seks tijdens zwangerschap
Beeld: Unsplash

Het leven gaat gewoon door als je zwanger bent. Dus ja, je seksleven (waarschijnlijk) ook. Alles wat je wilt weten over seks tijdens de zwangerschap.

Kan het?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, je kunt gewoon seks hebben tijdens de zwangerschap. Misschien vind jij (of je partner) het een raar idee om seks te hebben terwijl jullie kind ‘erbij’ is. Of misschien zijn jullie bang dat het schadelijk is voor de baby. Dat is niet het geval. De baby zit goed beschermd in de placenta en zal dus nergens door geraakt worden.

Article continues after the ad

 

Geen zin?

Lichamelijk is er dus weinig bezwaar tegen een robbertje seks – tenzij je verloskundige of gynaecoloog jou absolute rust voorschrijft. Maar onder invloed van hormonen wil jouw libido het weleens laten afweten. Zeker in de eerste weken van je zwangerschap zijn veel vrouwen misselijk of extreem moe. Niet gek dus, dat jouw hoofd dan niet naar vrijen staat. Vaak keert je seksdrive later wel weer terug. Sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap door de extra doorbloeding in hun vagina en tepels juist meer zin in seks.


Lees ook
Zo kom jij (de eerste weken van) je zwangerschap relaxed door >

 

Welke standjes?

In principe kunnen jullie alle standjes gebruiken, zolang het maar comfortabel voor jou is. Het ligt er ook aan hoe ver je in de zwangerschap bent: met een hele dikke buik kan bijvoorbeeld de missionarishouding waarbij je partner op jou ligt niet meer zo prettig voelen. Veel stellen kiezen voor de lepeltje-lepeltje houding (jullie liggen beiden op je zij, hij ligt achter jou en penetreert jou dus van achteren) of een zittende houding waarbij jouw partner op een stoel zit en jij op zijn schoot zit.

 

Wanneer liever niet?

Seks tijdens de zwangerschap is dus geen probleem. Maar blijf alert op signalen van je lichaam. Heb je bloedverlies of andere klachten na de seks, bespreek dit dan met je verloskundige. Ook als je eerder een miskraam of vroeggeboorte hebt gehad is het raadzaam om met je arts te overleggen wat verantwoord is.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >