datinggids single moeder

De datingwereld is een jungle vol leuke en minder leuke matches. Maar wie is wie? Single moeder Anke Laterveer heeft ze vast uitgetest en de vijf meest voorkomende types voor je op een rij gezet. 

DE LOSSE SCHARREL

HOE HERKEN JE HEM?

Dit is een mooie man, charmant ook. Hij weet zich goed te kleden en babbelt met iedereen, ook met jou.

WAAR VIND JE HEM?

In de kroeg, tijdens een festival of concert of op Tinder.

HOE VERSIER JE HEM?

Dit is extreem makkelijk. In principe is op hem aflopen en vragen: “Ga je mee?” al genoeg.

WANNEER VERTEL JE OVER JE KINDEREN?

Niet. Dit is duidelijk een ding voor één nachtje en niet meer, dus hij heeft niets met je kinderen te maken. Val hem er ook vooral niet mee lastig, want dan is hij misschien meteen verdwenen. Neem hem ook niet mee naar huis, maar ga met hem mee. De aanblik van het kinderspeelgoed bij jou thuis zal hem namelijk niet af doen haken (hij is er nu toch), maar zeker invloed hebben op de nacht. 

WAT ZIJN ALARMSIGNALEN?

Is-ie heel erg dronken? Lekker in de kroeg laten zitten. De kans dat hij direct naast je in slaap valt of, erger nog, de hele tijd een slappe heeft, is vele malen groter dan de kans op sex die de moeite van het bijwerken van je bikinilijn waard is. Ook als hij zonder overleg zomaar begint met zoenen of in je knijpen, kun je het beter afkappen. Je kunt er dan namelijk niet op rekenen dat hij jouw wensen later wel serieus gaat nemen.

HOE HOU JE HEM?

Niet, natuurlijk. De vraag is eerder: hoe krijg je hem weg? Vanzelfsprekend probeer je in zijn huis te eindigen in plaats van hij bij jou. Lukt dat niet, dan moet je meteen stevig inzetten. Toen ik nog studeerde, zei ik altijd tegen mijn in de kroeg opduikelde scharrels: “Voor de krant komt, ben jij weg.” Inmiddels heb ik geen krant meer, dus moest deze regel vervallen. Straks blijft-ie namelijk wachten en voor je het weet, woon je samen. Gelukkig heb ik inmiddels kinderen, en dat werkt nog beter dan de krant. “Mijn kinderen komen over een uurtje” is echt de perfecte manier om iemand zo snel mogelijk je huis uit te krijgen. Werkt ook dat niet, stel dan voor samen bij je ouders langs te gaan en kijk tevreden lachend zijn wapperende jas na terwijl hij de hoek omsnelt.

 

DE SPIRITUELE GEEST

HOE HERKEN JE HEM?

Wat wild uitziende man. Warrig haar, losse bloesjes, wijde broeken en vaak een baard. Intense blik die, als hij de jouwe grijpt, de wereld onder je voeten doet verdwijnen.

WAAR VIND JE HEM?

Spirituele workshops, yogales, de natuurwinkel. Of Tinder natuurlijk.

HOE VERSIER JE HEM?

Kijk hem aan, pak zijn hand en zeg dat je hem ziet. Zeg op alles wat hij over zijn emoties zegt (en geloof me, dat is een heleboel) dat het 'er mag zijn'.

WANNEER VERTEL JE OVER JE KINDEREN?

Benoem dat ze er zijn en heb het er verder niet over. In het hoofd van deze man is louter plek voor hemzelf en nu heel even voor jou. Kinderen zouden hem maar afleiden.

WAT ZIJN ALARMSIGNALEN?

Hoor je hem steeds vaker over ‘dat prachtige mens van yoga/rebirthing/lichaamsgerichte therapie’? Dan is de kans groot dat hij zijn praatstokje binnenkort in een andere zweethut steekt. Of dat al een tijdje doet.

HOE HOU JE HEM?

Een vrije geest laat zich niet vangen. Niet voor niets zeggen ze in de wereld van de spirituele praatgroepjes vaak dat wat je loslaat vanzelf weer bij je terugkomt. Dat is lang niet altijd zo, maar het garandeert de losgelatene wel een dijk van een seksleven. Beding dus dat ook jij losgelaten wordt. Fladder erop los en zorg dat je vaak genoeg bij elkaar landt om de boel een beetje leuk te houden.

 

DE TOYBOY

HOE HERKEN JE HEM?

Eigenlijk is hij veel te jong. Mooi ook. Gespierd vaak. En toch niet dom, want met een beetje geluk studeert hij nog.

WAAR VIND JE HEM?

Studentensteden, festivals, feestjes met thema’s waar je eigenlijk net iets te oud voor bent. En op Tinder.

HOE VERSIER JE HEM?

Ja, je bent ouder dan hij en dat is niets om je voor te schamen. Sterker nog: dat is precies wat jou zo woest aantrekkelijk maakt. Je bent oud genoeg om te weten wat je wil en jong genoeg om het vol enthousiasme uit te voeren. Hij weet dat ook. Spreek hem aan en de rest gaat vanzelf.

WANNEER VERTEL JE OVER JE KINDEREN?

Je kinderen zijn onderdeel van jou en dat je moeder bent draagt bij aan je aantrekkelijkheid. Juist jouw veelzijdigheid is sexy. Moet je ook meteen je toyboy bij het ontbijt aan je kinderen voorstellen? Zeker niet. Voor je het weet zitten ze samen aan de lego en zijn ze jou de rest van de dag vergeten. Die werelden kun je maar beter gescheiden houden.

WAT ZIJN ALARMSIGNALEN?

Vergelijkt hij je steeds met zijn moeder? Dan is hij net even te snel op zichzelf gaan wonen. Plak een pleister over de nog steeds niet geheelde wond die de doorgeknipte navelstreng achterliet en stuur hem met een kus op zijn neus de laan uit. Terug naar mama.

HOE HOU JE HEM?

Deze hou je niet. Mijn devies: geniet ervan zolang het leuk is. Uiteindelijk vindt hij een meisje van zijn eigen leeftijd en ga ook jij met iemand verder die net wat minder groen is dan deze vrolijke puppy. Maar voorlopig geen zorgen, maar heerlijk lange nachten samen.
 

Lees ook
Suzans dateleed: ‘We zijn een match, zei hij’ >

 

DE VROUW

HOE HERKEN JE HEM?

De vrouw is het best te herkennen aan het feit dat ze geen ‘hem’ is. Ze heeft dezelfde attributen als jij. Dat is – zeker als je altijd met mannen was – soms even wennen, maar het staat haar prachtig. Net als jou.

WAAR VIND JE HAAR?

Sinds eind jaren vijftig mogen de meeste vrouwen vrijelijk over straat en daardoor kun je haar overal tegenkomen. Ook op Tinder.

HOE VERSIER JE HAAR?

Slechte pick-upzinnetjes hebben bij vrouwen weinig zin. Zij heeft ze allemaal net zo vaak gehoord als jij, dus je zult met iets beters moeten komen. Voor mij werkt ‘de waarheid’ altijd wonderwel. Zeg wat je denkt en ziet en wilt en met een beetje geluk is dat wederzijds.

WANNEER VERTEL JE OVER JE KINDEREN?

Dat doe je natuurlijk zo snel mogelijk. Vrouwen hebben een feilloze bullshitmeter, dus kom niet aan met leugentjes. Ook niet om bestwil.

WAT ZIJN ALARMSIGNALEN?

Hou in de gaten wat je eigenlijk wil. En wat zij wil. Niets is zo pijnlijk als wanneer jij denkt dat je even een uitstapje van de mannen maakt en zij denkt dat dit weleens voor altijd zou kunnen zijn. Harten breken is alleen maar leuk in films, niet in het echt.

HOE HOU JE HAAR?

Kijk, hier verschillen mannen en vrouwen dan weer helemaal niet van elkaar. Maak tijd voor elkaar, wees eerlijk, heb het leuk.

 

DE NIEUWE VADER

HOE HERKEN JE HEM?

in vele vormen, maar is vooral te herkennen aan veelvuldig op zijn knieën zitten om gezellig met passerende kinderen te kletsen en huisdieren te knuffelen.

WAAR VIND JE HEM?

Deze man zit overal. Op het schoolplein, op je werk, bij de zwemles, in de kroeg of natuurlijk gewoon op Tinder.

HOE VERSIER JE HEM?

Vertel trots over je kinderen. Laat af en toe een foto zien.

WANNEER VERTEL JE OVER JE KINDEREN?

Meteen. Niemand wil overvallen worden door uit het niets opduikende kinderen, dus wees er eerlijk over. Bovendien zoek je iemand die (bijna) net zoveel van ze kan houden als jij, en daarvoor zal hij ze wel een beetje moeten leren kennen.

WAT ZIJN ALARMSIGNALEN?

Als hij geïnteresseerder is in de kinderen dan in jou, lijkt me dat een prima moment om verder te zoeken naar een volgende kandidaat. Ook moet de aandacht die hij voor hen heeft wel proportioneel zijn. Een vriendin van mij ontving ooit enorme cadeaus voor haar kinderen, nog voor de beste man ze had ontmoet. Lief bedoeld, maar nee, bedankt. Veel ‘nieuwe vaders’ hebben trouwens zelf ook kinderen en willen niet zozeer een nieuwe vader worden, maar vooral een nieuwe moeder vinden. Mocht je niet zitten te wachten op een samengesteld gezin, dan is het moment dat hij jouw foto’s pareert met foto’s van zijn kinderen het moment om je biezen te pakken. Als je niet oppast, sta je binnen de kortste keren elke ochtend voor zes kinderen broodjes te smeren omdat meneer vroeg op zijn werk moet zijn.

HOE HOU JE HEM?

Neem hem serieus als nieuwe vader, maar vergeet vooral jullie samen niet. Het is heel gemakkelijk meteen te vervallen in oude ritmes en patronen. Een garantie voor onmiddellijke verveling. Niet aan te raden dus, want voor je het weet vind je jezelf weer op Tinder, zoekend naar iemand die wél spannend is.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

man gaat vreemd prima
Beeld: Unsplash

Het libido van Kris (36) was nooit hoog, maar toen haar jongste dochter Maud (4) geboren werd, daalde het tot een nulpunt. Haar man zoekt het sindsdien buiten de deur. “Ik weet best dat hij vreemdgaat, maar ik vind het wel prima zo. Kan ik tenminste ongestoord gaan slapen.”

“Acht maanden geleden draaide ik voor de zoveelste keer mijn rug naar mijn man Jeroen. We lagen in bed en ik voelde zijn erectie. De veelzeggende hand op mijn heup, de kus in mijn nek. Ik negeerde ze, zoals meestal, en viel in diepe slaap. Sindsdien hebben we niet meer gevreeën, en voor het eerst in onze relatie, heeft Jeroen het ook niet meer geprobeerd.

Ik weet dat hij sindsdien vreemdgaat. Ik zie hem lachen bij appjes op zijn telefoon. En hij is losser, relaxter – meer dan hij in jaren is geweest. Onze relatie is gelukkig en stabiel; we zijn elkaars beste vrienden en willen geen dag zonder elkaar. Ik besteed de seks sinds kort alleen uit aan een ander. Een soort onuitgesproken afspraak. Hij heeft zijn verzetje, en ik kan ongestoord gaan slapen. Zonder elke avond weer die onrust: o god, dadelijk wil hij weer.

 

Momentje onder de douche

Mijn libido is nooit heel hoog geweest. Zonder reden; zo zit ik gewoon in elkaar. Toen Jeroen en ik net samen waren, acht jaar geleden, deden we het een keer of twee per week. Daar genoot ik heus wel van, maar het was ook meer dan voldoende. Jeroen had wel zin in meer, maar respecteerde dat mijn behoefte anders was. Onze basis is zo sterk, onze liefde zo groot; onze geestelijke band was voor ons beiden veel belangrijker dan het fysieke.

Toen ik zes jaar geleden zwanger raakte van onze zoon Joost, ontging me de lust volledig. Hoort bij de zwangerschap, dachten we, en knuffelden gewoon wat vaker. ‘Ik duik wel een keertje extra onder de douche’, zei Joost als ik me weer eens schuldig voelde. Na de bevalling zou het vast wel goedkomen. Bovendien: alle jonge ouders vrijen toch weinig? Zo bijzonder was onze situatie dus niet.

 

Lees ook:
Carina (42) gaat vreemd en haar man accepteert dat >

 

Eén van de vele huishoudelijke plichten

Maar het kwam niet goed. Twee maanden na de bevalling, drie, acht… Ik moest gewoon echt niet denken aan vrijen. Ik weet het aan de hormonen en slapeloosheid, en Jeroen schikte zich naar de situatie. Hij mopperde wel een beetje, want anderhalf jaar zonder seks met je partner – dat trekt natuurlijk niemand. Dus gaf ik soms uit coulance toe. Misschien krijg ik vanzelf zin als ik het gewoon doe, hoopte ik. Maar er gebeurde niks. Mijn lichaam reageerde op zijn aanrakingen, maar emotioneel was ik er niet bij.

Zo hielden we het een tijdje vol. We vreeën hooguit eens in de twee weken, en niet omdat ík er nou zo’n zin in had, maar Jeroen was er tevreden mee. Ik ben dol op hem, weerzinwekkend vond ik het niet. Het was meer een soort plicht waaraan ik gehoor gaf. Zoals ik ook dagelijks de was draaide, of luiers van onze zoon verschoonde.

 

Porno en een speeltje

Ik werd opnieuw zwanger, wéér deden we maandenlang niks, en toen ze drie maanden na haar geboorte al doorsliep, deed Jeroen weer eens een verleidingspoging. Fysiek was er, op wat gierende borstvoedingshormonen na, niks met me aan de hand. Ik was niet uitgescheurd, vloeide al lang niet meer en ik voelde me comfortabel in mijn lichaam. Maar ik kon het niet. Ik kreeg gewoon geen zin, wat ik ook probeerde.

Toen Maud een maand of tien was, vond ik dat het er toch echt eens van moest komen. Dus gaf ik toe, uit medelijden. Jeroen was blij, en daarmee ik ook, maar genieten deed ik er niet van. Niet dat ik dat vertelde. Wel probeerden we de boel een beetje spannender te maken. We keken porno, masseerden elkaar eerst uitgebreid, gingen romantisch uit eten en kochten een speeltje. Maar ik kreeg de knop niet om.

 

Vreemdgaan is de oplossing

Onze laatste vrijpartij is nu zeker tien maanden geleden. Na mijn afwijzing van een maand of acht geleden, is er iets veranderd bij Jeroen. Ik vermoed dat hij op Tinder zit, of elders scharrels regelt. Neem het hem maar eens kwalijk, als je altijd maar ‘nee’ krijgt van je eigen vrouw, dus laat ik hem zijn gang gaan. Onze relatie wordt er stukken relaxter van. Hij is geen wandelende brok opgekropte energie meer, en ik ga elke avond met een gerust gevoel naar bed. Ik hóef niks meer.

Ik denk niet dat Jeroen verliefd is op een ander. Als hij alleen het lichamelijke buiten de deur haalt, heb ik daar verder vrede mee: ík kan het hem niet geven. We zouden naar een seksuoloog kunnen gaan, maar eerlijk gezegd vind ik dat niet nodig. Ik wíl mijn libido helemaal niet veranderen, en gebruik liever een oplossing als deze. Op alle andere vlakken zijn we dolgelukkig. Ik heb vriendinnen die de sterren van de hemel vrijen met hun man, maar in het dagelijks leven amper een woord met hem te wisselen hebben. Of altijd zonder partner op pad gaan, omdat hun interesses zo verschillen. Ik deel liever de geestelijke verbondenheid, al betekent dat natuurlijk wel dat we binnenkort over dit onderwerp moeten praten. Als onze band zoveel sterker is dan seks, moeten juist wij dit samen aankunnen.”

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

relatietherapie kinderen
Beeld: Pixabay

En dan loopt het ineens – of eigenlijk al veel langer – niet meer zo lekker in jullie relatie. Welke soorten relatietherapie zijn er, ook als je kinderen hebt?

 

EFT-relatietherapie

Deze vorm van relatietherapie staat voor Emotionally Focused Therapy. Klinkt interessant, maar wat houdt het in? Allereerst verraadt de naam al dat deze therapie zich richt op emoties. Er wordt gekeken naar patronen binnen jullie relatie (altijd en eeuwig ruzie over geld of een niet-uitgeruimde vaatwasser), zodat jullie deze leren te herkennen en te begrijpen. Want je weet zelf ook wel: vaak gaat het niet eens om die vervloekte afwas, maar wat eronder ligt (geen rekening houden met elkaar, je in de steek gelaten voelen). Ook gaan jullie kijken naar oud zeer. Daarna gaan jullie met behulp van de therapeut bouwen aan een nieuwe, veilige basis waarin jij en je partner elkaar om steun en begrip vragen, in plaats van elkaar verwijten te maken. Er wordt naar het hele gezin gekeken en onderzocht waar jullie het meeste behoefte aan hebben.

Meer info vind je hier.

 

Samengesteld gezin coaching

Hij heeft al kinderen, jij hebt al kinderen, en samen werden jullie verliefd. Mooi sprookje toch? Er zijn in Nederland ontelbaar veel samengestelde gezinnen. Maar de cijfers hierover zijn niet best: 60% van zulke gezinnen redt het uiteindelijk niet. Grootste knelpunten: verschil in opvoeding (‘Van mama mag het wel en jij bent mijn vader niet!’), mag je iets zeggen over je stiefkind, bemoeienissen van ex-partners en ga zo maar door. Gelukkig is er speciale coaching voor samengestelde gezinnen. Deze hulp is erop gericht om rust te creëren in jullie leven en relatie. De bedoeling is om jullie samengestelde, unieke gezin goed op de rails te zetten, met jullie eigen gezinscultuur. Want eerlijk is eerlijk: elke familie is anders. De praktische adviezen hebben als doel om binnen 3 tot 5 maanden voor meer balans te zorgen in jullie hele gezin. En dat is heel, héél erg fijn, voor iedereen.

Meer info vind je hier.

 

Lees ook
LIEFDE: Zo kan het dus ook: blij met je scheiding >

 

Systeemtherapie

Relatieproblemen gaan vaak veel verder dan alleen de band tussen jou en je partner. Als jullie kinderen hebben, horen die ook bij de relatiedynamiek. Bij systeemtherapie wordt gekeken naar het sociale systeem waarvan je deel uitmaakt, zoals je gezin. En hierin staat vooral de wisselwerking met andere personen bij het probleem centraal.  Het kan dus zijn dat je deze therapie niet alleen met je partner doet, maar ook met jouw eigen ouders of je kinderen (als die oud genoeg zijn). De systeemtherapeut kijkt dus naar het hele gezin, en iedereen wordt bij de oplossing betrokken. Soms zie je dat bepaalde obstakels van generatie op generatie worden doorgegeven: jij mocht vroeger nooit ‘huilen om niets’, en ineens snauw je dat ook naar je eigen kids. Deze vorm van therapie is heel geschikt om ook dit soort opvoedingskwesties te doorbreken.

Meer info vind je hier.

 

Oplossingsgerichte therapie

Oké, jullie weten dat het niet heel lekker gaat in jullie relatie. Maar elk huisje heeft z’n kruisje en jullie willen niet te veel kibbelen over hoe deze impasse is ontstaan. Dan is oplossingsgerichte therapie iets voor jullie. Deze hulpsoort gaat niet over hoe jullie problemen ontstaan zijn en het analyseren hiervan, maar is gericht op het oplossen ervan. De therapeut helpt jullie te kijken naar de momenten waarop het wel goed gaat en hoe jullie onderlinge situatie is als jullie troubles er niet zijn. Wat gaat er dan wél goed en hoe komt dat? En: hoe houden jullie dit vol? Lekker positief, kortom.

Meer info vind je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >