

7. Het lijkt me wel eenzaam
Pardon? Weet je hoeveel vrienden ik heb? Weet je hoe fijn ik het heb met mijn familie? Ik moet echt moeite doen om een paar avonden thuis te zitten. Wat dat betreft klopt #1 eigenlijk soms wel! Trouwens: ik ken veel vrouwen mét een relatie die veel eenzamer zijn dan ik.

8. Je zit vast elke avond op Tinder
Nee, heel gek. Als het eindelijk avond is en de kleine ligt te slapen heb ik wel wat beters ene leukers te doen da op Tinder te gaan zitten. Een nieuwe man willen is niet iets dat een single moeder dag en nacht bezighoudt. Wij kijken ook gewoon series of moeten werken – of we gaan met een vriendin uit zonder te flirten. (Moet jij ook eens proberen, haha!)

9. Op het schoolplein zul je wel mateloos populair zijn bij de vaders
Op het schoolplein? Jaja. Je weet dat daar vooral mannen komen die kinderen hebben, en vaak ook gewoon gelukkig getrouwd zijn hè? Want niet alle getrouwde mannen flirten met vrouwen hoor, zeker niet als ze in hun joggingbroek en zonder make-up op het schoolplein staan om acht uur morgens, en bovendien: wie zegt dat ik dat leuk zou vinden, een flirt met een (getrouwde?) vader van school?

10. Je bent natuurlijk zo slank omdat je weer de markt op moet
Nee. Eerlijk gezegd ben ik zo slank, dank nog voor het compliment, omdat ik regelmatig sport. Ja. En ik eet gezond. Daar val je vanaf. Kan je trouwens ook doen als je wel een man hebt hoor, gewoon een kwestie van minder calorieën binnen laten komen dan eruit gaan.

11. Hoe moet dat nou met vakanties?
Ja , dat is soms een dingetje. Ik ga soms een week met vrienden, soms een week met familie, we gaan ook weleens met z’n tweeën. Maar lekker drie weken samen aan het zwembad liggen, daar heb ik nog geen manier voor gevonden… En die singles reizen, dan ben ik zo bang dat het allemaal draait om daten. Ik heb ook vakantie ja! 

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.