Het is vandaag de ‘Internationale dag van de alleenstaande ouder’. Het moment om al deze ouders te overladen met mooie woorden, moet blogger en moeder Katie Bingham-Smith gedacht hebben.
‘Ik had alle alleenstaande ouders graag een knuffel, een doos chocolade en vervolgens een dag vrij willen geven’, schrijft Katie. ‘Maar ik weet dat dat onmogelijk is. En daarom wil ik zeggen: ik zie jullie.’
Vervolgens benoemt ze waarom ze zoveel waardering heeft voor ouders die het alleen moeten doen: ‘Ik weet dat er momenten zijn dat het even te veel is. Momenten dat je bang bent dat je nooit meer de liefde zult vinden of je juist schuldig voelt omdat je behoefte hebt aan een partner naast je. Ik weet dat er dagen zijn dat je wenst dat er extra handen zijn die je kunnen helpen met de kinderen naar school en naar bed brengen. Of dat het pijn doet als je een gelukkig gezin op straat ziet. Maar als je dit voelt, weet dan dat het een hele kunst is om alles alleen te doen.’
Lees verder onder de advertentie
‘Sterk’
Katie vindt het mooi dat alleenstaande ouders niet voor hun relatie, maar voor zichzelf hebben gekozen. ‘Je houdt te veel van jezelf om in een slechte relatie te zitten en dat maakt je zo’n sterk persoon. En als je je weer eens uitgeput voelt omdat je moeder én vader tegelijk bent, weet dan dat je niet alleen bent. Kijk eens naar wat jij in je eentje hebt bereikt.’ Ze eindigt haar blog met een compliment: ‘Je bent geweldig. En vergeet niet om hier af en toe bij stil te staan.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.